Αποκάλυψη βόμβα: Μπορεί ο Ερντογάν να έχει πυρηνικά όπλα όποια στιγμή το θελήσει; Από που θα τα βρεί

Οι δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν την περασμένη εβδομάδα που άφηναν υπόνοιες ότι η Τουρκία θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, εξέπληξαν αρκετούς πολιτικούς αναλυτές, οι οποίοι αναρωτήθηκαν πως θα μπορούσε να συμβεί αυτό.

Μια πιθανή απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα έδωσε χθες ο επικεφαλής του Αμερικανικού Ιδρύματος Ploughshares, Τζόζεφ Τσιριντσιόνε, ο οποίος μιλώντας στο περιοδικό National Interest, υποστήριξε πως η Τουρκία θα μπορούσε ακόμα και να κλέψει πυρηνικά όπλα από τη Νατοϊκή βάση του Ιντσιρλίκ!

Όπως επεσήμανε ο Τσιριντστιόνε, η Τουρκία έχει υπογράψει τη συνθήκη του 1968 για τη μη διάδοση των πυρηνικών με την οποία έχει συμφωνήσει να μην αποκτήσει ποτέ τέτοια όπλα.

  Η Αυστρία προετοιμάζεται για μπλακ άουτ στην Ευρώπη: μαθαίνει στον πληθυσμό να ζει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα ή νερό

Ωστόσο, ο Ερντογάν φαίνεται πως έχει αρχίσει να αναθεωρεί την απόφαση αυτή, καθώς θεωρεί ότι η παγκόσμια τάξη πραγμάτων που ορίζεται από τις ΗΠΑ έχει αρχίσει να καταρρέει, άρα η Τουρκία θα μπορούσε να αποτελέσει ηγετική δύναμη στην ευρύτερη περιοχή και η απόκτηση πυρηνικών θα συνέβαλλε τα μάλα.

Σύμφωνα πάντα με τον Τσιριντσιόνε, η Τουρκία θα μπορούσε να φτιάξει μια δική της πυρηνική βόμβα αν το ήθελε, ωστόσο η ανάπτυξη της θα απαιτούσε δεκαετίες.

Ο Ερντογάν όμως γνωρίζει πολύ καλά ότι – αν το επιθυμούσε – θα μπορούσε να βρει ταχύτατα πυρηνικά, είτε από το Πακιστάν, το οποίο είναι στενός σύμμαχος της Τουρκίας, είτε από τη βάση στο Ιντσιρλίκ, όπου βρίσκονται αποθηκευμένα άπειρα πυρηνικά όπλα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Τουρκία: «Πράσινο φως» από το Κοινοβούλιο σε Ερντογάν για στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Ιράκ και Συρία

Για το λόγο αυτό ο Τσιριντσιόνε κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το ΝΑΤΟ – δηλαδή οι Αμερικανοί – θα πρέπει άμεσα να αποσύρουν τα πυρηνικά από το Ιντσιρλίκ . «Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις βόμβες που είναι εκεί αποθηκευμένες, αλλά ο Ερντογάν μπορεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.