Άγιο Φώς: Έτσι θα έρθει στην Ελλάδα – Χωρίς τιμές η υποδοχή

Για για την μεταφορά του Αγίου Φωτός μίλησε o υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Βλάσης, και εξήγησε ποια θα είναι η διαδικασία υποδοχής.

«Κατά πρώτον, θα έρθει το Άγιο Φως. Το οποίο νομίζω αυτό, είναι το πλέον σημαντικό, και επειδή πάρα πολλοί πιστοί μας είχαν ενοχλήσει με την καλή έννοια, για το τι θα γίνει, εμείς λέμε ότι το Άγιο Φως θα έρθει κανονικά, από τον Πανάγιο Τάφο, εδώ στην Πατρίδα μας.

Η αλήθεια είναι, ότι η διαδικασία υποδοχής του Αγίου Φωτός, θα είναι λιτή και συμβολική. Έτσι λοιπόν, όπως αρμόζει σε αυτές τις μέρες και αυτό, γιατί η φετινή συγκυρία, δεν μας επιτρέπει να κάνουμε τις μεγαλοπρέπειες του παρελθόντος, γιατί ο πλανήτης ολόκληρος, όχι μόνο η πατρίδα μας, δοκιμάζεται από αυτή την πανδημία», λέει ο υφυπουργός Εξωτερικών στο newsit.gr.

Η διαδικασία υποδοχής του Αγίου Φωτός, θα είναι λιτή και συμβολική

«Επομένως, για να ξέρετε τις λεπτομέρειες, ένα αεροσκάφος της Aegean, θα φύγει κανονικά το Μεγάλο Σάββατο, θα βρίσκεται επάνω του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου των Ιεροσολύμων, ο έξαρχος Δαμιανός μαζί με έναν βοηθό του, θα πάνε στα Ιεροσόλυμα, στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, όπου εκεί θα έρθει το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα. Δεν θα κατέβει ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου καθόλου από το αεροσκάφος, αλλά θα έρθει το Άγιο Φως εκεί, καταλαβαίνετε γιατί, θα υπήρχε διαφορετικά η 14ημερη καραντίνα αν κατέβαινε από το αεροσκάφος.

  Αδερφός του 15χρονου που πέθανε δυο 24ωρα μετά το εμβόλιο! Δεν είχε κανένα πρόβλημα υγείας! Βίντεο

Θα επιστρέψει στην πατρίδα μας, όπου εκεί θα τον υποδεχθώ εγώ, όπου είναι μεγάλη τιμή μου να εκπροσωπώ την ελληνική κυβέρνηση και βέβαια θα είναι εκεί και ο Μητροπολίτης Μεσογαίας, ο Νικόλαος από την Ελλαδική Εκκλησία, για να υποδεχθούμε το Άγιο Φως μόνο εμείς, χωρίς καθόλου κόσμο, να το τονίσουμε, δεν θα δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες πιστών που άλλες εποχές ήταν στο αεροδρόμιο.

Από εκεί λοιπόν, θα ξεκινήσει μια διαδικασία αφού με μία μικρή τελετή θα υπάρχει ένα μικρό άγημα, μόλις 8 ατόμων, και μία μπάντα μαζί με τον επικεφαλής του ΥΠΕΘΑ, που θα βρίσκεται εκεί. Να σας θυμίσω ότι παλιότερα υπήρχαν 80 άτομα, αυτά δεν θα υπάρχουν τώρα, δεν θα υπάρχουν κόκκινα χαλιά».

Χωρίς τιμές η υποδοχή

«Θα είναι μία λιτή υποδοχή, αλλά νομίζω ότι η ουσία είναι να έρθει το Άγιο Φως, δεν νομίζω ότι οι μεγαλοπρέπειες… από μόνο του το Άγιο Φως είναι μεγαλοπρεπές, οπότε απλά αυτή τη στιγμή, αυτό που κάνουμε, σύμφωνα με τις συνθήκες που επικρατούν, να το υποδεχθούμε και δίνοντας την τιμή που αρμόζει στο Άγιο Φως.

  Μ. Τριανταφυλλόπουλος για εμβολιασμένο Γιώργο: «Δεν έχει κανένας ευθύνες; - Αν το πάθαινε το δικό σας παιδί;»

Από εκεί και πέρα, δεν θα υπάρχει τελετάρχης, δεν θα υπάρχει κόκκινο χαλί. Θα υπάρχει ένα μικρό πόντιουμ που θα κάνουμε δύο μικρές δηλώσεις και εγώ και ο Έξαρχος του Παναγίου Τάφου, αλλά και βέβαια ο Μητροπολίτης Δανιήλ και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η διανομή του Αγίου Φωτός, η οποία γίνεται ουσιαστικά από δύο αεροπορικές εταιρείας.

Δεν είναι ευθύνη όπως καταλαβαίνετε της Εκκλησίας της Ελλάδος, ούτε τα προηγούμενα χρόνια, ούτε τώρα, αλλά λόγω καθαρά της πίστης και της ευλάβειας ανθρώπων, θα μεταφερθεί όπου μπορούμε, δεν θα φτάσει σε όλους τους προορισμούς, αυτό οφείλω να το πω πως δεν είναι εύκολο να φτάσει παντού, αλλά ήδη έχουν προγραμματιστεί από δύο αεροπορικές εταιρείες να φτάσει σε 9 προορισμούς, όπως είναι η Θεσσαλονίκη, η Ρόδος, το Ηράκλειο, η Αλεξανδρούπολη, η Μυτιλήνη, τα Χανιά, η Κως.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Θα προσπαθήσουμε βέβαια και στην Ηπειρωτική Ελλάδα, όπου μπορούμε, τηρώντας αυστηρά όλες τις συνθήκες ασφάλειας της δημόσιας υγείας να μεταφερθεί το φως εκεί που πρέπει. Όπως πρέπει να το πω και να το τονίσω. Το Άγιο Φως θα έρθει, αλλά στη δεδομένη στιγμή, για την κυβέρνηση, για όλους μας προτεραιότητα είναι η προστασία της υγείας του κοινωνικού συνόλου».