Ανθεί κάτα κύριο λόγο στα κωνοφόρα δάση της βορείου Αμερικής , ενώ πρόσφατα το βρήκαν και στην Κορέα και το Ιράν. Το Hydnellum peckii είναι ένα είδος μανιταριού το οποίο δεν είναι φαγώσιμο, αλλά ξεχωρίζει με την εντυπωσιακή εμφάνισή του!

Ακήκει στο γένος Hydnellum της οικογένειας Bankeraceae και είναι γνωστό με τις κοινές ονομασίες “μανιτάρι που αιμορραγεί”, “δόντι που αιμορραγεί”, “δόντι του διαβόλου” αλλά και “φράουλες με κρέμα γάλακτος”! Ο λόγος είναι βέβαια προφανής και οφείλεται στην ασυνήθιστη όψη του μανιταριού.

Σχεδόν εξ ολοκλήρου λευκό (“καπέλο” και “πόδι”), το εντυπωσιακό αυτόμανιτάρι φέρει στην επιφάνειά του κατακόκκινες υγρές κηλίδες που μοιάζουν με αίμα, δίνοντας την εντύπωση στο θεατή ότι ο εν λόγω μύκητας… αιμορραγεί από παντού!

Στην ουσία πρόκειται για ένα υγρό που εκκρίνεται στο “καπέλο” του μύκητα, ένα είδος χρωστικής ουσίας που έχει ιδιότητες παρόμοιες με το γνωστό αντιπηκτικό ηπαρίνη, το οποίο τον προστατεύει από τους εχθρούς του.

Αυτό συμβαίνει στη νεαρή μόνο ηλικία του μανιταριού, καθώς προς το τέλος της ζωής του γίνεται καστανόχρωμο. Επιπλέον, η οσμή του είναι δυσάρεστη και το σχήμα του μεταβλητό, καθώς πολύ συχνά προσκολλάται επάνω σε κορμούς δέντρων και “απλώνει” οριζόντια.

Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα είδη μυκήτων που υπάρχουν στον κόσμο, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις χάρη στην παράξενη όψη του και δύσκολα κάποιος δεν θα το χάζευε!

Loading...

Σχόλια (Το email σας δεν θα δημοσιευθεί)

Το σχόλιο σας
Το ονομά σας