Μέρος της «περιουσίας» των ιθαγενών της Αμερικής, υπαγόμενη στο ομοσπονδιακό δίκαιο, χαρακτηρίζει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ μεγάλο κομμάτι της ανατολικής Οκλαχόμα, το οποίο περιλαμβάνει και τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της, την Τάλσα.

Η απόφαση της Πέμπτης θεωρείται ορόσημο για τους ιθαγενείς Αμερικανούς, σημαντικότερη εδώ και δεκαετίες, καθώς πιστεύεται ότι ανοίγει το δρόμο για την αμφισβήτηση χιλιάδων κρατικών διώξεων για σοβαρά εγκλήματα.

Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με αυτήν, τα εγκλήματα στα οποία εμπλέκονται οι αυτόχθονες Αμερικανοί είναι υπό ομοσπονδιακή και όχι πολιτειακή δικαιοδοσία.

  Νέο ράπισμα στην Τουρκία από Αρμένιο ιστορικό: «Η συνθήκη των Σεβρών είναι σε ισχύ και πρέπει να εφαρμοστεί»

Επίσης αποτέλεσε την ευκαιρία για το Ανώτατο Δικαστήριο να σταθμίσει τα όρια της κυριαρχίας των φυλών και να επανεξετάσει τη φρικτή ιστορία εκτοπισμού των γηγενών φυλών της χώρας από τη γη τους.

Εξάλλου, όπως αναφέρει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τα μέλη των φυλών που ζουν εντός των ορίων ενδέχεται επίσης να απαλλαχθούν από κρατικούς φόρους.

Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι, από τους οποίους το 15% είναι ιθαγενείς, ζουν στη συγκεκριμένη γη, η οποία εκτείνεται σε τρία εκατομμύρια στρέμματα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  H Τουρκία ανακάλεσε όλες τις άδειες στο Τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό

Με πληροφορίες από Supreme Court rules broad swath of Oklahoma is Native American land for purposes of federal criminal law, by Jamie Ehrlich and Ariane de Vogue, CNNLoading...