Αποκάλυψη – Χάρτης από το Foreign Office: H Kύπρος «αποκτά» αγγλική ΑΟΖ»

Κ. Μαυρίδης: Ιδού ο χάρτης βρετανικής δολιότητας στην Κυπριακή ΑΟΖ

«Τον Ιούνιο του 2017, διερευνώντας θέματα για την ΑΟΖ στην Ευρώπη, εντοπίστηκε ένα πολύ σοβαρό ατόπημα σε μελέτη του ORECCA (European Offshore Renewable Energy Roadmap 2011, στο πλαίσιο έργου που χρηματοδοτήθηκε από την ΕΕ) με Οδικό Χάρτη για την ΑΟΖ στην Ευρώπη που περιελάμβανε και την Ανατολική Μεσόγειο», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο Ευρωβουλευτής και υποψήφιος ευρωβουλευτής για τις επερχόμενες Ευρωεκλογές, Κώστας Μαυρίδης.

  «Αν η Ελλάδα κάνει την τρέλα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα…» – Τι δήλωσε τούρκος αναλυτής

Ακολουθεί αυτούσια η γραπτή δήλωση του Ευρωβουλευτή:

Το σχετικό μέρος του χάρτη -βρετανικής έμπνευσης- παρατίθεται πιο κάτω, παρουσιάζει την Κύπρο ως να «απέκτησε» αγγλική ΑΟΖ, με αφετηρία τις δύο αγγλικές βάσεις, σε περιοχές που επεκτείνονται στη νότια θάλασσα της Κύπρου.

Η αυθαίρετη «αγγλική ΑΟΖ» της βάσης του Ακρωτηρίου προεκτείνεται και περιλαμβάνει το θαλάσσιο οικόπεδο 12 με το κοίτασμα «Αφροδίτη». Στην πραγματικότητα, οι δύο αυθαίρετες περιοχές ανήκουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, όπως έχει ήδη ρυθμιστεί με διεθνείς συμφωνίες, με βάση το Ευρωπαϊκό και Διεθνές Δίκαιο.

  «Αν η Ελλάδα κάνει την τρέλα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα…» – Τι δήλωσε τούρκος αναλυτής

Δημοσιοποίησα, ενημέρωσα δεόντως και κατήγγειλα έντονα την αγγλική αυθαιρεσία, αναμένοντας αντίδραση από την Κύπρο και καλώντας την Ευρ. Επιτροπή να διορθώσει τον χάρτη και να αποκλειστούν στο μέλλον τέτοιες αυθαιρεσίες.

Η αντίδραση της Κυπριακής Κυβέρνησης και του τότε Υπουργού Εξωτερικών ήταν η σιωπή.

Όποιος πραγματικά θέλει να ‘ναι χρήσιμος, παρά αρεστός στην πολιτική, -όπως συχνά επαναλαμβάνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας-, οφείλει να ενεργεί εκ των προτέρων και όχι εκ των υστέρων.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

sigmalive