Σε νέες προκλήσεις προχωρά η Τουρκία στο Αιγαίο. Η Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίου έκανε αίτημα προς την Γενική Διεύθυνση μεταλλίων και πετρελαίου της χώρας με το οποίο ζητά να κάνει έρευνες μέχρι και τα ελληνικά χωρικά ύδατα στα 6 μίλια κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη.

Όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΙ, σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας της τουρκικής κυβέρνησης η τουρκική εταιρεία, ζητά να πραγματοποιήσει έρευνες σε περιοχές που βρίσκονται βορειανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Ρόδου, ανατολικά της Καρπάθου, νοτιοανατολικά της Καρπάθου, ανατολικά της Κρήτης και νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Με αυτό τον τρόπο δεν αναγνωρίζεται ελληνική υφαλοκρηπίδα στην περιοχή ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ακόμη δεν έχει δοθεί η σχετική άδεια. Σημειώνεται πως ο χάρτης που παρουσιάζεται δεν έχει καμία σχέση με το τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημεία του οποίου μένουν έξω.

  Μετά την Αγία Σοφία, οι Τούρκοι προετοιμάζονται για εισβολή

Δείτε το βίντεο από τον ΣΚΑΙ

Παράλληλα, με αυτή την κίνηση η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καμιά ελληνική υφαλοκρηπίδα, λέει ότι φτάνει δίπλα στα ελληνικά νησιά η υφαλοκρυπίδα της και έτσι ζητά να κάνει έρευνες πετρελαίου κοντά σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κρήτη, ενώ χαρακτηριστικά όπως ανέφερε ο καθηγητής Κων. Φίλης «η Τουρκία συρρικνώνει τα κυριαρχιακά δικαιώματα της Ελλάδας και ζητά είτε να κάτσουμε στο τραπέζι είτε να δημιουργήσουν τετελεσμένα».

Το θέμα, λοιπόν, είναι πώς θα αντιδράσει η Ελλάδα και τι θα κάνει αν πράγματι η Τουρκία στείλει σκάφος για έρευνες σε περιοχή ελληνικής κυριαρχίας.

Δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο

Την απόφαση να δυναμιτίσει και άλλο το κλίμα φαίνεται πως έχει λάβει η Άγκυρα, με τον υπουργό Ενέργεια της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, να αποκαλύπτει πως η Τουρκία θα στείλει δεύτερο γεωτρύπανο στη Μεσόγειο.

  Επίσημη ανακοίνωση του Λιμενικού για τα Τουρκικά αλιευτικά πλοία στη Μύκονο

«Το Γιαβούζ συνεχίζει τις γεωτρήσεις στη Μεσόγειο στο σημείο Σελτσύκλου-1 που είναι η έβδομη γεώτρηση μας. Τα σεισμογραφικά μας Μπαρμπαρός και το Ορούτς Ρείς ουσιαστικά βγάζουν την ακτινογραφία των θαλασσών μας. Κι έχουμε και το νέο μας γεωτρύπανο Κανουνί το οποίο το αγοράσαμε στην αρχή της χρονιάς. Μέτα τις εργασίες επισκευής του το πρώτο του ταξίδ για να ξεκινήσει εργασίες θα γίνει στη Μεσόγειο» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Στο μεταξύ, ο Ντονμέζ ανακοίνωσε την Παρασκευή πως η Τουρκία θα πραγματοποιήσει και σεισμικές έρευνες αλλά και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει υπογράψει η χώρα με τη Λιβύη.Loading...