Η Ρωσία συνέλαβε δύο μικρά πλοία και ένα ρυμουλκό του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού, τα οποία, σύμφωνα με τη Μόσχα, είχαν εισέλθει παράνομα στα ρωσικά χωρικά ύδατα.

Το Κίεβο υποστήριξε πως τα πλοία του δεν έκαναν τίποτε επιλήψιμο και κατηγόρησε τη Ρωσία για στρατιωτική επιθετικότητα. Η Ρωσία παράλληλα συνέλαβε 24 Ουκρανούς ναύτες που βρίσκονταν πάνω στα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού,

Όπως αναφέρει σε ανάλυσή του το think tank Strategic Culture Foundation.
Η πρόκληση της Ουκρανίας ακολουθεί τις συμβουλές αρκετών αμερικανικών think tank όπως το Atlantic Council, οι οποίες ζητούν τη συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην Θάλασσα του Αζόφ εδώ και μήνες.

Η περιοχή είναι στρατηγικά σημαντική για τη Μόσχα, η οποία βλέπει τα νότια σύνορά της, πάνω απ ‘όλα την Θάλασσα του Αζόφ, ως πιθανό σημείο ανάφλεξης για τις συγκρούσεις λόγω των προκλήσεων της Ουκρανίας που τις υποστηρίζει το ΝΑΤΟ.

Για το λόγο αυτό η Μόσχα έχει αναπτύξει στο Στενό του Κερτς και στις γύρω παραθαλάσσιες περιοχές συστοιχίες S-400 μπαταρίες καθώς και πολυάριθμα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου.

Αυτές οι προκλήσεις, προωθούνται από τους πολιτικούς ιθύνοντες του ΝΑΤΟ αλλά και την Ουάσιγκτον για να αποτελέσουν πρόσχημα για περαιτέρω κυρώσεις κατά της Μόσχας και να υπονομεύσουν περαιτέρω τις σχέσεις της Ρωσίας με τις ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, καθώς και, φυσικά, μεταξύ του Trump και του Putin.

Αυτός ο τελευταίος στόχος φαίνεται να έχει επιτευχθεί, καθώς η προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ του Trump και του Putin στη G20 στο Μπουένος Άιρες ακυρώθηκε.

  Νέα προσβολή Ερντογάν: «Ο Μωάμεθ ο Πορθητής ήταν ηγέτης και των Ορθοδόξων, ήταν κυβερνήτης τους»

Η πρόθεση για περαιτέρω απομόνωση της Μόσχας από τους νεοσυντηρητικούς, τους νεοφιλελεύθερους και το μεγαλύτερο μέρος της αγγλοσαξονικής κυριαρχίας φαίνεται να απέτυχε, όπως καταδείχθηκε στο Μπουένος Άιρες με τη συνάντηση μεταξύ των χωρών BRICS στο περιθώριο και τις διμερείς συναντήσεις μεταξύ Putin και Merkel.

Στις 30 Νοεμβρίου, μετά από σχεδόν δυόμισι μήνες σιωπής, η ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τη Συρία με τρία κύματα πυραυλικών επιθέσεων.

Η ισραηλινή επίθεση δεν ήταν επιτυχής καθώς οι ισραηλινοί πύραυλοι Cruize αναχαιτίστηκαν από τα συστήματα S-300 που παραδόθηκαν στη Δαμασκό από τη Ρωσία.

Με την αποτυχημένη ισραηλινή επίθεση που καταδεικνύει την αποτελεσματικότητα των ρωσικών μέτρων αεροπορικής άμυνας που αναπτύχθηκαν πρόσφατα στη χώρα, ακόμη και οι Ηνωμένες Πολιτείες δυσκολεύονται να λειτουργήσουν στη χώρα.

Όπως το Ινστιτούτο Μελέτης Study of War επιβεβαιώνει: «Η Ρωσία έχει ολοκληρώσει ένα προηγμένο δίκτυο αεράμυνας στη Συρία που συνδυάζει τα δικά της συστήματα αεροπορικής άμυνας και ηλεκτρονικού πολέμου με εκσυγχρονισμένο εξοπλισμό.

Η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτές τις δυνατότητες για να δώσει ώθηση στη μακροπρόθεσμη στρατηγική πρόκληση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή, διευρύνει σημαντικά τη γεωγραφική εμβέλεια του δικτύου αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας

Η Ρωσία θα αποκτήσει μακροπρόθεσμα στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι του ΝΑΤΟ μέσω των νέων δυνατοτήτων της στη Συρία Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πρέπει τώρα να λογοδοτήσουν για τον κίνδυνο μιας επικίνδυνης κλιμάκωσης στη Μέση Ανατολή εν μέσω οποιασδήποτε αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στην Ανατολική Ευρώπη».

Στη Συρία, όταν η σύγκρουση φτάνει στο τέλος και η Τουρκία είναι σε θέση να κοιτάξει ακόμα και αν διατηρεί ισχυρή θέση στο Idlib, η Σαουδική Αραβία, το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν επίσης να επηρεάσουν την πορεία της σύγκρουσης.

  “Σχέδιο Ερντογάν” που ξεπερνά κατά πολύ την Ελλάδα και αφορά πολλούς εντός κι εκτός ΕΕ

Η τελευταία επίθεση του Ισραήλ ίσως σηματοδότησε μια σαφή και ενδεχομένως οριστική προειδοποίηση από τη Μόσχα, την Τεχεράνη και τη Δαμασκό σε όλες τις δυνάμεις της περιοχής.

Το μήνυμα φαίνεται να είναι ότι δεν υπάρχει πλέον καμία δυνατότητα αλλαγής της πορείας της σύγκρουσης στη Συρία και κάθε πρόκληση από εδώ και στο εξής θα απαντηθεί αποφασιστικά.
Το Idlib πρόκειται να απελευθερωθεί και η παράνομη παρουσία της Αμερικής στο βόρειο τμήμα της Συρίας θα πρέπει να αντιμετωπιστεί την κατάλληλη στιγμή.

Η πρόκληση της Ουκρανίας ενίσχυσε μόνο το στρατιωτικό αποτύπωμα της Ρωσίας στην Κριμαία και ενίσχυσε τον κυριαρχικό έλεγχο της Ρωσίας στην περιοχή.

Η G20 χρησίμευσε επίσης για να επιβεβαιώσει την οικονομική μείωση της Ουάσιγκτον ανάλογη με τη στρατιωτική της, ενόψει ενός πολυπολικού περιβάλλοντος που καταπατεί.

Οι συνεχείς προσπάθειες αποπροσανατολισμού της κυβέρνησης Trump από τις ελίτ των ΗΠΑ, που επίσης χαρακτηρίστηκαν ως εχθρός από την ευρωπαϊκή εγκατάσταση, δημιουργούν μια εικόνα σύγχυσης στη Δύση που ωφελεί πρωτεύουσες όπως το Νέο Δελχί, τη Μόσχα, το Πεκίνο και την Τεχεράνη, οι οποίες προσφέρουν σταθερότητα, συνεργασία και διάλογο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Όπως αναφέρεται στα προηγούμενα άρθρα, η σύγχυση που κυριαρχεί μεταξύ των δυτικών ελίτ επιταχύνει τη μετάβαση σε έναν πολυπολικό κόσμο, εξουδετερώνοντας προοδευτικά τη στρατιωτική και οικονομική δύναμη των ΗΠΑ.

bankingnews.grLoading...