Αθ. Δρούγος: Εκτός ελέγχου οι Τούρκοι – Επιχειρούν να «ακυρώσουν» ακόμα και την ΕΕ

Να ρίχνει λάδι στη φωτιά αναφορικά με τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα με την Λιβύη συνεχίζει η Τουρκία, με την Άγκυρα να δείχνει πως δεν υπολογίζει τίποτα και κανέναν, παρά τη διεθνή κατακραυγή που έρχεται ακόμα και από την ΕΕ.

Στις τελευταίες χρονικά δηλώσεις τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ ο οποίος έκανε λόγο για… τετελεσμένα στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισε πως δεν πρέπει κανένας να περιμένει να υποχωρήσει η Τουρκία.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα, συμπεριλαμβανομένων και των περιχώρων της Κύπρου και των αιθέρων μας» είπε κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην τουρκική εθνοσυνέλευση, σύμφωνα με το sigmalive.com.

«Η Κύπρος είναι εθνική μας υπόθεση. Κανείς να μην περιμένει ότι θα υποχωρήσουμε. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τις απόψεις μας και τις θέσεις μας σε αυτό το θέμα. Δεν εποφθαλμιούμε τα δίκαια κανενός. Όταν λέμε ότι επιθυμούμε τις σχέσεις καλής γειτονίας και ότι δεν επιτρέπουμε κανένα τετελεσμένο δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως απειλή, αλλά ούτε ως υποχώρηση και αδυναμία» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας αναφερόμενος στο μνημόνιο με τη Λιβύη δήλωσε: «Το μνημόνιο για την ασφάλεια και τη συνεργασία σε στρατιωτικό επίπεδο είναι νόμιμο και οι ζώνες θαλάσσιας δικαιοδοσίας ορίστηκαν, σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα και των δύο χωρών και σε πλήρη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το μνημόνιο αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν πρόκειται να επιτραπούν τετελεσμένα στην περιοχή».
«Η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την υπόθεση»

Να τραβήξει το σκοινί επιχείρησε και ο τούρκος πρέσβης στη Ελλάδα, Μπουράκ Οζουγκεργκίν, ο οποίος μεταξύ άλλων διευκρίνισε πως η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης στην υπόθεση της συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης.

«Πως μπορεί ένα μικρό νησί να διεκδικεί μια θαλάσσια περιοχή 400 φορές το μεγέθός του στη Μεσόγειο;» δήλωσε χαρακτηριστικά στο Politico.

Ο Πρέσβης της Άγκυρας στην Ελλάδα εμφανίστηκε επικριτικός και σε σχέση με το ρόλο που παίζουν η ΕΕ και ορισμένα κράτη μέλη στη διένεξη για το μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα του με τη Λιβύη.

«Μην πιστεύετε τα κόλπα με τους καπνούς και τα καθρεπτάκια που χρησιμοποιούν αυτοί που δεν είναι ευχαριστημένοι από την επιμονή της Τουρκίας να προστατεύει τα δικαιώματά της, όπως και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων… Η ΕΕ δεν είναι σημαντικός παίκτης σε αυτή την υπόθεση» τόνισε με νόημα συμπληρώνοντας πως δεν είναι σκόπιμο να καταθέτουμε απόψεις που θα μπορούσαν να περιπλέξουν τα πράγματα.
«Χωρίς την άδειά μας δεν περνάει κανείς από την ανατολική Μεσόγειο»

Νωρίτερα, συνεχίζοντας το κρεσέντο εμπρηστικών δηλώσεων ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος προειδοποίησε ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει σε κανέναν προχωρήσει, χωρίς την άδειά της, σε έρευνες, γεωτρήσεις ή δραστηριότητες παραγωγής στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται με τη συμφωνία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Sabah, ο Ντονμέζ υποστήριξε πως η Τουρκία δεν έχει κάνει τίποτα λάθος, πως η συμφωνία της με τη Λιβύη, που «σβήνει» από τους χάρτες ολόκληρα ελληνικά νησιά, είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο (!) πως αν κανείς θέλει να κάνει γεωτρήσεις, έρευνες ή ακόμη και να… περάσει από την ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει να πάρει την άδεια από την Τουρκία!

«Η Τουρκία δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να κάνει έρευνες, γεωτρήσεις ή παραγωγικές δραστηριότητες μέσα στα θαλάσσια σύνορα που διασφαλίζονται από τη συμφωνία με τη Λιβύη, χωρίς την άδεια της Άγκυρας» είπε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας. Κατά τον Ντονμέζ, δηλαδή, αυτά τα θαλάσσια σύνορα που προβλέπονται από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ξεκινούν από την Αττάλεια και φτάνουν έως την Τρίπολη!

«Η συμφωνία με τη Λιβύη έγινε με την επίσημη κυβέρνηση που αναγνωρίζεται απ’ όλο τον κόσμο. Έχουμε αντικριστές ακτές με τη Λιβύη. Η συμφωνία εναρμονίζεται με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν έχει καμία σχέση με το ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κάτι στο οποίο θα μπορούσε να αντιταχθεί η Ελλάδα» είπε ο Ντονμέζ, σημειώνοντας πως κανείς δεν περίμενε μια τέτοια κίνηση από την Τουρκία και πως με αυτή η Άγκυρα μεγιστοποίησε την εξουσία της στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Αθανάσιος Δρούγος