Στην ανακοίνωση της απέλασης του πρέσβη της Λιβύης προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με τη χώρα.

«Η απόφαση αυτή είναι συνέπεια του ότι η λιβυκή πλευρά δεν ανταποκρίθηκε στους όρους που είχαμε θέσει, δεν σημαίνει διακοπή των διπλωματικών σχέσεών μας με τη Λιβύη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Δένδια δόθηκε στον πρέσβη προθεσμία 72 ωρών για να εγκαταλείψει την Ελλάδα, ενώ σημείωσε ανακοινώνει την απέλαση με «λύπη». Ο υπουργός καταδίκασε απερίφραστα το μνημόνιο Τουρκίας – Λιβύης. Όπως τόνισε, το κείμενο της συμφωνίας φέρει την υπογραφή του υπουργού Εξωτερικών της Λιβύης, ο οποίος παρέσχε τον Σεπτέμβριο στην ελληνική πλευρά διαβεβαιώσεις προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Λίβυος πρέσβης κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών όπου του γνωστοποιήθηκε ότι είναι persona non grata (ανεπιθύμητο πρόσωπο) και στη συνέχεια του δόθηκε προθεσμία για να εγκαταλείψει τη χώρα.

  Σχέδιο ¨Καταιγίδα¨ κατά της Ελλάδας -Μήπως είναι ακόμη ενεργό ;

​Το υπουργείο Εξωτερικών είχε ζητήσει την περασμένη εβδομάδα ενημέρωση για τη συμφωνία της Λιβύης με την Τουρκία από τον πρέσβη και είχε προειδοποιήσει ότι αν αυτή η ενημέρωση δεν γινόταν έως την Πέμπτη το βράδυ τότε θα προχωρούσε στην απέλασή του. Την Πέμπτη το ελληνικό ΥΠΕΞ έλαβε αντίγραφο της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης, ωστόσο, αυτό δεν της δόθηκε από τη λιβυκή πλευρά. Έτσι ήταν αναμενόμενη η απέλαση του πρέσβη.

Στην Αθήνα ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων

  Ο Μακρόν(που υπερασπίζεται καλύτερα τα ελληνικά συμφέροντα)έστειλε μήνυμα στον Ερντογάν στα τουρκικά.

Ο πρόεδρος της λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων Αγκίλα Σάλεχ Ίσα Γκουαϊντέρ μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Κωνσταντίνου Τασούλα θα βρεθεί στην Αθήνα την επόμενη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου. Η συνάντηση πραγματοποιείται μετά την καταψήφιση του μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της κυβέρνησης «εθνικής συμφιλίωσης» της Λιβύης από την λιβυκή Βουλή.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

defence-point.grLoading...