Άγνωστοι έσπασαν το αμφιλεγόμενο μνημείο των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, που στήθηκε στη λίμνη των Τιράνων.

Στις 7 το πρωί, η αστυνομία βρέθηκε στην περιοχή καθώς ένα μεγάλο τμήμα της δεξιάς λίθινης πλευράς του μνημείου έχει σπάσει.Το μεγαλύτερο μέρος του τουρκικού μνημείου παραμένει όρθιο, αλλά φαίνεται ότι είναι δύσκολο να αποκατασταθεί. Το σπασμένο κομμάτι λείπει, που σημαίνει ότι οι δράστες το πήραν μαζί τους.

Το μνημείο φυλάσσονταν από την αστυνομία και χρηματοδοτήθηκε από τα χρήματα των φορολογουμένων και είχε στηθεί τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.

  Μυστήριο στις ΗΠΑ: Ακόμα δύο αυτοκτονίες αστυνομικών που υπερασπίστηκαν το Καπιτώλιο – Έφτασαν τις τέσσερις συνολικά

Αυτό είναι το πρώτο μνημείο που ανεγέρθη εκτός Τουρκίας, για τα θύματα της 15ης Ιουλίου του 2016. Εγκαινιάστηκε κατά την τρίτη επέτειο του πραξικοπήματος και περιέχει τα ονόματα 251 Τούρκων πολιτών που σκοτώθηκαν από τους διοργανωτές του πραξικοπήματος.

Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτό ονόματα δεκάδων χιλιάδων Τούρκων καθηγητών, δημοσιογράφων, ακτιβιστών, πολιτικών της αντιπολίτευσης, Κούρδων, ακαδημαϊκών, δικηγόρων και στρατιωτικού προσωπικού που συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, διώχθηκαν, τραυματίστηκαν και βιάστηκαν από την κυβέρνηση Ερντογάν, ως απάντηση στην απόπειρα πραξικοπήματος, σημειώνει το κείμενο.

Σύμφωνα με το αλβανικό δημοσίευμα, τρεις ημέρες μετά την ανέγερση του μνημείου, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, μετέβη στη θερινή κατοικία του Ερντογάν στην Τουρκία.

  Προκαλεί ξανά η Τουρκία – «Η Ελλάδα κλείνει σχολεία της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη»

Το μνημείο προκάλεσε εκτεταμένη διαμάχη και αγανάκτηση εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλοί Αλβανοί θεωρούν τον Ερντογάν ως «αυτοκράτορα», «δικτάτορα» και υπεύθυνο των διώξεων στη χώρα του.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ορισμένοι αναρωτιούνται γιατί η αλβανική κυβέρνηση ανήγειρε μνημείο στο κέντρο ενός πάρκου των Τιράνων που είναι σημάδι μιας αυταρχικής καταστολής, σε μια χώρα που επιδιώκει να έχει ‘δημοκρατία’ και σκοπεύει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρει το echedorosLoading...