Ρωσικό drone έπληξε λεωφορείο, σκοτώνοντας εννέα ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους τέσσερις στην περιοχή Σούμι, στη βορειοανατολική Ουκρανία, σε μια επίθεση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Μόσχα και το Κίεβο πραγματοποίησαν τις πρώτες απευθείας ειρηνευτικές συνομιλίες τους εδώ και χρόνια.
«Δεν πρόκειται απλώς για έναν ακόμη βομβαρδισμό. Είναι ένα κυνικό έγκλημα πολέμου», ανέφερε η Εθνική Αστυνομία της Ουκρανίας σε ανάρτησή της στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram.
Ο Ihor Tkachenko, επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης του Sumy, δήλωσε στο Telegram ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης.
«Δυστυχώς, ως αποτέλεσμα μιας κυνικής επίθεσης από Ρώσους σε λεωφορείο με αμάχους, υπάρχουν νεκροί», ανέφερε η διοίκηση σε ανάρτηση στο Telegram.
An orange duce does not know, does not hear, and does not care, while the Kremlin duce keeps killing Ukrainian civilians with impunity.
This morning, the russian Lancet drone attacked a shuttle bus transporting civilians between Bilopillia and #Sumy, killing 9 and injuring 4… pic.twitter.com/esI4WgCwvs— Olga Klymenko (@OlgaK2013) May 17, 2025
«Δυστυχώς, ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε σε εννέα», πρόσθεσε αργότερα, μαζί με μια φωτογραφία ενός παραμορφωμένου μπλε μίνι λεωφορείου που προφανώς διαλύθηκε από την έκρηξη.
Τέσσερις άνθρωποι τραυματίστηκαν στην επίθεση, ανέφερε η διοίκηση.
Το λεωφορείο, το οποίο δέχθηκε επίθεση κοντά στην πόλη Μπιλοπίλια ενώ ταξίδευε προς το Σούμι, «έγινε στόχος των Ρώσων», ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση.
Και οι δύο πλευρές αρνούνται ότι στοχεύουν αμάχους στις επιθέσεις τους, αλλά χιλιάδες έχουν πεθάνει στη αιματηρη σύγκρουση.
Η συνάντηση Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων στην Τουρκία στις 16 Μαΐου απέτυχε να μεσολαβήσει για μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός. Ήταν ο πρώτος άμεσος διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών από τους πρώτους μήνες του πολέμου που ξεκίνησε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε μια μεγάλης κλίμακας ανταλλαγή κρατουμένων, αλλά όχι κατάπαυση του πυρός, λέγοντας αντ’ αυτού ότι θα δεσμευτούν να ανταλλάξουν ιδέες για μια πιθανή εκεχειρία.
Μετά τις συνομιλίες, το Κίεβο δήλωσε ότι επιδιώκει μια «άνευ όρων κατάπαυση του πυρός» για να σταματήσει η σύγκρουση, η οποία έχει καταστρέψει μεγάλα τμήματα της Ουκρανίας και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους.
Αλλά η Μόσχα έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις εκκλήσεις και η μόνη συγκεκριμένη συμφωνία φαίνεται να είναι μια συμφωνία για την ανταλλαγή 1.000 κρατουμένων ο καθένας.
Ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ουκρανίας, υπουργός Άμυνας Ρουστέμ Ουμέροφ, δήλωσε ότι το «επόμενο βήμα» θα είναι μια συνάντηση μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ουκρανού ομολόγου του, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Τόσο η Μόσχα όσο και η Ουάσιγκτον έχουν επίσης μιλήσει για την ανάγκη συνάντησης σχετικά με τη σύγκρουση μεταξύ του Βλ. Πούτιν και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.