Connect with us

Άμυνα

Χαρίζουμε Άρματα Μάχης Αποδυναμώνοντας Οικειοθελώς Τον Ελληνικό Στρατό!

Το 1993 παραχωρήθηκαν στον Ελληνικό Στρατό 500 οχήματα από την πρώην Ανατ.Γερμανία  BMP-1. Μέχρι την έλευση των ΒΜΡ-1  ο Ελληνικός στρατός δεν διέθετε ΤΟΜΑ. Η ένταξη των οχημάτων αυτών, έδωσε κάποια αυξημένη δύναμη πυρός στο Ελληνικό μηχανοκίνητο πεζικό, που όμως δέν αξιοποιήθηκε σωστά, με τα γνωστά αποτέλεσμα της απόσυρσης-παρόπλισης!

Φυσικά το χεράκι τους για να συμβεί αυτό έβαλαν οι ΗΠΑ, που μας υποχρέωσαν να παραδώσουμε περίπου 250 BMP-1 δωρεά στο Ιράκ,  και κάτι παραπάνω από 90, τώρα πρόσφατα στην Αίγυπτο!

Δεν έλειψαν οι προτάσεις αναβάθμισης για τα ΒΜΡ-1, αλλά ποτέ δεν έγιναν σοβαρές σκέψεις για κάτι τέτοιο, μια λύση που θα έδινε πνοή στην ΕΛΒΟ, και φτηνή αλλά αξιόπιστη λύση στην σπαραζόμενη χρεοκοπημένη χώρα μας!

Φυσικά Χώρες όπως Ρωσία,Ουκρανία,Τσεχία,Σλοβακία-και άλλες, δεν τα πέταξαν, αλλά έβγαλαν προγράμματα αναβάθμιση τους, που σας παρουσιάζουμε σε φωτογραφίες!

Το κωμικοτραγικό αυτής της υπόθεσης είναι, ότι στην Κύπρο που τα έχει πραγματικά ανάγκη  δεν δώσαμε ούτε σάλιο από τα ΒΜΡ-1…..Τι να λέμε τώρα….Καληνύχτα!

Σπύρος Πρίφτης
priftisnews

Διαβάζουμε από την ιστοσελίδα ellinikos-stratos.com
Παραχώρηση BMP-1 στο Ιράκ

Τον Ιανουάριο του 2005, ο πρώην υπουργός Εθνικής Άµυνας Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος συναντήθηκε µε τον Αµερικανό πρέσβη Charles Ries για µία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης. Στη συνάντηση ετέθησαν θέµατα όπως «ιατρική βοήθεια στο Αφγανιστάν», «εκπαίδευση Ιρακινών από Ελληνες», αλλά και η µείωση των στρατιωτικών δαπανών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:  Αρχαία κλασσική Ελλάδα: Η κοσμοκράτειρα δύναμη του τότε κόσμου

Τότε έγιναν και οι πρώτες νύξεις από την αµερικανική πλευρά για την παραχώρηση στο Ιράκ αμυντικού υλικού. Σύµφωνα µε το εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 05Athens236 που διέρρευσε στον ιστότοπο Wikileaks, ο Σπηλιωτόπουλος απάντησε πως τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1 χρησιµοποιούνταν προς το παρόν, αλλά υπήρχαν σχέδια για την αντικατάστασή τους. Ο πρεσβευτής κάλεσε τον υπουργό να επανεξετάσει το θέµα καθώς τα BMP-1 θα µπορούσαν να βοηθήσουν σηµαντικά τις επιχειρήσεις ασφάλειας των Ιρακινών.

Τον Σεπτέµβριο της ίδιας χρονιάς ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Bryza ευχαριστούσε τον Σπηλιωτόπουλο για τη δωρεά τεθωρακισµένων, όπως προκύπτει από το εµπιστευτικό διπλωµατικό έγγραφο 05Athens2403. Και µόλις έναν µήνα αργότερα, τηλεγράφηµα της αµερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα (05Athens2769) ενηµερώνει το State Department ότι 36 τεθωρακισµένα έχουν φορτωθεί σε ελληνικό φορτηγό πλοίο που αναχωρεί στις 24 Οκτωβρίου από τη Σούδα µε προορισµό το Κουβέιτ.

Τον Φεβρουάριο του 2006 προκύπτουν νέα σχέδια για τη δωρεά επιπλέον 64 BMP στο Ιράκ, ενώ σε βάθος χρόνου οι Αµερικανοί υπολογίζουν ότι ο συνολικός αριθµός θα πενταπλασιαστεί: «Τελικά, η (ελληνική) κυβέρνηση έχει δεσµευθεί να συνεισφέρει ολόκληρο το οπλοστάσιό της των 500 BMP-1 στο Ιράκ», ανέφερε ο Αµερικανός πρεσβευτής Charles Ries στο εµπιστευτικό τηλεγράφηµα 06Athens430.Loading...
Μπορείτε να σχολιάσετε ελεύθερα το άρθρο μέσα σε κόσμια πλαίσια - Το Hellasnow.com δεν υιοθετεί όλες τις απόψεις, υβριστικά η συκοφαντικά σχόλια θα διαγράφονται. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το Hellas-now.com ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

Διαβάζονται