Πρόκειται για τη γαλλική πετρελαϊκή εταιρεία Total και την Ιταλική ΕΝΙ που συμμάχησαν για να επεκτείνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μεταφέρει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναμένεται να συνεργαστούν και στο οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ.

Εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, οι ίδιες πηγές ανέφεραν στο ΚΥΠΕ ότι η σύμπραξη της γαλλικής με την ιταλική εταιρεία δεν αποκλείεται να επεκταθεί και σε άλλα τεμάχια της ΑΟΖ. Οι συζητήσεις διεξάγονται σε πολλά επίπεδα, ενώ σε εξέλιξη είναι και οι τεχνοκρατικές συζητήσεις, έλεγαν οι ίδιες πηγές.

Ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το οικόπεδο 7 της κυπριακής ΑΟΖ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε νωρίτερα σήμερα ότι «οτιδήποτε υπάρχει προς ανακοίνωση θα ανακοινωθεί την ώρα που πρέπει».

  Σοβαρή κλιμάκωση: Μπορεί το Ναγκόρνο Καραμπάχ να γίνει αιτία ρωσοτουρκικού πολέμου;

Να σημειωθεί ότι η ΕΝΙ τον Φεβρουάριο του 2018 είχε αποχωρήσει από το τεμάχιο 3, μετά την εμπλοκή που προκάλεσαν τουρκικά πολεμικά πλοία και την επ’ αόριστον αναβολή της γεώτρησης στον στόχο Σουπιά. Ωστόσο, είχε δηλώσει πως δεν εγκαταλείπει την κυπριακή ΑΟΖ, και μάλιστα είχε αιτηθεί την ανανέωση των σχετικών συμβολαίων για τα τεμάχια 2,3 και 9.

Οσον αφορά την Total επιθυμία της ήταν να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στην αναζήτηση υδρογονανθράκων στη νότια ΑΟΖ της Κύπρου, κάτι που προμήνυε την συνεργασία της με την ENI.

  «Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ από Π.Εμφιετζόγλου

Στην περίπτωση που οι δύο εταιρείες συνεργαστούν θα πρέπει να υποβάλουν κοινό αίτημα στο Υπουργείο Ενέργειας, ώστε να προωθηθεί απόφαση για έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα και να βάλει εμπόδια στους σχεδιασμούς Ερντογάν, κάνοντας τον να μοιάζει με πειρατή – «βαρκάρη» που ψάχνει για πετρέλαιο δίπλα στα ενεργειακά μεγαθήρια.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Υπενθυμίζεται ότι στις 26 Νοεμβρίου 2018, το Υπουργείο Ενέργειας είχε ανακοινώσει ότι στο πλαίσιο της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων για χορήγηση Άδειας Έρευνας Υδρογονανθράκων για το Ερευνητικό Τεμάχιο 7, εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, λήφθηκε μία αίτηση από την κοινοπραξία Total E&P Cyprus B.V. / Eni Cyprus Limited.Loading...