Δ. Παπανικολάου (καθηγητής Γεωλογίας): Τι πρόκειται να συμβεί στην Υδρόγειο

Με τον καθηγητή Γεωλογίας, Δρ. Δημήτρη Παπανικολάου μίλησε ο δημοσιογράφος Γιώργος Τράγκας στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 90,1 FM. Αντικείμενο συζήτησης τους, η κλιματική αλλαγή και η πορεία του πλανήτη μας. Σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, τα τελευταία 800.000 χρόνια κάθε 100.000 χρόνια έχουμε και μια δραματική αλλαγή.

Δηλαδή είμαστε προς το τέλος της μεσοπαγετώδους περιόδου που ξεκίνησε πριν από 14 χιλιάδες χρόνια! Αυτή είναι μια θερμη περίοδος με μέση θερμοκρασία 8 έως 12 βαθμούς πιο πάνω απ΄ότι ήταν πριν 18.000 χρόνια που ήταν η αιχμή της προηγούμενης μεσοπαγετώδους περιόδου που οι άνθρωποι ήταν ακόμη στα σπήλαια. Αυτό έχει συμβεί οκτώ φορές με κύκλους των 100.000 ετών. Η ανθρωπογενής παρέμβαση επηρεάζει την φυσική μεταβολή του κλίματος. Μας λείπουν ακόμη μερικοί αιώνες, χίλια χρόνια για να πάει ο πλανήτης στην επόμενη παγετώδη περίοδο. Η φυσική εξέλιξη του κλίματος χωρίς τον άνθρωπο που επεμβαίνει είναι σε μια χιλιετια -που μπορει να ειναι πολυ πιο πριν αλλα και πολυ αργοτερα- θα περάσουμε στην επόμενη εποχή των παγετώνων. Θα φύγουμε από την υπερθέρμανση και όλα αυτά που λιώνουν γύρω μας.

Το πως θα έρθει ο παγετός εξαρτάται από τρεις αστρονομικές κινήσεις που κάνει η Γη ως προς τον ήλιο -καθε μια από αυτές αυξάνει την ηλιακη ακτινοβολία ή την μειώνει. Ο άξονας, η περιστροφή και η έκθεση. Αυτές οι τρεις κινήσεις μαζί με διαφορετικό κύκλο η κάθε μια: η μία στα 20.000, η δεύτερη στα 40.000 και η τρίτη στα 100.000 χρόνια, που κάνει ο πλανήτης σε σχέση με τον Ήλιο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην προηγούμενη μεσοπαγετώδη περίοδο πριν από 115 χιλιάδες χρόνια, που ήταν ίδιο το κλίμα σαν τώρα, το μελετανε για να δουν πως ξεκινησε, πως τελείωσε και πόσο γρήγορα τελείωσε (σε χρόνια, σε αιώνες, δεκαετίες κλπ.) κι όλα δείχνουν ότι παμε σιγα σιγα σε κάτι απότομο. Αυτό το έδειξε η ταινία «Μετά την επόμενη ημέρα» όπου πάγωσε η Βόρεια Αμερικη, όπως είχε παγώσει πριν 18.000 χρόνια. Η ταινία στηρίζεται σε μελέτες που είχε κάνει ένας σημαντικός επιστήμονας στα ’30ς-’40ς πάνω στις αστρονομικές μεταβολές που προέβλεπε αυτές τις μεταβολές που είδαμε στην ταινία.

«Εμείς οι άνθρωποι δεν έχουμε αφήσει την φύση να λειτουργήσει μόνη της στη φυσική αυτή κλιμάκωση αλλά έχουμε παρέμβει κυρίως μέσα από την αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα», τόνισε ο κ. Παπανικολάου. Βέβαια αυτός δεν είναι ο μόνος παράγοντας, που μολύνει την ατμόσφαιρα, συνέχισε ο καθηγητής αφού υπάρχουν κι αλλα βλαβερά αέρια όπως το μεθανιο που παίζουν ρόλο. Ένα παγκόσμιο λάθος είναι ότι ταυτίζουν την κλιματική αλλαγή με την ανθρώπινη παρέμβαση, εξήγησε στον Γ. Τράγκα ο καθηγητής Παπανικολάου. Η κλιματική αλλαγή από μόνη της είναι φυσική μεταβολή, δεν ξέρουμε ακριβως το ποσοστό που την επηρεάζει ο άνθρωπος. Για να βγάλεις τιμές για το κλίμα χρειάζεσαι 30 χρόνια συνεχούς μέτρησης μιας κατάστασης. Τώρα προσπαθούμε να δούμε αν υπάρχει μια συστηματική μείωση των πάγων τις τελευταίες δεκαετίες, πρόσθεσε ο Δημήτρης Παπανικολάου.

Ερωτηθείς τέλος από τον Γ. Τράγκα, ο κ. Παπανικολάου για το εάν μπορεί να υπάρξουν μεγάλες φυσικές καταστροφές στον πλανήτη (όπως λ.χ καθίζηση εδάφους ή βύθιση χερσαιου τμηματος γης) από την υπερθέρμανση του πυρηνα του -όπως φαινόταν και στην ταινία “2012” η οποια βασιζόταν στην πρόβλεψη των Μάγια για το τέλος του κόσμου- ο κ. καθηγητής απάντησε πως υπάρχουν δύο πηγές θερμότητας: αυτή που δεχόμαστε από τον ήλιο και η εσωτερική ενέργεια από τον πυρήνα της Γης (στον οποίο συμβαίνουν θερμοπυρηνικές εκρήξεις).

Στην Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Παπανικολάου έχουμε δύο παρόμοιες περιπτώσεις με το ηφαίστειο Yellowstone που εξερράγη πριν απο εκατονταδες χιλιάδες χρόνια. Η μία ειναι η μινωική έκρηξη της Σαντορίνης (που η τέφρα έφθασε στην Αίγυπτο και την Ινδία) και η άλλη εκρηξη έγινε στον χώρο ανάμεσα στην Κω και τη Νισυρο. Σύμφωνα με τον καθηγητή συσσωρεύεται ενέργεια αναλογα με την γεωλογία του εδάφους και κάποια στιγμή απελευθερώνεται. Για το κλίμα στην Ελλάδα, ο Δ. Παπανικολάου είπε ότι μετά από 50 χρόνια η ανατολική Ελλάδα θα περάσει σε κλίμα ημιερημικό σαν αυτό που βρίσκουμε σήμερα, στην Κρήτη, στη Ρόδο και στη Μάνη. Στη δυτική θα πέσουν πολύ οι βροχοπτώσεις και θα ανέβει η θερμοκρασία.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

crashonline.gr