“Το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει δόνηση ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ” ανέφερε ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης για την τους σεισμούς στην Σαντορίνη. Η κατάσταση είναι “εξαιρετικά σοβαρή” ανέφερε ο καθηγητής.
Ασταμάτητοι οι σεισμοί στην περιοχή της Σαντορίνης, με αρκετούς να είναι πάνω από τα 4,1 και 4,3 Ρίχτερ, κάτι που έχει κάνει τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Για την έντονη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη και την Αμοργό μίλησε στο ThessToday ο καθηγητής σεισμολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, ο οποίος υποστήριξε πως το ρήγμα είναι ικανό να δικαιολογήσει δόνηση ακόμα και άνω των 6 Ρίχτερ.
Σκορδίλης για σεισμούς στη Σαντορίνη: Εξαιρετικά σοβαρή η κατάσταση
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του ΑΠΘ χαρακτηρίζει την κατάσταση ως «εξαιρετικά σοβαρή» και σύμφωνα με τα επιστημονικά μοντέλα, η έντονη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται τα τελευταία εικοσιτετράωρα, έχει εκδηλωθεί σε χώρο που κατά το παρελθόν έχουν εκδηλωθεί σεισμοί άνω των 7 Ρίχτερ. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο σεισμός των 7,3 Ρίχτερ στην Αμοργό, στις 9 Ιουλίου το 1956.
«Το μήκος του χώρου είναι τόσο μεγάλο που θα δικαιολογούσε σεισμό πάνω από 6 Ρίχτερ. Και τα πράγματα είναι ακόμη πιο σοβαρά διότι δεν παρατηρούμε ύφεση. Αντιθέτως: χθες και σήμερα παρουσιάστηκε έξαρση με τουλάχιστον 10 σεισμούς με 4+ Ρίχτερ», δήλωσε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: «έχει διεγερθεί ο χώρος. Αυτή τη στιγμή το σεισμικό ρήγμα είναι 20 χιλιόμετρα».
Όπως αναφέρει ο σεισμολόγος, ο πυρήνας της σεισμικής δραστηριότητας δεν έχει σχέση με τα ηφαίστεια του νησιού.
«Οι σεισμοί παρατηρούνται πάνω στο τεκτονικό ρήγμα, το οποίο φεύγει βορειοανατολικά προς Σαντορίνη», σημείωσε, και πρόσθεσε πως οι πολίτες πρέπει να ακολουθήσουν πιστά τους κανόνες του οργανισμού σεισμικής προστασίας.
Εγκαταλείπουν άρον άρον το νησί οι κάτοικοι
Πολύ μεγάλες ουρές υπήρχαν το βράδυ της Κυριακής και έξω από γραφεία έκδοσης εισιτηρίων στα Φηρά, στη Σαντορίνη.
Άνθρωποι τρέχουν να αγοράσουν εισιτήρια τους για να φύγουν από το νησί.
Λόγω της τεράστιας ζήτησης, έχουν μείνει ελάχιστα εισιτήρια για τις πτήσεις των αεροπλάνων της Aegean και της Sky Express, με αποτέλεσμα τα εισιτήρια χωρίς επιστροφή να έχουν φτάσει στα 200 ευρώ.
Πολλοί κάτοικοι κοιμούνται μέσα στα αυτοκίνητα τους η σε εξωτερικούς χώρους μέχρι να περάσει ο κίνδυνος.
Ακολουθήστε το Hellas-now.com στο Facebook και στο Google news . Μπορείτε επίσης να μας βρείτε στο Telegram και στο Twitter