Χαμός με ΗΠΑ και Τουρκία – Έξω φρενών ο Τραμπ με την επίθεση στους Κούρδους

Έξω φρενών, παρουσιάζουν διπλωματικές πηγές, τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ με την απόφαση της Τουρκίας να επιτεθεί εναντίον των Κούρδων της Συρίας.

Η αμερικανική οργή εκφράστηκε κατά τη συνομιλία του Αμερικανού προέδρου με τον Τούρκο ομόλογό του, Ταγίπ Ερντογάν, που έγινε σήμερα με πρωτοβουλία του Λευκού Οίκου. Στόχος του τηλεφωνήματος ήταν η αποτροπή της τουρκικής επίθεσης εναντίον των μαχητών του YPG που αποτελούν συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών στον πόλεμο εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει ότι εάν η Τουρκία επιτεθεί θα κινδυνεύουν ζωές Αμερικανών στρατιωτών και θα εκτροχιαστούν οι επιχειρήσεις εναντίον των τζιχαντιστών. Αμερικανός αξιωματούχος που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους είπε ότι ο Πρόεδρος Τραμπ προέτρεψε τον Ταγίπ Ερντογάν να ακυρώσει την απόφαση του για την επιχείρηση εναντίον των Κούρδων.

  Ιερέας φώναξε στον Πάπα είσαι αιρετικός - Βίντεο

Από την ενημέρωση του αξιωματούχου δεν εξάγεται το συμπέρασμα ότι ο Τούρκος πρόεδρος άλλαξε απόφαση ή εάν επιτεύχθηκε συμφωνία για να συζητήσουν το γενικότερο θέμα της Βόρειας Συρίας.

Σημειώνουμε ότι χθες, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο τηλεφώνησε στον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλου Γκαβουσόγλου και ο αρχηγός των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων Ντάνφορντ με τον Τούρκο ομόλογό του, Γιάσαρ Γκουλέρ, τον αρχηγό του Τουρκικού Γενικού Επιτελείου.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προειδοποίησαν τους συνομιλητές τους ότι θα υπάρξουν συνέπειες αν επιτεθούν εναντίον των Κούρδων. Οι κουρδικές δυνάμεις ηγήθηκαν του πολέμου εναντίον του ΙΚ και είχαν μεγάλες απώλειες κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων.

  Περίεργη σύλληψη «Ουκρανών κατασκόπων» που ετοίμαζαν «επίθεση» στη Ρωσία

Οι Αμερικανοί οφείλουν πολλά στους Κούρδους μαχητές, οι οποίοι ενημέρωσαν την Ουάσιγκτον ότι θα αποσύρουν τις δυνάμεις τους αν κτυπήσει η Τουρκία και θα σπεύδουν στις κουρδικές περιοχές για να πολεμήσουν τους εισβολείς.

Μαζί με τους Κούρδους πολεμούν τους τζιχαντιστές και μερικές χιλιάδες Αμερικανοί πεζοναύτες, οι οποίοι έχουν μία εξαιρετική συνεργασία με τους μαχητές του YPG.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Το αμερικανικό Πεντάγωνο δημιούργησε νέα παρατηρητήρια στη βορειοανατολική Συρία κατά μήκος των τουρκικών συνόρων, μια κίνηση που εξόργισε τον Ταγίπ Ερντογάν. Οι Τούρκοι πιστεύουν ότι τα παρατηρητήρια είναι μία προσπάθεια των Αμερικανών να προστατεύσουν τους Κούρδους στην περίπτωση τουρκικής επίθεσης.
defence-point