Έρχεται αναστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης; Καταστροφικές οι επιπτώσεις για την ανθρωπότητα εάν συμβεί

Η αντιστροφή των μαγνητικών πόλων της Γης είναι πλέον μια υπαρκτή πιθανότητα και εάν συμβεί δε θα είναι για καλό.

Ο πλανήτης μας διαθέσει ένα ισχυρότατο μαγνητικό πεδίο, το οποίο δημιουργείται από τον πυρήνα του που αποτελείται από σίδηρο και νικέλιο.

Μία από τις κρίσιμες χρησιμότητες του μαγνητικού πεδίου, είναι η προστασία που παρέχει απέναντι στις καταστροφικές ηλιακές καταιγίδες όπου όταν τα φορτισμένα σωματίδια έρχονται σε επαφή με το μαγνητικό πεδίο της Γης δημιουργούν το γνωστό φαινόμενο του βόρειου Σέλας.

Το προστατευτικό πεδίο εκτείνεται σε χιλιάδες χιλιόμετρα στο διάστημα και ο μαγνητισμός του επηρεάζει τα πάντα.

Αυτό το τόσο σημαντικό για τη ζωή μαγνητικό πεδίο, έχει εξασθενίσει κατά 15% τα τελευταία 200 χρόνια. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το συγκεκριμένο στοιχείο θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι οι μαγνητικοί πόλοι της Γης πρόκειται να αναστρέψουν.

Πως θα γίνει αυτό; θα είναι μια διαδικασία που θα πέρει χρόνο; ποιες θα είναι οι άμεσες επιπτώσεις;Ουδείς γνωρίζει. Μόνο υποθέσεις μπορούν να γίνουν.

Σε μια νέα αναφορά, ο Daniel Baker, διευθυντής της Ατμοσφαιρικής και Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, Boulder, ισχυρίζεται ότι υπάρχουν ενδείξεις επικείμενης αναστροφής.

Διαβάστε  Η ολέθρια σχέση του Ελληνα μεγιστάνα Α.Ωνάση με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (φωτό)

Όπως δηλώνει, εάν συμβεί αυτή η αναστροφή, είναι πιθανό να καταστήσει κάποιες περιοχές του πλανήτη «ακατοίκητες», εξαλείφοντας τα ηλεκτρικά δίκτυα.

Ιστορικά, οι Βόρειος και Νότιος μαγνητικοί πόλοι της Γης αντιστρέφονται κάθε 200.000 ή 300.000 χρόνια. Τα τελευταία -γεωλογικά – χρόνια, όμως, έχει παρατηρηθεί μία μεγάλη καθυστέρηση, καθώς η τελευταία αναστροφή έγινε πριν περίπου 780.000 χρόνια.

Τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα, από το trio Swarm της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος που παρακολουθεί το μαγνητικό πεδίο της Γης, υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχει επικείμενη αναστροφή.

Οι δορυφόροι επιτρέπουν στους ερευνητές να μελετήσουν τον πυρήνα της Γης, όπου παράγεται το μαγνητικό πεδίο.

Οι παρατηρήσεις τους υποδηλώνουν ότι ο τετηγμένος σίδηρος και το νικέλιο απομακρύνουν ενέργεια από τον πυρήνα της Γης κοντά στο σημείο όπου παράγεται το μαγνητικό πεδίο.

Ενώ οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι για το πώς ακριβώς συμβαίνει αυτό, αφού δεν έχει ξανασυμβεί με την παρουσία του ανθρώπου στη Γη, το περιγράφουν ως μια «ανήσυχη δραστηριότητα» που υποδηλώνει ότι το μαγνητικό πεδίο ετοιμάζεται να «γυρίσει».

Αν συμβεί αυτό, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές.

Οι μορφές ζωής στον πλανήτη θα εκτεθούν σε ηλιακούς ανέμους που μπορούν να τρυπήσουν το στρώμα του όζοντος. Οι επιπτώσεις μπορεί να είναι καταστροφικές για την ανθρωπότητα, καθώς θα προκαλέσει ολική κατάρρευση των δικτύων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, θα αλλάξει ριζικά το κλίμα της Γης και θα αυξήσει τα ποσοστά του καρκίνου.

Διαβάστε  Η ολέθρια σχέση του Ελληνα μεγιστάνα Α.Ωνάση με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (φωτό)

Επίσης, η ακτινοβολία στο επίπεδο του εδάφους θα αυξηθεί. Οι ερευνητές προβλέπουν ότι σε περίπτωση αναστροφής των πόλων, κάθε χρόνο εκατό χιλιάδες άνθρωποι θα πεθαίνουν από τα αυξημένα επίπεδα της ακτινοβολίας στο διάστημα.

«Η ακτινοβολία θα μπορούσε να είναι 3-5 φορές μεγαλύτερη από αυτή των ανθρωπογενών οπών του όζοντος. Επιπλέον, οι τρύπες του όζοντος θα είναι μεγαλύτερες και μακροβιότερες», δήλωσε ο δρ Κόλιν Forsyth από την Mullard Εργαστήριο Διαστημικής Επιστήμης στο UCLA.


Loading...