Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση και μπήκαμε στα μνημόνια, ξέσπασε ή μάλλον αποκαλύφθηκε και μια άλλη κρίση, αυτή που αφορούσε τα οικονομικά των κομμάτων.

Τα κόμματα είχαν συσσωρεύσει σημαντικά χρέη από προηγούμενα δάνεια, όμως πλέον δυσκολεύονταν να τα αποπληρώσουν, καθώς είχε μειωθεί ριζικά η κρατική χρηματοδότηση, η δυνατότητα να μαζεύουν εισφορές από τα μέλη είχε υποχωρήσει και επίσης υποχωρούσε (για τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ) και η εκλογική επιρροή.

Επιπλέον, ενώ μέχρι τότε τα κόμματα θεωρούνταν γενικά αξιόχρεα, πλέον αντιμετωπίζονταν ως δανειολήπτες υψηλού ρίσκου. Οι εκλογές είχαν γίνει ιδιαίτερα ακριβή υπόθεση και αυτό απλώς έκανε τα πράγματα χειρότερα.

Μία από τις πιο συνηθισμένες πρακτικές των κομμάτων ήταν να ενεχυριάζουν τη μελλοντική τους κρατική επιχορήγηση για να μπορούν να δανείζονται. Συχνά μάλιστα μπορεί και να την ενεχυρίαζαν ακόμη και μέχρι το… 2020.

Βέβαια αυτό είχε ένα πρόβλημα: δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι βάθος χρόνου κάθε κόμμα θα διατηρούσε αυτή τη δύναμη και άρα ένα ανάλογο ύψος κρατικής χρηματοδότησης.

Γι’ αυτό και θεωρήθηκε από ένα σημείο και μετά επρόκειτο για μια παρωδία εγγυήσεων που στο τέλος καταλήγουν σε χορηγήσεις δανείων χωρίς εχέγγυα.

Μόνο που το 2014 ψηφίστηκε ο νόμος 4304/2014 που αφορά τα οικονομικά των κομμάτων. Μία από τις προβλέψεις του ήταν ότι «Απαγορεύεται η χορήγηση δανείων από τις τράπεζες προς τους δικαιούχους κρατικής χρηματοδότησης με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση πέραν του τρέχοντος οικονομικού έτους».

Δηλαδή, πλέον τα κόμματα δεν μπορούν να δανείζονται με ενέχυρο τις μελλοντικές κρατικής επιχορηγήσεις.

Ένα δάνειο του ΣΥΡΙΖΑ με εχέγγυο την κρατική επιχορήγηση και την… Κουμουνδούρου

Ο ΣΥΡΙΖΑ συνάντησε και αυτός προβλήματα με τα δάνειά του στην περίοδο της κρίσης, παρότι είχε πολύ μικρότερο δανεισμό από τα υπόλοιπα κόμματα. Μάλιστα, παρότι αυξήθηκε σχετικά η κρατική επιχορήγηση από ένα σημείο και μετά τα πράγματα παρέμειναν σχετικά δύσκολα.

Την πρώτη αποκάλυψη την έκανε την περασμένη Κυριακή το «Βήμα» και ο δημοσιογράφος Δημήτρης Χόνδρος. Στο ρεπορτάζ έγραφε: «Η επιχειρηματολογία του Μεγάρου Μαξίμου καταρρίπτεται από τη σύμβαση που υπέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος για να διευθετήσει τα χρέη του ΣΥΡΙΖΑ προς τις τράπεζες. Στη σύμβαση που υπογράφηκε στις 24 Νοεμβρίου του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ έλαβε 10 εκατομμύρια ευρώ.

Ως εγγύηση ο κ. Τσίπρας ενεχυρίασε το ακίνητο του ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου, το οποίο εκτιμήθηκε στα 2.700.000 ευρώ. Για το υπόλοιπο ποσό, όπως αναγράφεται στη σύμβαση, ενεχυριάστηκε η ετήσια τακτική επιχορήγηση που θα λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ από το 2019 έως το 2023!

  Ο πραγματικός λόγος που η κυβέρνηση θέλει να ελέγξει τις διαδηλώσεις: Να μην αντιδράσει κανείς σε αυτά που έρχονται…

Με λίγα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας χρησιμοποιεί τις μεθόδους που καταγγέλλει! Είναι φανερό ότι η Χαριλάου Τρικούπη θα προσέλθει σε αυτή τη μάχη έχοντας αρκετά όπλα, ανάμεσά τους και την επιστολή του Πρωθυπουργού προς τις τράπεζες με την οποία ζητούσε να λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ δάνεια μεγαλύτερα από αυτά που δικαιολογούσαν τα εκλογικά του ποσοστά. Αξίζει να επισημανθεί ότι το επιτόκιο με το οποίο δανείστηκε τα 10 εκατομμύρια ευρώ ο ΣΥΡΙΖΑ είναι 4%, όταν για τα άλλα κόμματα έφτανε ακόμα και το 10%.

Το υποθηκευμένο κτίριο της Κουμουνδούρου

Σήμερα το in.gr αποκαλύπτει το σύνολο της σύμβασης (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ: ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ_ΡΥΘΜΙΣΗ ΣΥΡΙΖΑ) που υπεγράφη το Νοέμβριο του 2017, δηλαδή πριν από 15 μήνες. Η υπογραφή από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ είναι το ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο κύριος όγκος του δανεισμού του αφορούσε ένα δάνειο συνολικού ύψους 10.000.000 ευρώ, με τη μορφή αλληλόχρεου λογαριασμού (όπως κάνουν τα κόμματα) με την Εθνική Τράπεζα από το 2006, με διάφορες πρόσθετες πράξεις μέχρι και το 2010.

