Στις εγκαταστάσεις της τουρκικής κρατικής εταιρείας TUSAŞ παραδόθηκε πρόσφατα το τελευταίο από τα τέσσερα συνολικά αεροσκάφη τύπου Bombardier Global 6000 τα οποία πρόκειται να εξοπλιστούν με συστήματα παρεμβολών στο πλαίσιο του προγράμματος HAVA SOJ της Τουρκικής Αεροπορίας.

Το αεροσκάφος θα εξοπλιστεί με συστήματα εντοπισμού ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών ραντάρ και τηλεπικοινωνιών καθώς και με συστήματα παρεμβολών προς εξουδετέρωση των εχθρικών συστημάτων που πραγματοποιούν αυτές τις εκπομπές, αναφέρει το defence-point.gr.

Τα τέσσερα αεροσκάφη που θα αποκτηθούν θα προηγούνται των πακέτων κρούσης της τουρκικής Αεροπορίας και θα μπορούν να καταγράφουν σε μια βιβλιοθήκη πληροφοριών το σύνολο σχεδόν των ηλεκτρομαγνητικών εκπομπών του αντιπάλου στην περιοχή όπου θα επιχειρούν και να εντοπίζουν με ακρίβεια την τοποθεσία τους.

  Hellenic Instruments: Ολοκλήρωση ανάπτυξης εθνικού πυροσωλήνα πυροβολικού

Ακολούθως με τους ισχυρούς πομπούς που θα διαθέτουν, θα «τυφλώνουν» από ασφαλή απόσταση τα εχθρικά ραντάρ και θα παρεμβάλουν στις τηλεπικοινωνίες του αντιπάλου, διευκολύνοντας την διείσδυση των τουρκικών βομβαρδιστικών στην εχθρική αεράμυνα.

Επίσης θα μπορούν να υποκλέπτουν σε τακτικό επίπεδο και μέχρι απόσταση 200 χλμ. τις επικοινωνίες, πολιτικές και στρατιωτικές των αντιπάλων χωρών.
Το πρώτο αεροσκάφος θα παραδοθεί στην τουρκική Αεροπορία το 2023 και το τελευταίο το 2025.

Το πρόγραμμα Gölge ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και περιελάμβανε αρχικά την αγορά 4+4 αεροσκαφών και 10 σταθμούς εδάφους, αποστολή των οποίων θα ήταν η παρεμβολή των ραντάρ και των τηλεπικοινωνιών του αντιπάλου. Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 το πρόγραμμα διαχωρίστηκε σε δύο επιμέρους προγράμματα.

  Αθ. Δρούγος: Η Τουρκία διευρύνει τις απειλές κατά της Ελλάδος

Το πρώτο που αφορούσε την απόκτηση δυνατοτήτων παρεμβολών επί εναερίων μέσων και το δεύτερο που αφορούσε την αγορά συστημάτων παρεμβολών τοποθετημένα επί οχημάτων. Αρχικά το πρώτο πρόγραμμα ανατέθηκε το 2007 στην τουρκική εταιρεία Aselsan.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitterLoading...