«Χίμαιρα»: Το ηλεκτρομαγνητικό τυφέκιο κατά των drones

Δρ Λάμπρος Γ. Καούλλας
Γαλλική εταιρεία αναπτύσσει το φορητό αντι-drone σύστημα «CHIMERA» για εντοπισμό και εξουδετέρωση εχθρικών drones με ηλεκτρομαγνητικό τυφέκιο. Σε άλλη είδηση, από ένα λάθος αποκαλύφθηκε πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες χρηματοδότησαν έρευνα (καλυμμένη ως γεωργική τεχνολογία) για drones που φορτίζουν κατασκοπευτικούς κοριούς.

Το σύστημα «CHIMERA» της CerbAir
Το φορητό σύστημα της νέας γαλλικής τεχνολογίας με το όνομα «CHIMERA» αποτελείται από ένα σακίδιο και γιλέκο με σύστημα ανίχνευσης, ταμπλέτα χειρισμού και ελέγχου και «ηλεκτρομαγνητικό τελεστή» (“electromagnetic elector”). Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της CerbAir, η ανίχνευση drones γίνεται μέσα από μια ανάλυση των κατευθύσεων στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων.

Όταν γίνει ο οπτικός και ακουστικός εντοπισμός ειδοποιείται ο χρήστης με τις συντεταγμένες του drone και του χειριστή και παρακολουθούνται ζωντανά από την αντένα.

Διότι το σύστημα παρακολουθεί την θέση του drone, το ηλεκτρομαγνητικό όπλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς οπτική επαφή και πέραν αυτής.

Φυσικά, καταλήγει το προαναφερθέν άρθρο της «ZD Net», ο σύγχρονος εξοπλιστικός ανταγωνισμός δουλεύει και από τις δύο πλευρές.

Όσο περισσότερο οι αστυνομικές δυνάμεις και άλλες δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποιούν τα drones για επιτήρηση, η ανάπτυξη της αντι-drone τεχνολογίας μπορεί να δημιουργήσει άλλους κινδύνους καθώς μπορεί και αυτή να χρησιμοποιηθεί από κακοπροαίρετους δρώντες κατά των νομίμων δυνάμεων.

Προς το παρόν, το σύστημα της CerbAir χρησιμοποιείται από ειδικές δυνάμεις που φρουρούν τους επικεφαλής κρατών.

Σε πρόσφατο άρθρο της «Σημερινής Online» (04/01/2021) ασχοληθήκαμε με τα μικροσκοπικά κατασκοπευτικά «drones-έντομα» που αναπτύσσει ο Βρετανικός Στρατός, καθώς και με άλλες «αντι-drone» τεχνολογίες, όπως τα συστήματα «Drone Dome» του Ισραήλ και «Sapsan-Bekas» της Ρωσίας.

Drones που φορτίζουν κατασκοπευτικούς κοριούς

Ένα μικρό λάθος αποκάλυψε την εμπλοκή της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών για το εσωτερικό, της MI5, σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Imperial College για κοριούς και drones.

Συγκεκριμένα, όπως αποκάλυψε ο Dan Sabbagh στην «Guardian» (06/03/2021), δημοσιεύθηκε καταλάθος η πληροφορία ότι ένας από τους χρηματοδότους του προγράμματος ήταν η MI5.

Φαινομενικά, η έρευνα του Imperial College σκοπό είχε να δημιουργήσει ένα τετρακόπτερο σύστημα (quadcopter system) για τη φόρτιση της μπαταρίας απομακρυσμένων αισθητήρων που χρησιμοποιούνται για γεωργικούς σκοπούς.

Η ανάμειξη όμως της MI5 προέκυψε διότι κάποιος από τους εμπλεκομένους δήλωσε πως αυτή ήταν ο δεύτερος, μυστικός χρηματοδότης του προγράμματος.

«Government Communications Planning Directorate»

Στα έγγραφα του Imperial College γίνεται αναφορά σε μια άγνωση «Διεύθυνση Κυβερνητικού Επικοινωνιακού Προγραμματισμού» (“Government Communications Planning Directorate”, GCPD) που ήταν εκ των υποστηρικτών του προγράμματος. Το GCPD, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, είναι ένα κωδικό όνομα για την MI5 που χρησιμοποιείται στο Whitehall.

Η «αδελφή» μυστική υπηρεσία MI6 ήταν αυτή που ειδοποίησε για το λάθος και ζητήθηκε διακριτικά από το Imperial να διαγράψει την αναφορά, αλλά το είχε ήδη προσέξει η «Guardian», με αποτέλεσμα η MI5 να το επιβεβαιώσει.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας χρησιμοποιούν συχνά κωδικοποιημένα ονόματα σε δημόσια έγγραφα για να αποκρύβουν την εμπλοκή τους. Η MI6, υπεύθυνη για εξωτερικές υποθέσεις, χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο «Government Communications Bureau». Η αποκάλυψη έγινε και πάλι καταλάθος όταν δημοσιεύθηκε το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης για τη χαρακτηριστική έδρα της στο Βόξχολ στο νότιο Λονδίνο (BBC, 14/05/2014).

Πηγή Σημερινή