Στις 5 Ιουνίου 1967 ξέσπασε ο Πόλεμος των Έξι Ημερών ανάμεσα στο Ισραήλ την Αίγυπτο, τη Συρία και την Ιορδανία. Είχαν περάσει μόλις 19 χρόνια από την ίδρυση του Ισραήλ και οι Άραβες επιθυμούσαν τη διάλυση του νεοσύστατου κρατιδίου.

Είχε προηγηθεί ο αραβοϊσραηλινός πόλεμος και στα σύνορα του Ισραήλ επικρατούσε ένταση, ενώ οι Αιγύπτιοι είχαν μεταφέρει ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις στο Σινά και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Νάσερ είχε επιβάλει εμπάργκο στα ισραηλινά πλοία. Στις 30 Μαΐου η Αίγυπτος και Ιορδανία υπέγραψαν σύμφωνο αμυντικής συνεργασίας και τέσσερις ημέρες αργότερα το Ιράκ συμμάχησε μαζί τους.

Πλέον ήταν ξεκάθαρο ότι ο πόλεμος ήταν προ των πυλών. Το Ισραήλ άρχισε να ετοιμάζεται και το πρωί της 5ης Ιουνίου 1967 αποφάσισαν να αιφνιδιάσουν τον εχθρό. Η ισραηλινή αεροπορία εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση εναντίον των αιγυπτιακών αεροδρομίων, τα οποία κατέστρεψαν σε ελάχιστο χρόνο. Την ίδια ημέρα πραγματοποίησαν καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών και στα συμμαχικά αεροδρόμια.

  Μαχητικά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ χτύπησαν την τούρκικη βάση στη Λιβύη

Η επιτυχία της αεροπορίας ήταν τεράστια καθώς έπιασαν στον ύπνο τους Άραβες και έθεσαν εκτός λειτουργίας ολόκληρο τον αιγυπτιακό στόλο. Συνολικά 264.000 Ισραηλινοί πήραν μέρος στον πόλεμο των 6 ημερών ενώ από την πλευρά των Αράβων πολέμησαν 150.000 Αιγύπτιοι, 55.000 άντρες από την Ιορδανία και 5.000 άνδρες από τη Συρία. Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιτέθηκε κατά των Αιγυπτίων στο Σινά και στη Λωρίδα της Γάζας και περικύκλωσαν τις εθχρικές δυνάμεις αναγκάζοντάς τες σε υποχώρηση.

Σύντομα οι Ισραηλινοί κυρίευσαν το Σινά και λίγο αργότερα έμπαιναν θριαμβευτές στην Ανατολική Ιερουσαλήμ (Παλιά Πόλη), μετά από 1900 χρόνια. Σε διάστημα 132 ωρών και 30 λεπτών είχαν κυριεύσει το Σινά, τη Λωρίδα της Γάζας, τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα Υψίπεδα του Γκολάν και ήταν έτοιμοι να κινηθούν προς τη Δαμασκό και να ανατρέψουν το Συριακό καθεστώς. Τελικά μετά από παρέμβαση της ΕΣΣΔ και της Αμερικής αποφασίστηκε κατάπαυση του πυρός στις 10 Ιουνίου.

  Μαχητικά της Αιγύπτου και των ΗΑΕ χτύπησαν την τούρκικη βάση στη Λιβύη

Το Ισραήλ νίκησε θριαμβευτικά τον πόλεμο χάρη στην υπεροχή της αεροπορίας και επέκτεινε τα εδάφη του. Μετρούσε μόλις 679 νεκρούς, ενώ οι Άραβες είχαν περίπου 21.000 νεκρούς. Δύο μήνες μετά πραγματοποιήθηκε η παναραβική Διάσκεψη στο Χαρτούμ όπου οι Αραβες ηγέτες διακήρυξαν τα τρία «Οχι» («όχι αναγνώριση, όχι διαπραγματεύσεις, όχι ειρήνη με το Ισραήλ»).

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πληροφορίες: sansimera, kathimeriniLoading...