Από Σάββας Δ. Βλάσσης
Στις 28 Απριλίου οι υπουργοί Αμύνης Γερμανίας και Γαλλίας υπέγραψαν συμφωνίες πλαίσιο για το γαλλογερμανικό Κύριο Σύστημα Μάχης Εδάφους (MGCS) σηματοδώντας την έναρξη της αναπτύξεως του αντικαταστάτη των ευρωπαϊκών αρμάτων μάχης Leopard 2 και Leclerc στην διάρκεια της δεκαετίας του 2030.

Όπως ανακοινώθηκε, πρόκειται για έναν ιστορικό σταθμό στην ευρωπαϊκή συνεργασία σε θέματα αμυντικής βιομηχανίας, που αποβλέπει σε ένα αμοιβαίως επωφελές μείζον πρόγραμμα αναπτύξεως και εξοπλισμού, με χρηματοδότηση 50% από κάθε μέρος. Η οικονομική πτυχή απαιτεί σε πρώτη φάση την διάθεση περί των 75 εκατ. € από κάθε χώρα για το 1ο Μέρος της Μελέτης Προσδιορισμού Αρχιτεκτονικής Συστήματος (SADS) διαρκείας 18 μηνών, αποβλέποντας στην έναρξη παραδόσεων μέχρι το 2035.

Αυτό που δεν έγινε γνωστό ευρέως, είναι ότι ο συγκεκριμένος κολοσσιαίας σημασίας σταθμός στην ιστορία της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας, περιλαμβάνει και ελληνική συμμετοχή! Δύο ημέρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας, η γαλλογερμανική κοινοπραξία απηύθυνε πρόσκληση στην ελληνική εταιρεία EODH, για συμμετοχή στις εργασίες της ομάδος που συγκροτείται στο πλαίσιο της SADS. Αντικείμενο της ελληνικής εταιρίας θα είναι η συμμετοχή στην ανάπτυξη του συνόλου του “πακέτου” ενεργητικής και παθητικής προστασίας του μελλοντικού ευρωπαϊκού άρματος.

Η εξέλιξη, αναδεικνύει την εμπιστοσύνη που χαίρει η ελληνική εταιρεία από τον γερμανικό κολοσσό της KMW, λόγω της πολύ καλής εμπειρίας που υπάρχει από την ανάθεση στην EODH της κατασκευής της θωρακίσεως του άρματος Leopard 2 αλλά και του τροχοφόρου τεθωρακισμένου οχήματος Boxer. Η KMW συμμετέχει σε ρόλο Leader στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, έχοντας συστήσει με την γαλλική Nexter την Γαλλογερμανική κοινοπραξία KNDS, που είναι και ο κύριος ανάδοχος του προγράμματος.

πηγή doureios.com

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...