Η κατάσταση του ΠΝ είναι γνωστή σε όλους μας. Εκτός από την άμεση ανάγκη για πλοία AAW που θα καλύψουν το Στόλο στην ανάγκη του για απαγόρευση περιοχής, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, το ΠΝ χρειάζεται καιπλοία γενικών καθηκόντων, με ιδιαίτερες ανθυποβρυχιακές ικανότητες και σίγουρα προηγμένες δυνατότητες αντιαεροπορικής προστασίας. O λόγος; μα σε τέτοια πλοία βασίζεται το ΠΝ, όχι σε πλοία AAW.

Για πρώτη φορά, ας προσπαθήσουμε να κωδικοποιήσουμε τα δεδομένα που έχουμε:
• οι τρεις μη εκσυγχρονισμένες S πρέπει να “φύγουν” άμεσα, το συντομότερο και χωρίς συζήτηση. Το ότι τα πληρώματα τις βγάζουν στην ανοιχτή θάλασσα και εκτελούν τις αποστολές τους, είναι ένα ελληνικός “άθλος”.

• Για να φύγουν οι S, πρέπει να βρούμε άλλα πλοία, έστω μεταχειρισμένα, που προφανώς δεν υπάρχουν στην αγορά. Κι αν υπάρχουν, κοστίζουν, δεν χαρίζονται. Κι αν χαρίζονται, έχουν κρυφά κόστη, καθώς θα μιλάμε για μεταχειρισμένα πλοία κι όχι νέα. Με μεγάλες ανάγκες στελέχωσης.
• Για την ακρίβεια, δεν χρειαζόμαστε μόνο 3 (όσα οι 3 μη εκσυγχρονισμένες S), αλλά 4 πλοία γενικής χρήσης. Μην ξεχνάμε την Μπουμπουλίνα, που αποσύρθηκε.
• Το ιδανικό θα ήταν να ναυπηγούσαμε στην Ελλάδα 4 πλοία Gowind 3100, Damen 10514, LCS/MMSC, ή ακόμη καλύτερα, ALS 90 ή 100. Αυτά όμως έχουν κόστος, σωστά; που θα βρεθούν “τα λεφτά”; Μιλάμε για ένα ποσό κοντά στα 3 δις ευρώ. ή μήπως όχι;
• Το μεγαλύτερο κόστος όμως των πλοίων, μάλλον δεν είναι τόσο το “σκαρί”, αλλά τα συστήματα, και κυρίως τα οπλικά; σωστά;

  Τρίκαλα: Πέταξαν πέτρες στο Κουρσούμ Τζαμί

Ωραία, ας δούμε τι περίπου χρειάζεται ένα σύγχρονο πλοίο επιπέδου κορβετοφρεγάτας, φρεγατοκορβέτας, φρεγάτας ή κορβέτας, αναλόγως του τι θα επιλεγεί από το ΠΝ.

1. Πυροβόλο 76 mm OtoMelara (Leonardo πια)
2. Αντιπλοϊκούς πυραύλους Harpoon ή αντίστοιχο
3. Τορπιλοσωλήνες για ανθυποβρυχιακές τορπίλες
4. Τορπίλες
5. CIWS
6. Εκτοξευτή Α/Α πυραύλων, 8cell Mk41 ή ακόμη καλύτερα, 16cell Mk41
7. Πυραύλους ESSM
8. 2 STIR 1.2 ή 2.4
9. Ένα σύγχρονο ραντάρ 3D, ex. NS100, TRS-3D κοκ
10. Ένα σύγχρονο ΚΠΜ, TACTICOS, CMS330, κοκ
11. Ένα σύγχρονο σόναρ τροπίδας (με ή χωρίς συρόμενο)
12. Ένα αεριοστρόβιλο LM2500, ή και όχι αν πάμε σε GODAD
13. Κινητήρες diesel (σε GODOG;)
14. Ηλεκτρομηχανές
15. Σύστημα ECM/ESM
16. Σύστημα ηλεκτρο-οπτικής παρατήρησης
17. Γυροσκοπική πυξίδα

  Κορονοϊός: Τέλος τα πανηγύρια και οι μαζικές εκδηλώσεις

Τώρα, προφανώς και υπάρχουν πολλά άλλα υποσυστήματα, αλλά αυτά πρέπει να είναι τα ακριβότερα. Δηλαδή, αυτά, με τους δικούς μας υπολογισμούς, είναι το 70% της αξίας του πλοίου, ίσως και περισσότερο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

ptisidiastima.grLoading...