Γιάννης Σουλιώτης
Στην τελική ευθεία μπαίνει το κυβερνητικό σχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του εθνικού στόλου αεροπυρόσβεσης. Συνεδριάζει σήμερα η Διυπουργική Επιτροπή Πολιτικής Προστασίας και εκτός απροόπτου αναμένεται να εισηγηθεί στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) την αγορά οκτώ νέων αεροσκαφών τύπου Canadair.

Σύμφωνα με πληροφορίες, και τα οκτώ νέα αεροσκάφη θα είναι νέου τύπου CL 515 και θα ενταχθούν στον εθνικό στόλο αεροπυρόσβεσης. Ωστόσο, τα δύο από αυτά θα τελούν υπό την ομπρέλα του ευρωπαϊκού μηχανισμού πολιτικής προστασίας (RescEU). Το κόστος προμήθειάς τους θα καλυφθεί από κοινοτικούς πόρους και θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα σε περίπτωση που ζητηθεί από τις Βρυξέλλες να συνδράμουν σε επιχειρήσεις κατάσβεσης στην Ε.Ε. Το κόστος για την αγορά των υπόλοιπων έξι Canadair υπολογίζεται ότι θα ανέλθει στα 330 εκατ. ευρώ.

  Προκηρύξεις για πρόσληψη 979 ΟΒΑ σε Στρατό Ξηράς και Πολεμικό Ναυτικό

Πλην της προμήθειας των οκτώ νέων αεροσκαφών, ο σχεδιασμός της Πολιτικής Προστασίας περιλαμβάνει ακόμα τον εκσυγχρονισμό του στόλου των 7 CL 415 και την αναβάθμισή τους σε νέου τύπου CL 515. Το κόστος υπολογίζεται στα 33 εκατ. ευρώ.

kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...