Στο ”πόδι” βρίσκονται οι νησιώτες, καθώς οι επιτάξεις αποτελούν πλέον «κόκκινο πανί» για τους πολίτες του Βορειοανατολικού Αιγαίου και οι αντιδράσεις γιγαντώνονται.

Υπενθυμίζεται ότι η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με ψήφισμα έκτακτης συνεδρίασης του συμβουλίου της την Τρίτη το απόγευμα, διακόπτει κάθε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση, μέχρι να ανακληθεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία επιτάσσονται εκτάσεις γης στα νησιά για τη δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Με το ψήφισμα αυτό, καταδικάζεται η πράξη νομοθετικού περιεχομένου ως αντιδημοκρατική ενέργεια, γίνεται γνωστή η προσφυγή εναντίον της στα αρμόδια δικαστήρια, και ζητείται να ξεκινήσει άμεσα ο απεγκλωβισμός και η αποσυμφόρηση των νησιών από όλους τους αιτούντες άσυλο που διαμένουν σε αυτά. Επίσης, αποφασίστηκε η ενημέρωση των κομμάτων της Βουλής των Ελλήνων και του Ευρωκοινοβουλίου ενώ για σήμερα Πέμπτη έχει προγραμματισθεί συλλαλητήριο έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Στο χωριό Μανταμάδο της Λέσβου οι κάτοικοι ετοιμάζουν περιφρούρηση και άλλες δυναμικές δράσεις – μηχανήματα του δήμου είναι έτοιμα να κλείσουν τον δρόμο. Ο δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, Ταξιάρχης Βέρρος, τονίζει ότι «θέλουν να φορτώσουν το Μεταναστευτικό μόνο στα νησιά».

  Δυο κρίσιμα ερωτήματα: Πού θα στηθεί ο φράχτης στον νότιο Έβρο; Και θα δοθούν στα κόμματα τα δυο διαβήματα προς την Άγκυρα;

Πρόεδρος κοινότητας Μανταμάδου: Δεν κάνουμε πίσω αν δεν πάρουν πίσω τη λέξη επίταξη

“Η περιοχή αυτή τη στιγμή, γιατί δεν υπάρχει κάποιος να μας προσδιορίσει τον χώρο που θα γίνει αυτό το πράγμα. Η κυβέρνηση πρέπει να μας προσδιορίσει τον χώρο” δήλωσε ο πρόεδρος κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπος Τζελαΐδης μιλώντας στο Open.

“Να βρεθεί μια λύση, αλλά δεν γίνεται σώνει και καλά να έρθει στη δική μου την περιοχή. Είναι το πιο ακατάλληλο σημείο εκεί. Υπάρχουν τρεις λόγοι. Πρώτον, είναι υψηλής στρατηγικής εκεί. Υπάρχουν τόποι εκεί που είναι επίπεδο το έδαφος και μπορούν να κατέβουν ελικόπτερα και να πέσουν αλεξιπτωτιστές. Σε αυτό το σημείο, εκεί που γίνονται ασκήσεις όλα αυτά τα χρόνια, εκεί η κυβέρνηση θέλει να φτιάξει hotspot, είναι ανήκουστο, δεν στέκει” ανέφερε.

  Συνεχίζεται το "μπόλιασμα" στην Θεσσαλονίκη: Λαθρομετανάστες "σκοτώνονται" στην μέση του δρόμου

“Ο δεύτερος λόγος είναι ότι είμαστε στο κέντρο, πιο κάτω είναι το Δάσος των Φεράνων, το οποίο αν πάρει φωτιά θα καεί όλο το νησί. Είναι ούτε στα 500 μέτρα. Σε περίπτωση φωτιάς αν πάει παραπέρα θα καούμε. Ο τρίτος λόγος υπάρχουν 30-40 αγροκτηνοτρόφοι, έχουν τις περιουσίες τους, ζουν εκεί με τα ζώα τους κι έχουν 4.000-5.000 ζώα. Θα πρέπει να ξεριζωθούν” πρόσθεσε.

“Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις. Να μην γίνει σε κανένα σημείο του νησιού hotspot. Σήμερα (σσ χθες) το βράδυ στις 7:00 στην μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση στο Πολύκεντρο Μανταμάδου. Θα πάμε στο ΣτΕ. Δεν κάνουμε πίσω αν δεν πάρουν πίσω τη λέξη επίταξη. Να ξέρουν ο κ. Μηταράκης και η κυβέρνηση ότι είμαστε φιλήσυχοι άνθρωποι, αλλά δεν ήρθαν να συζητήσουν” σημείωσε.Loading...