Δημοσίευμα εφημερίδας αποκαλύπτει: Έτσι αλλάζει η Συμφωνία των Πρεσπών (εικόνα)

Δημοσίευμα της εφημερίδας Real News αποκάλυψε την μη τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την πλευρά των Σκοπιανών, κάτι που μπορεί να επιφέρει αλλαγές, ακόμα και καταγγελία της Συμφωνίας.

Μάλιστα το ρεπορτάζ τονίζει την δυσαρέσκειά της της κυβέρνησης για την μη τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών, καθώς συνεχίζεται να χρησιμοποιείται ο Ήλιος της Βεργίνας και η λέξη «μακεδονικό» στα προϊόντα της γείτονας χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση έγιναν δύο επίσημα διαβήματα, καθώς υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν.

Ερωτηματικά όμως προκαλούν σήμερα οι δηλώσει του δημοσιογράφου, Νίκου Χατζηνικολάου, ο οποίος, μιλώντας από τον RealFm, κατήγγειλε την στάση «τρολ του ΣΥΡΙΖΑ», όπως τους αποκάλεσε, οι οποίοι αναρωτιούνται διαδικτυακά «τι νόημα έχει αυτό το δημοσίευμα της Realnews».

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπήρξε και συνάντηση του πρέσβη Δημήτριου Γιαννακάκη με τον υπουργό Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Νίκολα Ντιμιτρόφ για το συγκεκριμένο ζήτημα, στη διάρκεια της οποίας η ελληνική πλευρά εξέθεσε σειρά προβληματισμών, τονίζοντας ότι είναι αδήριτη ανάγκη για τα ίδια τα Σκόπια να έχουν σημειώσει αποφασιστική πρόοδο στην εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, στο οποίο αναμένεται να συζητηθούν θέματα διεύρυνσης.

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΟΥΜΕ: Μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την Ελληνική Βουλή ελέω ΣΥΡΙΖΑ και συμμάχων, η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αλλάξει μόνο εάν δεν τηρηθεί.

Γι΄ αυτό και η κυβέρνηση, η οποία την είχε καταψηφίσει, στέκεται αναγκαστικά στην τήρησή της.

«Αφ’ ης στιγμής η συμφωνία έχει κυρωθεί από τα δύο Κοινοβούλια, το πρόβλημα έγκειται όχι στην εφαρμογή της αλλά ακριβώς στο ότι δεν εφαρμόζεται. Οκτώ μήνες μετά την ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών, οι Αρχές των Σκοπίων όχι απλώς δεν έχουν προχωρήσει σε ταχεία εφαρμογή των όρων της συμφωνίας, αλλά ακόμα δεν έχουν δώσει ολοκληρωμένη πληροφόρηση ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν τα Σκόπια, με αποτέλεσμα η ελληνική πλευρά να μη γνωρίζει τι πρέπει να περιμένει», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα, υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, η λίστα με τις παρεμβάσεις που ζητάει η ελληνική κυβέρνηση είναι:

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  • -Τα αγάλματα των οκτώ αρχαίων Μακεδόνων βασιλέων στη Γέφυρα των Πολιτισμών, στο κέντρο των Σκοπίων
  • -Το Μέγαρο της Λυδίας της Φιλιππησίας
  • -Το μνημείο για τα παιδιά – πρόσφυγες σε πλατεία απέναντι από τη Βουλή. Η ελληνική πλευρά υπενθύμισε ότι το 2016 τοποθετήθηκε εκεί πινακίδα με τον Ήλιο της Βεργίνας και με την απαράδεκτη αναφορά σε «γενοκτονία των Μακεδόνων» στην Ελλάδα.
  • -Ο Ήλιος της Βεργίνας σε κεντρικό δρόμο των Σκοπίων, με τους Σκοπιανούς να υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο.
  • -Η τεράστια πινακίδα σε κτίριο με τίτλο «Αρχαιολογικό Μουσείο της Μακεδονίας».
  • -Το λογότυπο δήμου Κριβο-γκάστανι στο οποίο απεικονίζεται ο Ήλιος της Βεργίνας.

ΠΗΓΗ: Realnews