Connect with us

Featured

Αμερικάνος Ναύαρχος ε.α. Σταυρίδης: «Τεράστιο λάθος να βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ »

Δημοσιεύθηκε

Γράφει: Βασίλης Καπούλας
“Το να βγάλουμε την Τουρκία εκτός ΝΑΤΟ είναι μια κακή ιδέα” τονίζει σε άρθρο-παρέμβαση του στο Bloomberg ο Αμερικανός ναύαρχος ε.α. James Stavridis, ο οποίος με τα όσα λέει ομολογεί πως όχι μόνο υπάρχει τέτοιο θέμα αλλά έχει ήδη τεθεί. Πρόκειται για μια βαρυσήμαντη παρέμβαση, μια κραυγή αγωνίας για ότι έρχεται…

Υπενθυμίζουμε πως ο ε.α. James Stavridis έχει μακρινή ελληνική καταγωγή αλλά ουδέποτε προχώρησε έστω σε μία συμβολική κίνηση υπέρ της πατρίδας των προγόνων του σε αντίθεση με άλλους όπως ο Σ.Λάλας.

Αναφέρει χαρακτηριστικά:

“Μετά από αρκετά χρόνια λεκτικών μαχών με τις ΗΠΑ, η Τουρκία την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε να λαμβάνει τους ρωσικούς S-400. Η παράδοση του σχετικού οπλισμού συνεχίζεται ακόμη .

Είμαστε σε ένα σημείο καμπής το οποίο στην χειρότερη περίπτωση μπορεί να οδηγήσει στην έξοδο της Τουρκίας από την Συμμαχία (άρα μπορεί να συμβεί ανεξάρτητα απ’ όσα ισχυρίζονται δημοσίως μέχρι τώρα)!

Οι ΗΠΑ και οι άλλοι συνεργάτες του ΝΑΤΟ έχουν 3 νόμιμες αντιρρήσεις στην τουρκική αγορά των S-400.

Πρώτον είναι το θέμα του συμβιβασμού της ασφάλειας του ΝΑΤΟ με τους S-400 αν αυτό διασυνδεθεί με τα συμμαχικά αντιαεροπορικά συστήματα του ΝΑΤΟ. Είναι αδύνατον να γνωρίζουμε τι μηχανισμούς συλλογής πληροφοριών ή “κυβερνο-πόρτες” έχουν χτιστεί στο ρωσικό σύστημα.

Δεύτερον, η Συμμαχία ανησυχεί και λόγω του αμερικανικού αεροσκάφους 5ης γενιάς F-35 το οποίο θα βρίσκεται υπό την επιτήρηση ενός ρωσικού συστήματος. Η Μόσχα θα μπορέσει να δει πως οι S-400 “βλέπουν” τις ικανότητες στελθ. Πρόκειται για ένα “πραξικόπημα πληροφοριών” από την Μόσχα.

Τέλος, στέλνει άσχημο γεωπολιτικό μήνυμα όταν ένα μέλος “κλειδί” του ΝΑΤΟ προχωρά σε μια αγορά ενός οπλικού συστήματος από έναν εχθρό που δοκιμάζει και προκαλεί συνέχεια την Συμμαχία.

Διαβάστε:  Η Τουρκία θέλει και.. αποζημίωση για την Μικρασιατική Καταστροφή!

Ενώ ο πρόεδρος Ν.Τραμπ αμφιταλαντεύεται στην κριτική του προς την τουρκική αγορά, από τη μία λέει πως είναι άδικο και από την άλλη σταματά τις πωλήσεις F-35, το Πεντάγωνο είναι υπέρ της εκδίωξης της Τουρκίας ολοκληρωτικά από το πρόγραμμα των F-35. Το Κογκρέσο είναι γνωστό πως θέλει κυρώσεις το ίδιο και η Επιτροπή Άμυνας.

Η Τουρκία από την άλλη διαφωνεί πολύ με την αμερικανική υποστήριξη στους Κούρδους της ΒΑ Συρίας ενώ προχωρά σε γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο. Τέλος ο Ρ.Τ.Ερντογάν καταπιέζει τα ΜΜΕ, την δικαιοσύνη και τα κόμματα τις αντιπολίτευσης με αποτέλεσμα να αυξάνει τις ανησυχίες για απολυταρχισμό.

Πόσο σοβαρή είναι αυτή η διαμάχη; Και τι μπορεί να γίνει για να σωθεί αυτή η σχέση;

Πρώτον η κυβέρνηση Τραμπ και οι Ευρωπαίοι πρέπει να αναγνωρίσουν το υψηλό διακύβευμα της διαμάχης. Ο Ερντογάν είναι ένα “ψώνιο” που δεν αγαπά το ΝΑΤΟ.

Τον έχω συναντήσει σε αρκετές περιστάσεις όταν ήταν πρωθυπουργός και εγώ ήμουν διοικητής του ΝΑΤΟ. Είναι ύποπτος με τους στρατιωτικούς γενικά, μια τάση που ενισχύθηκε από την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του τρία χρόνια πριν.

Όμως ακόμα η Τουρκία είναι πολύτιμος συνεργάτης για την Συμμαχία. Οι τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις που ήταν υπό την Διοίκηση μου ήταν πολύ επαγγελματικές και μέρος της στρατηγικής μας για Αφγανιστάν, Λιβύη, Βαλκάνια, ενάντια στην πειρατεία.

Αν χάσουμε το Έθνος αυτό με τον δεύτερο Στρατό στο ΝΑΤΟ θα έχουμε ένα τεράστιο γεωπολιτικό λάθος.

pronews

Loading...


Διαβάζονται