Ανακαλύψαν κύτταρο που υπάρχει μόνο στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Ο εγκέφαλος και ο νωτιαίος μυελός αποτελούνται από πολλά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των νευρώνων και των νευρογλοιακών κυττάρων. Σε αυτήν την οικογένεια εγκεφαλικών κυττάρων, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τώρα ένα νέο κύτταρο εγκεφάλου, δηλαδή ένα νέο νευρώνα που υπάρχει μόνο στον άνθρωπο.

Το νέο είδος εγκεφαλικών κυττάρων ονομάστηκε «τριαντάφυλλο», λόγω της πυκνής δέσμης που σχηματίζει κάθε άξονας του εγκεφαλικού κυττάρου γύρω από το κέντρο του κυττάρου, δίνοντας έτσι την εικόνα ενός τριαντάφυλλου αφού έχουν πέσει τα πέταλά του.

Τα κύτταρα ανήκουν στους ανασταλτικούς νευρώνες, των οποίων η λειτουργία είναι η διακοπή της δραστηριότητας άλλων νευρώνων στον εγκέφαλο.

Την ανακάλυψη έκαναν ο Δρ Λέιν μαζί με τους Γκαμπορ Ταμας από το Πανεπιστήμιο του Szeged στην Ουγγαρία και τον διδακτορικό φοιτητή Εζτερ Μπολντογκ.

Μέχρι στιγμής δεν έχει τεκμηριωθεί αν τα νέα κύτταρα υπάρχουν μόνο στους ανθρώπους, αλλά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν στα τρωκτικά, τα καθιστά μοναδικά και τα εντάσσει στη λίστα των εξειδικευμένων νευρώνων που μπορεί να υπάρχουν μόνο στο ανθρώπινο είδος ή μόνο σε εγκεφάλους πρωτευόντων θηλαστικών.

  Γλυπτά του Παρθενώνα – Έγγραφο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν

Επίσης, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο τι έργο επιτελούν στον ανθρώπινο εγκέφαλο, αλλά η απουσία τους από τον εγκέφαλο των τρωκτικών αποδεικνύει πόσο δύσκολη είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου μελέτης των ανθρώπινων εγκεφαλικών παθήσεων σε εργαστηριακές συνθήκες.

Οι ερευνητές έχουν θέσει ως στόχο τους να μελετήσουν τους νέους νευρώνες σε πτωματικούς εγκεφάλους ανθρώπων με νευροψυχιατρικές διαταραχές, για να δουν αν επηρεάζουν την πορεία των νοσημάτων.

Άξιο αναφοράς είναι το γεγονός ότι η ανακάλυψη των νευρώνων «Τριαντάφυλλο» έγινε κατά τη μελέτη πτωματικών εγκεφάλων δύο ανδρών, περίπου 50 ετών, που είχαν δωρίσει το σώματος στην επιστήμη. Οι επιστήμονες αφαίρεσαν τμήματα του εξωτερικού στρώματος του εγκεφαλικού φλοιού που είναι υπεύθυνο για τη συνείδηση και πολλές άλλες λειτουργίες που μας διαφοροποιούν από τα άλλα έμβια όντα, αφού είναι σημαντικά μεγαλύτερο από ότι στα ζώα.

  Γλυπτά του Παρθενώνα – Έγγραφο από τη Βρετανία αποκαλύπτει πώς θα μπορούσαν να επιστρέψουν

Οι νευρώνες ενεργοποιούν μία μοναδική ομάδα γονιδίων μία γενετική υπογραφή που δεν παρατηρήθηκε στα εγκεφαλικά κύτταρα ποντικιών που μελέτησαν οι ειδικοί. Οι νευρώνες αυτοί δημιουργούν συνάψεις με ένα άλλο είδος νευρώνα σε άλλο τμήμα του ανθρώπινου φλοιού, τους πυραμιδικούς νευρώνες.

«Αν παρομοιάσουμε όλους τους ανασταλτικούς νευρώνες με τα φρένα του αυτοκινήτου, τότε οι νευρώνες Τριαντάφυλλο επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να σταμάτα σε πολύ συγκεκριμένα σημεία, όπως έξω από το μανάβικο για παράδειγμα, και αυτά τα εξειδικευμένα φρένα δεν τα έχουν όλα τα αμάξια, δηλαδή τα ζώα», εξηγεί ο Δρ Ταμας.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

eleftherostypos