Μιλώντας υπό το καθεστώς ανωνυμίας, Έλληνας ανώτατος αξιωματικός ε.α. του ΠΝ ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων Ahval ότι «η πιθανότητα η Τουρκία να περάσει την “κόκκινη γραμμή” με την Ελλάδα, είναι υπαρκτή αν αρχίσει να επιχειρεί δραστηριότητες όπως γεωτρήσεις ή σεισμικές έρευνες στην περιοχή νότια του Καστελόριζου».

«Η απάντηση της Ελλάδας σε μια τέτοια παραβίαση θα βασίζονταν σε  μια πολιτική απόφαση, η οποία θα υλοποιούνταν ανάλογα με το «πόσο επιθετικές θα ήταν οι ενέργειες της Τουρκίας, αλλά για πρώτη φορά μπορώ να πω ότι η στρατιωτική επιλογή βρίσκεται σίγουρα στο τραπέζι», ανέφερε ο ίδιος.

«Οι δράσεις που λαμβάνει η Τουρκία στη Μεσόγειο και το Αιγαίο εξαρτώνται από το αν το Υπουργείο Εξωτερικών ή ο στρατός κερδίζει προβάδισμα στη χάραξη πολιτικής», δήλωσε ο Serhat Güvenç, Τούρκος καθηγητής διεθνών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Kadir Has της Κωνσταντινούπολης.

  Μετά την αποτυχία στον Έβρο, ο Ερντογάν θα πιέσει από θαλάσσης

«Το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θεωρεί το Αιγαίο και τη Μεσόγειο ως σύνολο. Έτσι, εξετάζουν τα πράγματα με έναν σκληρότερο τρόπο. Νομίζουν ότι θα πρέπει να χειριστούν όλο αυτό το ζήτημα (τις θαλάσσιες διαμάχες), αν χρειαστεί, μέσα από μια πολεμική σύγκρουση», συνέχισε ο ίδιος.

Το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας, και η ειδικός Gallia Lindenstrauss, αναφέρουν  ότι η Τουρκία είναι πιθανό να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στα ελληνικά νησιά ενώ υπάρχουν μηχανισμοί για την αποτροπή μιας αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών.

  Κύπρος 1974 - Η συγκλονιστική μαρτυρία ενός αιχμάλωτου στρατιώτη που απέδρασε και επιβίωσε

«Παρά τις προκλητικές εντυπώσεις, η Τουρκία πιθανότατα θα υλοποιήσει με μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα τις ναυτικές της δραστηριότητες έναντι της Ελλάδας απ ‘ό, τι έκανε στην Κύπρο, καθώς το τίμημα κάποιου λάθους θα είναι υψηλότερο. Η Ελλάδα δεν είναι μόνο μέλος της ΕΕ, αλλά και μέλος του ΝΑΤΟ», ανέφερε η ίδια.

Σύμφωνα με την ακαδημαϊκό, «μια στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι απίθανη. Ωστόσο, η ίδια πιστεύει ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να βασίζεται σε άλλες χώρες της περιοχή,  εάν ξεσπάσει μια τέτοιου είδους  σύγκρουση», κατέληξε η Gallia LindenstraussLoading...