Στις 14 Ιανουαρίου 1919 γεννήθηκε ο Δημήτρης Τσαφέντας, ο Έλληνας δολοφόνος του πρωθυπουργού της Νότιας Αφρικής, Χέντρικ Φέρβουρντ.

Ήταν το παιδί του Κρητικού ναυτικού, Μηχάλη Τσαφέντα και της μιγάδος Αμέλια Γουίλιαμς και είχε γεννηθεί στο Λορέντζο Μαρκές της Μοζαμβίκης.

Ο Τσαφέντας πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια καθώς η μητέρα του πέθανε στη γέννα. Ο πατέρας του τον αναγνώρισε παρόλο που ήταν παιδί εκτός γάμου και στον έστειλε να μεγαλώσει στη μητέρα του στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Στο μεταξύ, ο πατέρας του είχε δημιουργήσει νέα οικογένεια και όταν η γιαγιά του πέθανε, επέστρεψε στη Νότια Αφρική και μεγάλωσε με την οικογένεια του πατέρα του.

Ο Τσαφέντας ήταν μιγάς, και εκείνα τα χρόνια, οι μιγάδες δέχονταν σκληρό ρατσισμό τόσο από λευκούς όσο και από τους μαύρους της Νότιας Αφρικής. Υπήρξε θύμα ρατσιστικών επιθέσεων από μικρή ηλικία και συχνά οι συμμαθητές του σχολίαζαν το σκουρόχρωμο δέρμα του.

Στη Νότια Αφρική είχε καταταγεί στη λευκή κατηγορία του πληθυσμού. Αργότερα γράφτηκε στο κομμουνιστικό κόμμα και αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του. Έγινε ναυτικός και γύρισε όλο τον κόσμο με τα καράβια. Από μικρός μιλούσε 5 ξένες γλώσσες και εργάστηκε στην Άγκυρα ως καθηγητής ξένων γλωσσών, ενώ έζησε για δύο χρόνια και στην Ελλάδα.

  Τουρκικό ελικόπτερο Shikorsky συνετρίβη στο diyarbakir

Όταν επέστρεψε στη Νότια Αφρική η χώρα ήταν χωρισμένη σε λευκούς και μαύρους. Οι μαύροι και οι λευκοί μπορούσαν να κινούνται μόνο σε καθορισμένες γεωγραφικές περιοχές και οι μιγάδες ήταν ανεπιθύμητοι. Τότε φέρεται πως άρχισε να οργανώνει το σχέδιο δολοφονίας του “αρχιτέκτοντα του Απαρτχάιντ” Χένρικ Φέρβερντ, του πρώτου Αφρικανού πρωθυπουργού που δεν καταγόταν από Μπόερς, ο οποίος είχε ξεκινήσει την πολιτική του καριέρα ως μέλος του εθνικιστικού κόμματος και είχε ταχθεί υπέρ των φυλετικών διακρίσεων.
O Χέντρικ Φέρβερντ γνωστός ως “ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιν

O Χέντρικ Φέρβερντ γνωστός ως “ο αρχιτέκτονας του απαρτχάιν

Η δολοφονία του πρωθυπουργού

Τον Σεπτέμβριο 1966 ο 47χρονος Δημήτρης Τσαφέντας εργαζόταν στο Κοινοβούλιο της Νότιας Αφρικής ως κλητήρας. Ο Πρωθυπουργός Χένρικ Φέρβερντ μιλούσε από το βήμα της Βουλής και ο Τσαφέντας μπήκε στην αίθουσα συνεδριάσεων και τον πλησίασε κρατώντας ένα ποτήρι με νερό. Μόλις έφτασε δίπλα του έβγαλε από την κάλτσα του ποδιού του ένα μαχαίρι και τον μαχαίρωσε τέσσερις φορές στον λαιμό και στην καρδιά.

Ο πρωθυπουργός έπεσε νεκρός και τότε ο υπουργός Τουρισμού έδωσε στον Τσαφέντα μία γροθιά προκειμένου να τον ακινητοποιήσει. Η είδηση του θανάτου του Φέρβερντ έκανε τον γύρο του κόσμου με τις ελληνικές εφημερίδες να αναφέρουν ότι η αποκάλυψη ότι ο δολοφόνος ήταν Έλληνας προκάλεσε πολλά προβλήματα στους Έλληνες της Νότιας Αφρικής, οι οποίοι δέχονταν απειλές.

  Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έχουμε διαφορετική αντίληψη για το Δίκαιο της Θάλασσας από την Τουρκία
Το μαχαίρι με το οποίο ο Τσαφέντας δολοφόνησε τον Νοτιαφρικανό πρωθυπουργό. Εικόνα: εφημερίδα Ελευθερία

Μετά τη δολοφονία του πρωθυπουργού, εκσυγχρονίστηκαν οι έννοιες της πολιτικής του απαρτχάιντ. Για πολλούς ή πράξη του Τσαφέντα ήταν μια μορφή αντίστασης στην σκληρή πολιτική του απαρτχάιντ. Κυκλοφόρησαν διάφορες θεωρίες σχετικά με την πράξη του Τσαφέντα.

Μερικοί υποστήριξαν ότι αντίπαλες παρατάξεις τον έβαλαν να σκοτώσει τον πρωθυπουργό ή ότι σιωνιστές τον έπεισαν εκτελέσει το σχέδιο δολοφονίας. Λίγο πριν πεθάνει, ο Τσαφέντας παραχώρησε τη μοναδική του συνέντευξη στην οποία ανέφερε ότι ο Φερβερντ «ήταν ανήθικος άνθρωπος, έτσι αποφάσισα να τον σκοτώσω».

O Tσαφέντας υπήρξε μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ήταν ο ήρωας που “σκότωσε” το άπαρτχάιντ ή ένας τρελός δολοφόνος;

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Αμέσως μετά το έγκλημα, οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου υπέστη φρικτά βασανιστήρια επί σειρά ετών. Δεν πέρασε ποτέ από δίκη. Θεωρήθηκε τρελός και πέρασε το υπόλοιπο μέρος της ζωής του σε φρενοκομεία. Πέθανε στην ψυχιατρική κλινική-φυλακή Στέρκφονταϊν στις 7 Οκτώβρη 1999 από πνευμονία. Κηδεύτηκε παρουσία ελάχιστων δημοσιογράφων και 4 Ελλήνων.

Άννα Καρατάσιου thecallerLoading...