Μαζική αποχώρηση Ρώσων μισθοφόρων που πολεμούσαν στο πλευρό των δυνάμεων του στρατάρχη Χαφτάρ από την Τρίπολη της Λιβύης, καταγράφουν μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, εκτιμάται ότι 1.000 με 1.400 μισθοφόροι της περίφημης ομάδας «Βάγκνερ» οπισθοχώρησαν στο αεροδρόμιο της Λιβυκής πόλης Μπάνι Ουαλίντ περίπου 150 κλμ νοτιοανατολικά της Τρίπολης, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Σαλέμ Αλαϊουάν, δήμαρχος της πόλης Μπάνι Ουαλίντ, ανέφερε ότι περίπου 1.500 Ρώσοι και Σύροι μισθοφόροι έφυγαν από το αεροδρόμιο της πόλης του προς την αεροπορική βάση αλ Τζούφρα στην κεντρική Λιβύη την οποία και ελέγχουν οι δυνάμεις του LNA του Χαλίφα Χαφτάρ.

Ο ίδιος ανέφερε ότι συνεχίζουν να καταφτάνουν και άλλοι μισθοφόροι, αλλά δεν είναι επιθυμητοί στην πόλη του που επιθυμεί να παραμείνει ουδέτερη. «Είμαστε αντίθετοι σε κάθε παρουσία ξένων μισθοφόρων στην Μπάνι Ουαλίντ ή στη Λιβύη», τόνισε ο δήμαρχος της λιβυκής πόλης.

  Ο ρωσικός στρατός προετοιμάζεται για κάτι μεγάλο! Ζαλίζει ο αριθμός των θερινών στρατιωτικών ασκήσεων

Ο εκπρόσωπος του LNA Αχμέντ Μισμάρι αρνήθηκε την ύπαρξη ξένων δυνάμεων στο πλευρό του LNA. Ωστόσο Ρώσους μαχητές έχουν εντοπίσει διπλωμάτες και δημοσιογράφοι ενώ σχετικές φωτογραφίες από την πόλη Μπάνι Ουαλίντ κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Τι σημαίνει η αποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων από τη Τρίπολη

Οι λόγοι της υπαναχώρησης των μισθοφόρων από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης δεν είναι σαφείς πάντως όλοι συμφωνούν ότι πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη.

Ο ρεπόρτερ του Al Jazeera στην Τρίπολη, Μαχμούντι Αμπντελαχέντ, ανέφερε ότι ένα μεγάλο μέρος του εδάφους που είχε κερδίσει πλησίον της λιβυκής πρωτεύουσας ο Χαφτάρ από τον Απρίλιο του 2019, οφείλεται ακριβώς στη συμβολή των εν λόγω ξένων στρατιωτικών δυνάμεων.

«Δεν ξέρουμε γιατί φεύγουν σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, καθώς ο Χαφτάρ χάνει έδαφος. Η απόσυρση των Ρώσων (μαχητών) μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για τις δυνάμεις του Χαφτάρ», ανέφερε ο ρεπόρτερ του Al Jazeera

  Οργή Τούρκων και Τουρκολίβυων μετά τον βομβαρδισμό της τουρκικής βάσης από τον Χαφτάρ

«Η απόσυρση (των Ρώσων) από την ευρύτερη περιοχή της Τρίπολης είναι μια εξέλιξη ουσίας, καθώς στερεί από το LNA μια από τις πιο αποτελεσματικές και καλύτερα εξοπλισμένες ξένες δυνάμεις στο βασικό μέτωπο», δήλωσε ο Τζαλέντ Χαρχαουί, ερευνητής στο Ινστιτούτο Clingendael, σύμφωνα με το Reuters.

Ο Εμάντ Μπαντί του Ατλαντικού Συμβουλίου με ειδίκευση τα ζητήματα της Λιβύης, συμφωνεί ότι η αποχώρηση των Ρώσων μισθοφόρων είναι ένα σημαντικό πισωγύρισμα για τον Χαφτάρ.

«Μόνο να εικάσουμε μπορούμε γιατί υποχώρησαν τώρα, αλλά πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι κατά την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία αναβάθμισε τις αεροπορικές της δυνατότητες στη Λιβύη και έχει αποδυναμώσει σημαντικά το στρατηγικό πλεονέκτημα που παρείχαν εκεί οι Ρώσοι μισθοφόροι».

Σύμφωνα με τον ίδιο είναι «εξόφθαλμο» ότι υπάρχει «κάποιου είδους άτυπη συμφωνία μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης» προκειμένου να αποσυρθούν με ασφάλεια οι μισθοφόροι.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Πηγή: skai.grLoading...