Διαμαρτυρίες ξεσπούν σε ολόκληρη την Κίνα και πανεπιστήμια όπου εκατοντάδες συγκεντρωμένοι φώναζαν «Παραιτήσου, Σι Τζινπίνγκ! Παραιτήσου, Κομμουνιστικό Κόμμα». Οι πολίτες ξεσπούν κατά της δρακόντειας πολιτικής zero Covid – που εφαρμόζει η χώρα, σχεδόν τρία χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Η φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη Σιντζιάνγκ, από την οποία σκοτώθηκαν 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν εννέα την Πέμπτη, φαίνεται να τροφοδότησε την οργή, καθώς εμφανίστηκε βίντεο που φαίνεται να δείχνει ότι τα δρακόντεια μέτρα κατά του κορωνοϊού καθυστερούσαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στα θύματα.
Διαμαρτυρίες ξέσπασαν σε πόλεις και πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα το Σάββατο και νωρίς το πρωί της Κυριακής, σύμφωνα με βίντεο που έχουν ανέβει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στα κινεζικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν εκατοντάδες ανθρώπους στο κέντρο της Σαγκάης το Σάββατο να ανάβουν κεριά για να θρηνήσουν τους νεκρούς της πυρκαγιάς στο Σιντζιάνγκ.
Protests in Shanghai again today!!!
People have gathered again on Urumqi Road in Shanghai, chanting:
"Xi Jinping resigns. "
The police arrested persons.#UrumqiRoadShanghai #Shanghai #China #ChinaUprisingThread pic.twitter.com/832O9Yrsat— 247ChinaNews (@247ChinaNews) November 27, 2022
Το πλήθος αργότερα κρατούσε λευκά φύλλα χαρτιού – σε μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας – και φώναζε: «Χρειαζόμαστε ανθρώπινα δικαιώματα, χρειαζόμαστε ελευθερία».
Σε πολλά βίντεο, ο κόσμος ακούστηκε να φωνάζει συνθήματα κατά του προέδρου της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και το Κομμουνιστικού Κόμματος ζητώντας να «παραιτηθούν». Το πλήθος φώναζε επίσης «δεν θέλω τεστ Κόβιντ, θέλω ελευθερία!» και «δεν θέλω δικτατορία, θέλω δημοκρατία».
On 26 November evening, people gathered in Shanghai on the Urumqi Road and shouted, "Communist Party, step down! ".
More pictures and information
under the #UrumqiRoadShanghai #Shanghai #China #ChinaUprisingThread pic.twitter.com/PJogReboEj— 247ChinaNews (@247ChinaNews) November 27, 2022
Clashes in Chongqing, Baguocheng District, between residents and police.#Chongqing #China #ChinaUprisingThread #OpenTheDoor pic.twitter.com/KVDkit8vD2
— 247ChinaNews (@247ChinaNews) November 27, 2022
πηγή protothema.gr