Άγγελος Συρίγος: «Ο Ερντογάν παίζει το τελευταίο του χαρτί – Είναι απελπισμένος»

Turkish President Tayyip Erdogan talks to journalists in front of a mosque as he leaves friday prayers in Istanbul, Turkey, February 21, 2020. Murat Cetinmuhurdar/Presidential Press Office/Handout via REUTERS THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES.

Τράβηξε τόσο πολύ το σχοινί ο Ερντογάν ώστε αυτό έσπασε, τονίζει στο liberal.gr ο βουλευτής της ΝΔ Άγγελος Συρίγος, προσθέτοντας ότι οι σπασμωδικές κινήσεις που κάνει o Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιώντας ξανά το «όπλο» των προσφύγων, δείχνουν την απελπισία του.

Τις επόμενες ημέρες θεωρεί βέβαιο ότι ο Ερντογάν θα παίξει ξανά τον τελευταίο του άσο, δηλαδή τους πρόσφυγες, ωστόσο οι όποιες ροές θα παρεμποδιστούν, αφού λόγω και του κορονοϊού, η κυβέρνηση δεν μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία των κατοίκων των νησιών.

Ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο εκτιμά ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε μια εξαιρετικά δύσκολη θέση, ότι έπεσε θύμα της αλαζονείας του και ότι η προσπάθεια να παίξει ταυτόχρονα σε δύο ταμπλό, ΗΠΑ και Ρωσία, επιδιώκοντας να αποσπάσει εκβιαστικά τα μέγιστα δυνατά οφέλη και από τις δύο μεγάλες δυνάμεις, πλέον δεν του βγαίνει.

«Μαρτυρά απελπισία η στάση του Ερντογάν, βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια εξαιρετικά δυσμενή θέση, έχει αποφύγει να κατηγορήσει την Ρωσία για ό,τι συνέβη στο Ιντλίμπ, ενώ προσπαθεί να βρει συμμάχους σε ΗΠΑ και σε ΝΑΤΟ, το οποίο χθες του έκλεισε την πόρτα, εκδίδοντας μόνο μια λεκτική ανακοίνωση υποστήριξης, ενώ λεκτική ήταν και η παρέμβαση του Τραμπ», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικό της αδυναμίας του Ερντογάν και της κατάρρευσης της εικόνας παντοδυναμίας της Άγκυρας που έκτιζε ο ίδιος τόσο καιρό, είναι όπως επισημαίνει ο κ. Συρίγος, ότι αυτή την στιγμή υπάρχουν στην περιοχή του Ιντλίμπ περίπου επτά με οκτώ φυλάκια της Τουρκίας τα οποία είναι περικυκλωμένα από τις δυνάμεις του Άσαντ, δηλαδή από την Μόσχα.

«Οι Τούρκοι στρατιώτες είναι κατ’ ουσίαν όμηροι των Σύριων, δεν έχει περιθώρια κινήσεων η Τουρκία έναντι των Ρώσων», αναφέρει με νόημα, προσθέτοντας ότι αυτή την στιγμή, λόγω των απαγορεύσεων στην ενημέρωση, όπως ο αποκλεισμός της πρόσβασης στο Twitter, αλλά και των υπολοίπων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η κοινή γνώμη στην Τουρκία έχει μια θολή εικόνα για το τι έχει συμβεί στο Ιντλίμπ.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter