Άρωμα πολέμου στο Κόσοβο – Σε ετοιμότητα ο σερβικός στρατός – Ανακοίνωση των Ρώσων

Άρωμα «πολέμου» στο Κοσυφοπέδιο μετά την ψήφιση του νόμου για την δημιουργία τακτικών ενόπλων δυνάμεων, κάτι που αποτελεί σαφώς μια παράνομη πράξη σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του ΟΗΕ.

Η Μόσχα αντέδρασε πριν από λίγο, με τον Β. Πούτιν να είναι αποφασισμένος να εμποδίσει με κάθε τρόπο αυτές τις ενέργειες.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Μόσχα θεωρεί ότι η απόφαση της Βουλής του Κοσόβου για τη δημιουργία στρατού στο Κόσοβο συνιστά παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί κινδύνους αποσταθεροποίησης για την περιοχή, ενώ καλεί την Αποστολή του ΟΗΕ να διαλύσει τους όποιους ένοπλους σχηματισμούς των Κοσοβάρων. Παράλληλα εκτιμά ότι η απόφαση αυτή μπορεί να οξύνει την κατάσταση στα Βαλκάνια και να οδηγήσει εκ νέου σε ένοπλες συγκρούσεις.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του αναφέρει ότι η Ρωσία θεωρεί ότι η Αποστολή του ΟΗΕ στο Κόσοβο «είναι υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για την αποστρατιωτικοποίηση και διάλυση οποιωνδήποτε ένοπλων τμημάτων των Κοσοβάρων».

Παράλληλα επισημαίνει ότι «η δημιουργία στρατού του μη αναγνωρισμένου Κοσόβου συνιστά παραβίαση της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και εγκυμονεί την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην περιοχή».

Στην ανακοίνωση του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, αναφερόμενο στην απόφαση που πήρε σήμερα η βουλή στην Πρίστινα, επισημαίνει ότι «η πρωτοβουλία αυτή υπήρξε ωμή παραβίαση της απόφασης 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία θα προκαλέσει σοβαρή όξυνση της κατάστασης στα Βαλκάνια και εγκυμονεί υποτροπή των ένοπλων συγκρούσεων στην περιοχή».

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΒΟΥΤΣΙΤΣ

Ο Πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε για το θέμα ότι: «Δεν υπάρχει καμία πράξη στο διεθνές δίκαιο που να τους δίνει το δικαίωμα να σχηματίζουν τακτικό στρατό”.

Ο Σέρβος ΥΠΕΞ Ίβιτσα Ντάσιτς στην συνέχει δήλωσε και αυτός: «Η πράξη αυτή είναι η πιο άμεση απειλή για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων”.

Παράλληλα έχουμε τους Σέρβους να κινητοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις τους στα σύνορα και να γεμίζουν με σερβικές σημαίες την Β.Μιτρόβιτσα, ενώ το Βελιγράδι μέσω της πρωθυπουργού της χώρας ομιλεί περί μιας ημέρας στην ¨οποία ξαναβλέπουμε την απαρχή της αποσταθεροποίησης στα Βαλκάνια.”

Ο πρωθυπουργός του Κοσόβου Ρ.Χαραντινάι από την πλευρά του, αφού εκτίμησε ως ιστορική την σημερινή ημέρα της δημιουργίας των ενόπλων δυνάμεων του Κοσόβου, απάντησε στις σερβικές απειλές λέγοντας ότι, η χώρα του αποτελεί «ζώνη αμερικανικών συμφερόντων» στην οποία δεν επιτρέπεται στην Σερβία να «εισέλθει».

Ο ίδιος είπε ότι «εάν και ένας Αμερικανός στρατιώτης βρίσκεται στο Κοσσυφοπέδιο, τότε η Σερβία δεν επιτρέπεται να εισβάλει στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου”.

Ο Χαραντινάι υπενθύμισε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και η Πρωθυπουργός της Σερβίας A. Brnabic, «Ξέρουν καλύτερα από εμάς ότι η περιοχή είναι αμερικανική ζώνη, ενώ τα σύνορα του Κοσόβου είναι και σύνορα της Αμερικής», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο KTV, απαντώντας στο ερώτημα εάν η Σερβία θα μπορούσε να παρέμβει με στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην συνέχεια ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός κατηγόρησε την Σερβίδα πρωθυπουργό Ana Brnabic, ότι έκανε παράλογες δηλώσεις παίζοντας δράμα για το γεγονός ότι σήμερα ψηφίστηκε ο μετασχηματισμός της Δύναμης Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου σε τακτική στρατιωτική δύναμη.

Την ίδιας στιγμή όμως, ο πρόεδρος της Σερβίας και ανώτατος διοικητής των ενόπλων δυνάμεων, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έχει θέσει σε ύψιστη ετοιμότητα τις σερβικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ ετοιμάζεται να τις επισκεφθεί στη ζώνη ασφαλείας των χερσαίων συνόρων στη νότια Σερβία τις επόμενες 72 ώρες.

Ο Βούτσιτς θα συνοδεύεται από τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν και τον αρχηγό του Σερβικού Στρατού, στρατηγό Milan Milosavljevic.

Η ψηφοφορία για την δημιουργία τακτικών ενόπλων δυνάμεων των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου έχει αυξήσει κατακόρυφα την ετοιμότητα στις σερβικές στρατιωτικές βάσεις στα σύνορα με το Κόσοβο σε απόσταση 5 χιλιομέτρων.

Η ουσία όμως στην όλη ιστορία είναι αλλού και αφορά στις πρόσφατες εξαγγελίες του γνωστού μας Έντι Ράμα μαζί με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Ραμούς Χατραντινάι.

Οι δύο τους συμφώνησαν, στο πλαίσιο μιας στρατηγικής συμφωνίας, για την «Αλβανική Ένωση», η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2025.

Ράμα και Χαραντινάι εδώ και μήνες έχουν πολλά κανάλια επικοινωνίας και δημιουργούν, πλέον, μια μεταξύ τους τελωνειακή ένωση με μηδενικούς δασμούς.

Παράλληλα έχουν συμφωνήσει εντός του πρώτου εξαμήνου του 2019, να «ενοποιήσουν» κρατικά έγγραφα, όπως πιστοποιητικά γέννησης και διπλώματα οδήγησης. Πρόκειται για σχέδιο ενοποίησης των δύο χωρών.

Σειρά μετά το Κοσυφοπέδιο θα πάρει το Τέτοβο των Σκοπίων, στο οποίο μεγάλη πλειοψηφία την αποτελούν οι Αλβανοί.

Σε πρώτο στάδιο θα έχουμε πολιτικό έλεγχο από τους Αλβανούς και αυτό διαφαίνεται στη σημερινή μορφή των αλβανικών κομμάτων στην Εθνοσυνέλευση των Σκοπίων.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Με δεδομένο ότι οι Αλβανοί που ζουν εκτός χώρας σε άλλα βαλκανικά κράτη, απαιτούν πλέον ξεκάθαρα την ενοποίηση των αλβανικών περιοχών στις οποίες κατοικούν, είναι πολύ πιθανό να δούμε πολύ σύντομα ένα ντόμινο κινήσεων για την δημιουργία αυτού που αποκαλείται ως «Μεγάλη Αλβανία».