Στην προεπιλογή δύο ισραηλινών αντιπυραυλικών συστημάτων για τα ελληνικά άρματα μάχης LEO2HEL και πιθανόν και για τα LEO2A4, προχώρησε ο Ελληνικός Στρατός σύμφωνα με πληροφορίες.
Το ένα είναι το σύστημα Trophy, το οποίο έχει δοκιμαστεί σε πραγματικές συνθήκες μάχης στη Γάζα, από τα ισραηλινά άρματα μάχης Merkava Mk.4 και έχει αναπτυχθεί σε τρεiς (3) διαφορετικές εκδόσεις: HV (Heavy Vehicle), MV (Medium Vehicle) και LV (Light Vehicle).
Εκτός από το Ισραήλ, έχει επιλεγεί και από τον Αμερικανικό Στρατό, για την εγκατάσταση του σε άρματα μάχης M-1A2 SEP(v)2 Abrams.
Το έτερο ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας είναι μεν αμερικανικής προέλευσης, το Iron Curtain της Artis, η οποία όμως πλέον ανήκει, κατά 51%, στην ισραηλινή Plasan Sasa η οποία είναι υποψήφια για την αγορά της ΕΛΒΟ.
Το φαβορί είναι το Trophy, αλλά η απόφαση θα ληφθεί μετά την κατάληξη της πώλησης της ΕΛΒΟ, καθώς τυχόν αγορά από την Plasan Sasa θα μπορούσε να φέρει το Iron Curtain στα ελληνικά άρματα, αφού η όλη εγκατάσταση έτσι ή αλλιώς θα γίνει στην ΕΛΒΟ.
Aλλωστε το Trophy είναι προϊόν της Rafael η οποία συμμετέχει στην πρόταση της Plasan Sasa για την ΕΛΒΟ.
Η επώδυνη χρήση των αρμάτων μάχης χωρίς αντιπυραυλικά συστήματα από τον τουρκικό Στρατό στην Συρία, είχε συντριπτικά αποτελέσματα το 2016-2017 στην αλ Μπαμπ.
Τουλάχιστον 10 Leopard-2A4 έλιωσαν σαν «βούτηρο» από τα ρωσικά αντιαρματικά.
Το πώς χάθηκαν τα τουρκικά Leopard-2A4, έκανε τον Ελληνικό Στρατό να αρχίσει να αναζητά απεγνωσμένα, αντιπυραυλικό σύστημα, καθώς διαθέτουμε στο οπλοστάσιο μας 183 Leopard-2A4, εκτός των 170 Leopard-2HEL.
Η θέση του Ελληνικού Στρατού απέναντι στον τουρκικό σε μία ευρείας έκτασης χερσαία σύγκρουση στον Εβρο αποτυπώθηκε σε σαφήνεια σε σειρά εκθέσεων του ΓΕΣ.
Και αυτό, διότι η εμπειρία των Τούρκων στη Συρία και ιδιαίτερα η απώλεια των Leopard-2A4, αλλά και των M-60T, οδήγησε την Άγκυρα στην υιοθέτηση ενός προγράμματος αναβάθμισης τους με κύριο μέλημα την εγκατάσταση του ενεργητικού συστήματος αυτοπροστασίας Pulat.
Η άρνηση της Γερμανίας να επιτρέψει στην αμυντική βιομηχανία της χώρας να συμμετέχει στην αναβάθμιση των τουρκικών Leopard-2A4, οδήγησε την Τουρκία στην εσπευσμένη υιοθέτηση του προγράμματος «Firat», την υλοποίηση του οποίου ανέλαβε η Aselsan (το πρόγραμμα έχει ολοκληρωθεί), δηλαδή της αναβάθμισης 120 αρμάτων μάχης M-60T, 40 M-60A3 TTS (Tank Thermal Sight) και 40 Leopard-2A4 του τουρκικού Στρατού, μεταξύ άλλων με το ενεργητικό σύστημα αυτοπροστασίας Pulat (στη συνέχεια ο τουρκικός Στρατός αποφάσισε να αναβαθμίσει το σύνολο των 170 M-60T στο επίπεδο «Firat»).
Πηγή: Σελίδα Δυνάμεις Τεθωρακισμένων
infognomonpolitics.gr