Ξαφνική εμπλοκή στην συμφωνία Τσίπρα – Ζάεφ. Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται τώρα να είναι προβληματισμένη για το αν είναι επαρκής η υπογραφή των εγγράφων της ρηματικής διακοίνωσης μόνο από τη Βουλή των Σκοπίων και όχι από τον πρόεδρο του κρατιδίου, ο οποίος αρνείται να προβεί σε μια τέτοια ενέργεια.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα Δημοκρατία το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έχει στείλει αίτημα στο ΝΑΤΟ να καθυστερήσει η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων μέχρι να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο ζήτημα.

Αξίζει πάντως να σημειώσουμε ότι από το Μαξίμου, ενώ αρχικά βιαζόντουσαν να περάσουν τη συμφωνία με fast track διαδικασίες, τώρα διαρρέουν στον Τύπο και στα ΜΜΕ ότι δεν βιάζονται και ότι η συμφωνία θα συζητηθεί στη Βουλή εξονυχιστικά.

Aρκετοί εκτιμούν ότι πρόκειται για πολιτικό τακτικισμό της κυβέρνησης προκειμένου να μεταθέσει για μετά τις εκλογές την κύρωση της συμφωνίας και να πέσει η καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση.

  Κάτω από την Ρόδο έχει φθάσει το Oruc Reis - Πλέει προς τα νότια της Κρήτης

Τα έγγραφα 

Η κυβέρνηση Ζάεφ κοινοποίησε το βράδυ της Τετάρτης 16/01/2019 στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τη ρηματική διακοίνωση που ενημερώνει για την ολοκλήρωση των συνταγματικών αλλαγών στα Σκόπια.

Η ρηματική διακοίνωση κατά την κυβέρνηση «ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων», ανοίγει το δρόμο για τη συνέχιση της διαδικασίας στην Ελλάδα, με ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών και από την ελληνική Βουλή.

Στη ρηματική διακοίνωση το υπουργείο Εξωτερικών των Σκοπίων σημειώνει μεταξύ άλλων πως «σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της Συμφωνίας, νοείται ότι ο όρος “εθνικότητα” του Δεύτερου Μέρους που ορίζεται στο Άρθρο 1 παράγραφος 3 στοιχείο β της Συμφωνίας ως “Μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας” αναφέρεται αποκλειστικά στην ιθαγένεια και δεν καθορίζει ή δεν προκαθορίζει την εθνοτική καταγωγή/εθνότητα, όπως προβλέπεται στο Άρθρο 2 (2) του Συνταγματικού Νόμου για την εφαρμογή των τροποποιήσεων και του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας»

  Η τουρκική οικονομία καταρρέει - Η Ελλάδα θα τις δώσει την χαριστική βολή με νέες «κυρώσεις»

Σε όλα τα έγγραφα αναφέρονται ως Δημοκρατία της Μακεδονίας.

Νομική εμπλοκή απειλεί την εισαγωγή της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Βουλή προς κύρωση.

Ο λόγος είναι ότι, δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες συνταγματικές διαδιασίες στο γειτονικό κράτος των Σκοπίων, προκειμένου ο νόμος που κύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών τον Ιούλιο του 2018, να αποκτήσει και τυπική ισχύ.

Τούτο συνέβη διότι ο Πρόεδρος της χώρας , Ιβάνοφ , αρνήθηκε να υπογράψει το διάταγμα νόμου, τόσο κατά την πρώτη ψηφοφορία τον Ιούνιο 2018, όσο και κατά την δεύτερη μετά την αναπομπή τον Ιούλιο 2018. Κι ενώ ο νόμος με τις συνταγματικές τροποποιήσεις ολοκληρώθηκε και δημοσιεύθηκε, εκκρεμότητα παραμένει ως προς το διάταγμα του νόμου που επικύρωσε την Συμφωνία των Πρεσπών.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

με πληροφορίες newsbomb.gr, εφημ ΔημοκρατίαLoading...