Στο τέλος του 2017 ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να κάνει μια ακόμη ρύθμιση αυτού του δανείου, που πλέον είχε φτάσει σε ένα υπόλοιπο 7.139.674 ευρώ.

Το ενδιαφέρον με αυτή τη ρύθμιση, που προβλέπει μια αποπληρωμή του χρέους σε εξαμηνιαίες δόσεις μέχρι και το τέλος του 2023, είναι τα ενέχυρα που χρησιμοποιεί:

Α) την υποθήκευση των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πλατεία Κουμουνδούρου για 2,7 εκατομμύρια ευρώ (μέχρι τώρα είχε αποφύγει να υποθηκεύσει τα γραφεία) και
Β) την «ενεχυρίαση της τακτικής επιχορήγησης που θα λαμβάνει ο Πιστούχος [σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ] κατά τα έτη 2019 έως και 2023.

Έχουμε, δηλαδή, να κάνουμε με μια σύμβαση ρύθμισης ενός δανείου («Πρόσθετη Πράξη»), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί μια πρακτική που το ίδιο έχει καταδικάσει σε σχέση με τα άλλα κόμματα. Και που μέχρι πρότινος κατηγορούσε π.χ. το ΠΑΣΟΚ ότι προχωρά σε μια παράνομη πράξη.

Όπως αναφέρει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για τα οικονομικά των κομμάτων και των ΜΜΕ, «ο τρόπος που εφαρµόστηκε το σύστηµα εγγυήσεων µε ενέχυρο επί µελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων ήταν προβληµατικό».

Απαγορευτικό
Επιπλέον, όπως αναφέραμε και πιο πάνω πλέον απαγορεύεται να δανείζονται τα κόμματα με τέτοιο ενέχυρο.

  Γ. Τράγκας: Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βάλει τη χώρα σε ένα σπιράλ θανάτου..

Και όμως το κυβερνών κόμμα έρχεται και κάνει ρύθμιση, ενός προηγούμενου δανείου, με ενέχυρο μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. Ενός δανείου για το οποίο είχε ήδη στο παρελθόν ενεχυριάσει όλες τις ετήσιες επιχορηγήσεις από το 2010 έως το 2018. Παραβιάζοντας αν όχι το γράμμα (μια που φανταζόμαστε ότι θα επικαλεστεί ότι δεν είναι νέο δάνειο αλλά ρύθμιση δανείου που χορηγήθηκε πριν το 2014) σίγουρα το πνεύμα της ισχύουσας νομοθεσίας.

Εάν το είχε κάνει κάποιο άλλο κόμμα, μπορούμε να φανταστούμε τις ανακοινώσεις που θα είχε βγάλει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για «χαριστική» ή ακόμη και «παράτυπη» ρύθμιση.

Ομως, εδώ έχουμε να κάνουμε με ενεχυρίαση της επιχορήγησης που θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το 2023. Πώς υπολογίζεται άραγε αυτή; Με βάση την εκλογική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ή με βάση αυτήν που θα έχει στις επικείμενες εκλογές; Αν π.χ. το κυβερνών κόμμα επιστρέψει στο 4% θα λάβει ελάχιστη επιχορήγηση, καμιά σύγκριση με αυτήν που λαμβάνει τώρα με 36%. Ισχύει δηλαδή εδώ το «δάσκαλε που δίδασκες και νόμο δεν εκράτεις».

Βεβαίως δεν είναι συγκρίσιμα τα δάνεια του ΣΥΡΙΖΑ με τα δεκάδες εκατομμύρια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι, όμως, ανήθικο να κατηγορεί ο κ. Τσίπρας τους άλλους για απαράδεκτες ρυθμίσεις και να κάνει τελικώς τα ίδια.

Να σημειωθεί ότι για φέτος ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πληρώσει 1,24 εκατ. ευρώ, το 2020 πρέπει να καταβάλει περίπου 1,3 εκατ. ευρώ. Με βάση τη σύμβαση, «με βάση την εκάστοτε δόση της τακτικής επιχορήγησης που ανακοινώνεται από το υπουργείο Οικονομικών, θα υπολογίζεται το ποσοστό αναλογίας αυτής επί του προϋπολογιζόμενου συνολικού ποσού της ετήσιας επιχορήγησης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Αξίζει επίσης να τονιστούν τα εξής: Το 2010 το ΠΑΣΟΚ με ποσοστό 44% είχε δάνεια ύψους 110 εκατ. (2,5 φορές το ποσοστό του). Η ΝΔ με ποσοστό 33,5% είχε χρέη 135 εκατ. το ΚΚΕ με 7,6% είχε 10 εκατ. ευρώ και ο ΣΥΡΙΖΑ με 4% είχε επίσης 10 εκατ. ευρώ.

Το 2012 η επιχορήγηση μειώθηκε από τα 50 εκατ. στα 12 εκατ. ευρώ λόγω της κρίσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 απογειώνεται από το 4% στο 36% αλλά και πάλι δηλώνει αδυναμία αποπληρωμής του δανείου του παρ’ ότι η επιχορήγηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Εξ’ ου και η ρύθμιση που έκανε το 2017.

ΤΟ ΒΗΜΑLoading...