Η Χώρα μας, λοιπόν αποκτά «νέα δομή διοίκησης και δυνάμεων των Ενόπλων Δυνάμεων 2020-2034» για την οποία ενημέρωσαν αναλυτικά και εκτενώς τη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, η μελέτη που έγινε από το ΓΕΕΘΑ είναι τόσο αναλυτική, ώστε παρουσιάστηκαν στη συνεδρίαση, ακόμα και στοιχεία για τα χρήματα που πρέπει να δαπανηθούν ανά χρονιά ως το 2034 και πόσο θα επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Συστήνεται η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου

Δεν είναι όμως μόνο τα εξοπλιστικά που απασχόλησαν την ειδική συνεδρίαση. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο σχέδιο αναδιοργάνωσης των Ειδικών Δυνάμεων, όπου προωθείται ένας οργανωτικός μετασχηματισμός που θα επιφέρει πολλαπλά οφέλη.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πλάνο του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, δημιουργείται η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου, η οποία θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ. Στη ΔΕΠ θα υπαχθούν οι καταδρομείς – αλεξιπτωτιστές, οι πεζοναύτες, το Ειδικό Τμήμα Αλεξιπτωτιστών (ΕΤΑ) και η Ζ΄ Μοίρα Αμφιβίων Καταδρομών (Ζ΄ ΜΑΚ), τμήμα της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (ΔΥΚ) και το Τάγμα Εναέριου Εφοδιασμού (ΤΕΝΕΦ).

Παράλληλα, η ΔΕΠ θα ενισχυθεί με ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς, συγκεκριμένα με ΝΗ-90 και Σινούκ με σκοπό τη μετεξέλιξη σε Μονάδα Αεροπορικών Ειδικών Επιχειρήσεων. Πρακτικά οι πιλότοι και τα πληρώματα αυτής της αεροπορικής μονάδας θα έχουν ειδική εκπαίδευση και δεν θα χρησιμοποιούνται για άλλες δραστηριότητες του Στρατού.

Με τον τρόπο αυτό, οι Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων θα αποκτήσουν πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών, η διακλαδικότητα θα λειτουργήσει ως πολλαπλασιαστής ισχύος τους, ενώ μέσω της υπαγωγής σε έναν ενιαίο Διοικητή θα επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή ταχύτητα στη λήψη και εκτέλεση των αποφάσεων.

Οι τέσσερις βασικοί τομείς δραστηριοποίησης της ΔΕΠ είναι:

Οι άμεσες επιθετικές ενέργειες

Η ειδική επιτήρηση και αναγνώριση

Ο ανορθόδοξος πόλεμος

Η στρατιωτική υποβοήθηση χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συμμαχικές σχέσεις.

Η ΔΕΠ θα είναι χωρισμένη σε δύο τμήματα:

“Μεραρχία” Ειδικών Δυνάμεων (καταδρομείς, πεζοναύτες, αλεξιπτωτιστές)

Την μονάδα που θα συγκεντρώνει Ζ’ΜΑΚ, τμήματα της ΔΥΚ(επιχειρησιακά), το ΤΕΝΕΦ και όλες τις μοίρες αμφίβιων καταδρομών.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως η τεράστια εμπειρία του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ, Στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου στις Ειδικές Δυνάμεις παίζει καθοριστικό ρόλο στην άμεση δημιουργία της νέας Διοίκησης Ειδικού Πολέμου.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Οι Ειδικές Δυνάμεις λοιπόν αποκτούν πλέον δική του Διοίκηση και πλήρη αυτοδυναμία σε προσωπικό και μέσα για την εκτέλεση των ειδικών αποστολών, δημιουργώντας έτσι, άτυπα αλλά ουσιαστικά, έναν τέταρτο Κλάδο των Ενόπλων Δυνάμεων. Αυτή η ξεχωριστή δομή αναμφισβήτητα προσδίδει ευελιξία, ταχύτητα και δυνατότητα γρήγορης λήψης αποφάσεων.

defencenet.grLoading...