Αμερικανοί “Σύνδεσμοι” στις ελληνικές μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων – Τι σχεδιάζουν;

Την τοποθέτηση Στρατιωτικών Συνδέσμων (Military Liaison Officers) σε μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, πρότειναν οι ΗΠΑ στην Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συγκεκριμένη εξέλιξη συνδέεται στενά με το άριστο κλίμα και το επίπεδο συνεργασίας των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χώρων το οποίο έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια.

Ελλάδα και ΗΠΑ έχουν επεκτείνει σημαντικά την συνεργασία τους με διεξαγωγή συνεκπαιδεύσεων μονάδων Ειδικών Επιχειρήσεων, Πεζοναυτών και Αεροπορίας Στρατού σε συστηματική βάση. Ήδη το τελευταίο διάστημα ολοκληρώθηκαν δύο κύριες συνεκπαίδεύσεις μεταξύ της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών με την 22 MEU των Αμερικανών Πεζοναυτών και της 1ης ΤΑΞΑΣ με το 2-17 CAV του Στρατού των ΗΠΑ, που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα για περίοδο 4 μηνών με ελικόπτερα Longbow Apache, Blackhawk και Chinook.

Σε ό,τι αφορά την νέα πτυχή της ελληνοαμερικανικής συνεργασίας που αναδύεται, φαίνεται ότι επίκεντρο του ενδιαφέροντος αποτελούν οι μονάδες Ειδικών Επιχειρήσεων, στις οποίες περιλαμβάνεται η Ζ΄ ΜΑΚ, το ΕΤΑ, η ΔΥΚ και η 31η ΜΕΕΔ. Στις μονάδες αυτές, οι Αμερικανοί προτείνουν την τοποθέτηση Αξιωματικοί Σύνδεσμοι (Liaison Officer), με καθήκοντα τη μεταφορά αιτημάτων από και προς τις εμπλεκόμενες μονάδες, προκειμένου να συντονίζονται καλύτερα οι συνεκπαιδεύσεις.

  Επίθεση με μολότοφ στο Αστυνομικό Τμήμα Ακροπόλεως

Ο ρόλος των LΝO

Σύμφωνα με την αμερικανική ορολογία, ο LNO είναι ένα στέλεχος το οποίο διαμεσολαβεί μεταξύ δύο οργανισμών – μονάδων για επικοινωνία και συντονισμό δραστηριοτήτων. Σε γενικές γραμμές οι LNO χρησιμοποιούνται για την βέλτιστη αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων και υπηρεσιών που μπορούν να διαθέσουν οι συνεργαζόμενες μονάδες, ενώ συχνά παρέχουν τεχνικές γνώσεις και κατάρτιση που έχουν αποκτήσει από την υπηρεσία τους.

Η παρουσία ενός LNO σε μια μονάδα, σε καθαρά πρακτικό επίπεδο προσφέρει απευθείας συντονισμό και συνεννόηση των τμημάτων της μονάδας, με τα τμήματα τα οποία πρόκειται να συνεργαστούν σε μια άσκηση ή συνεκπαίδευση. Έτσι, εξοικονομείται χρόνος και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες.

Παράλληλα, επιτυγχάνουν αμοιβαία αλληλοκατανόηση και ενιαία αντίληψη για τους στόχους εκπαιδεύσεως που είναι επιθυμητό να επιτευχθούν μεταξύ δύο μονάδων που προέρχονται από διαφορετικά Σώματα και στην προκειμένη περίπτωση από διαφορετικές χώρες.

  Δύο χρόνια πίσω η αναβάθμιση των F-16 Block 50 λόγω κοινοβουλευτικής διαφωνίας για… κάτι ανύπαρκτο!

Ποιος είναι όμως ο λόγος;

Σύμφωναμε το pronews.gr φυσικά, η ενέργεια δεν περιορίζεται μόνο από την ανάγκη τους να ελέγξουν εκ των έσω και να έχουν πρωτογενή πληροφόρηση για τις κινήσεις των ελληνικών ειδικών δυνάμεων σε περίπτωση ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης.

Ο πολιτικός έλεγχος – γιατί περί αυτού πρόκειται – εν είδη «κομισάριων» των ελληνικών ειδικών δυνάμεων, υπαγορεύεται από την ανάγκη των ΗΠΑ να ελέγξουν το μοναδικό ετοιμοπόλεμο κομμάτι των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων (πλην των Μοιρών μαχητικών της ΠΑ και ορισμένων ναυτικών μονάδων) οι αξιωματικοί και οι υπαξιωματικοί των οποίων είναι μόνιμοι, ανησυχούν για την παρακμή της χώρας και σε περίπτωση ατυχούς για την Ελλάδα, εξέλιξης μιας ελληνοτουρκικής «θερμής» κρίσης, θα μπορούσαν να αντιδράσουν σε δεύτερη φάση με τρόπο που δεν είναι αυτός που θέλουν οι ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

doureios.com