Τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία των χωρών της ευρωζώνης η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού καταγράφει η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)..

για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές (World Economic Outlook), η οποία παρουσιάστηκε για πρώτη φορά ψηφιακά στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου του Ταμείου.

Η έκθεση σκιαγραφεί το 2020 ως ένα έτος που αντιμετωπίζει προκλήσεις στον τομέα της ανάπτυξης και της ανεργίας, σημειώνοντας, όμως, πως θα επιτευχθεί τουλάχιστον μια μερική ανάκαμψη εντός του 2021.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε από την επικεφαλής οικονομολόγο Γκίτα Γκοπίνατ, η οποία εξήγησε ότι υπάρχει ακόμα μεγάλη αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της πανδημίας αλλά και για τους μακροοικονομικούς κραδασμούς που πρόκειται να προκαλέσει.

Όπως διευκρίνισε, το βασικό σενάριο που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ προβλέπει ότι η πανδημία θα εξασθενήσει προς το τέλος του τρέχοντος έτους.

Οι προβλέψεις για την Ελλάδα
Σε ό,τι έχει να κάνει με την Ελλάδα, το ΔΝΤ προβλέπει (όπως ήταν αναμενόμενο) βαθιά ύφεση. Αυτό το οποίο προκαλεί εντύπωση είναι το μέγεθος της ύφεσης που προβλέπει το Ταμείο, καθώς και το ότι το Ταμείο εκτιμά ότι οι ρυθμοί ανάπτυξης του 2021 δεν θα είναι ικανοί να καλύψουν το χαμένο έδαφος της εφετινής χρονιάς.

Το ίδιο ισχύει και με την ανεργία, για την οποία το ΔΝΤ προβλέπει αύξηση 5 μονάδων φέτος και μείωση (μεν) την επόμενη χρονιά, αλλά όχι επιστροφή στα επίπεδα του 2019.

Αναλυτικά, στην έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές, το ΔΝΤ κάνει λόγο για το ισχυρότερο πλήγμα στην παγκόσμια οικονομία από την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης της δεκαετίας του 1930.

  Ο Γαλλο-Ινδικός άξονας ανάσχεσης της Κίνας και ο στρατηγικός ρόλος της Ελλάδας-Στον δρόμο προς μία νέα γεωπολιτική ταυτότητα

Για την Ελλάδα βλέπει συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 10% φέτος και ανάπτυξη 5,1% το 2021. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη εκτίμηση του ΔΝΤ, πριν ξεσπάσει η κρίση του νέου κορωνοϊού, έκανε λόγο για ρυθμούς ανάπτυξης 2,2% φέτος έναντι στόχου της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη 2,8%.

Επίσης, ότι το ΔΝΤ βλέπει βαρύτερο πλήγμα στην Ελλάδα από ό,τι σε άλλες οικονομίες του Νότου, όπως η Ισπανία και η Ιταλία για τις οποίες προβλέπει ύφεση 8% και 9% αντίστοιχα.

Ωστόσο εκτιμά ότι θα αναπτυχθούν με ελαφρώς βραδύτερους ρυθμούς την επόμενη χρονιά (4,3% και 4,8% αντίστοιχα). Ακόμη, το ΔΝΤ προβλέπει επίσης ότι φέτος θα έχουμε αποπληθωρισμό στην Ελλάδα (-0,5%), με τον δείκτη τιμών καταναλωτή να επιστρέφει σε θετικό έδαφος, αλλά να μην υπερβαίνει το 1% την επόμενη χρονιά.

Σε ό,τι έχει να κάνει με την ανεργία, προβλέπει αύξηση του ποσοστού στο 22,3% φέτος από 17,3% το 2019 και μικρή μείωση στη συνέχεια στο 19% το 2021. Στην Ισπανία που έχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε., βλέπει αύξηση από το 14% στο 20,8% φέτος και μείωση στο 17,5% την επόμενη χρονιά.

Όσον αφορά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών προβλέπει διεύρυνση του ελλείμματος στο 6,5% του ΑΕΠ φέτος από 2,1% πέρυσι. Για το 2021 αναμένει έλλειμμα 3,4%.

Το ΔΝΤ παρουσιάζει το 2020 ως ένα δύσκολο έτος για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, υπολογίζοντας ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 7,5% και πως η παγκόσμια οικονομία θα σημειώσει ύφεση 3%. Σε αυτό το πλαίσιο, εκτιμά ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 5,2% και πως η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 6,5%.

  Πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα: “Ο βασιλιάς είναι γυμνός… Έχετε πατώσει”

Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η Κίνα, με το Ταμείο να εκτιμά ότι θα σημειώσει ανάπτυξη της τάξης του 1,2%. Στην έκθεσή του το ΔΝΤ προβλέπει μία μερική ανάκαμψη το 2021, με την παγκόσμια οικονομία να αναπτύσσεται με ρυθμό 5,8%, αλλά τονίζει ότι οι προβλέψεις του χαρακτηρίζονται από εξαιρετικά μεγάλη αβεβαιότητα και ότι τα αποτελέσματα μπορεί να είναι δυσμενέστερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Οι προβλέψεις του Ταμείου βασίζονται στην υπόθεση ότι οι εξάρσεις του νέου κορωνοϊού θα κορυφωθούν στις περισσότερες χώρες κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου και θα αποκλιμακωθούν στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σταδιακά θα αίρονται το κλείσιμο των επιχειρήσεων και άλλα περιοριστικά μέτρα.

Μία μεγαλύτερη διάρκεια της πανδημίας, η οποία θα συνεχιστεί και στο τρίτο τρίμηνο, θα μπορούσε να προκαλέσει περαιτέρω συρρίκνωση κατά 3% το 2020 και μία βραδύτερη ανάκαμψη το 2021, λόγω των τραυματικών συνεπειών από τις χρεοκοπίες και τη μεγαλύτερης διάρκειας ανεργία.

Επίσης, μία δεύτερη έξαρση του κορωνοϊού το 2021, θα οδηγήσει σε περισσότερες διακοπές λειτουργίας και θα μπορούσε να προκαλέσει μία κατά 5-8 ποσοστιαίες μονάδες μείωση της βασικής πρόβλεψης του Ταμείου για το παγκόσμιο ΑΕΠ το επόμενο έτος, με τον κόσμο να είναι σε ύφεση για δεύτερο συνεχόμενο έτος.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

«Είναι πολύ πιθανόν ότι φέτος η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί τη χειρότερη ύφεσή της από τη Μεγάλη Ύφεση, υπερβαίνοντας αυτή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από μία δεκαετία», σημειώνει το ΔΝΤ στην έκθεση. «Η μεγάλη καραντίνα, όπως θα μπορούσε να την αποκαλέσει κανείς, προβλέπεται να συρρικνώσει πολύ την παγκόσμια ανάπτυξη».

eklogika.grLoading...