Ο χάρτης της Συμφωνίας Οριοθέτησης Θαλασσίων Συνόρων Ελλάδος-Αιγύπτου διέρρευσε στα ΜΜΕ από διπλωματικές πηγές

Στον χάρτη φαίνονται τα σημεία οριοθέτησης και είναι προφανές ότι δεν αναγνωρίζεται πλήρης επήρεια στην Κρήτη, ενώ δεν συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η Ρόδος.

Επίσης, η οριοθέτηση πηγαίνει μέχρι τον 28ο μεσημβρινό, αφήνοντας έτσι την περιοχή ανατολικά του 28ου “ορφανή” και ανοικτή σε διεκδικήσεις της Τουρκίας.

Η επήρεια που δίνεται στην Κρήτη είναι 45% προς 55%.

Επίσης, ένα θέμα που μένει να διευκρινιστεί, είναι το πώς χαράχτηκαν οι γραμμές βάσης για την οριοθέτηση της συμφωνίας αναφέρει το infognomonpolitics.gr.

  O Χάρτης της Σεβίλλης: Πού «πατούν» οι Αμερικανοί για να στηρίξουν τους Τούρκους


(o χάρτης οπως τον δημοσίευσε το πρώτο θέμα)

Τι αναφέρει σχετικά ο Σταύρος Λύγερός στο έγκριτο slpress

Μέχρι την υπογραφή του μνημονίου Άγκυρας-Τρίπολης (Νοέμβριος 2019), με το οποίο οι Τούρκοι ενέγραψαν υποθήκες και δυτικά του 28ου μεσημβρινού, το όριο που οι ίδιοι είχαν θέσει προς δυσμάς ήταν ο 28ος μεσημβρινός.

Εμείς, λοιπόν, φροντίσαμε να οριοθετήσουμε με την Αίγυπτο τη θαλάσσια περιοχή δυτικά από τον 27:59′ μεσημβρινό. Με τον τρόπο αυτό εμμέσως πλην σαφώς αναγνωρίζουμε δικαιώματα στους Τούρκους στο νοητό όριο του 28ου μεσημβρινού και ανατολικότερα.

  «Αόρατα» ελληνικά υποβρύχια και πυραυλάκατοι με Exocet θα βύθιζαν τον τουρκικό στόλο με μία εντολή

Η σπουδή της Αθήνας για την οριοθέτηση ΑΟΖ με την Αίγυπτο με εξαιρετικά δυσμενείς όρους για την Ελλάδα, θα δικαιολογηθεί από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με το επιχείρημα ότι η υπογραφή συμφωνίας είναι ο μόνος τρόπος να αμφισβητήσουμε το εκτός διεθνούς δικαίου μνημόνιο Άγκυρας-Τρίπολης. Το επιχείρημα δεν είναι αβάσιμο, αλλά επουδενί δεν δικαιολογεί ούτε τη μερική οριοθέτηση, αλλά κυρίως τη μειωμένη επήρεια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ανοίγουν σαμπάνιες στην Άγκυρα..Loading...