Δεν υποχωρούν οι Τούρκοι από την Κυπριακή και είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν και σε άλλες προκλήσεις. Τούρκικη φρεγάτα εισέβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ και πλέει μαζί με το τούρκικο γεωτρύπανο Fatih.

Η αποκάλυψη έρχεται για άλλη μια φορά από τους Ισραηλινούς, οι οποίοι όπως φαίνεται πλέον παρακολουθούν κάθε τουρκική κίνηση.

Ο χάρτης που ακολουθεί, είναι από τον Ισραηλινό δορυφόρο ISI, ο οποίος σκανάρει κάθε κίνηση στην Α. Μεσόγειο.

Πρόκειται για μια πρόκληση τεραστίων διαστάσεων και όλα οδηγούν προς κλιμάκωση. Μάλιστα όπως είχαμε αποκαλύψει πριν λίγα 24ωρα, η ισραηλινή εταιρεία δορυφορικής απεικόνισης ImageSat International (iSi), φωτογράφισε το τουρκικό γεωτρύπανο FATIH .

Tαυτόχρονα στην περιοχή έχουμε συνεχείς πτήσεις αμερικανικού κατασκοπευτικού, το οποίο έχει διπλή αποστολή, αφενός παρακολουθεί ρωσικές κινήσεις στη Συρία και αφετέρου την πορεία του FATIH στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια στιγμή ανησυχία προκαλεί στα Τουρκικά ΜΜΕ η κοινή άσκηση Κύπρου-Ισραήλ. Η Άγκυρα αναφέρει πως η εν λόγω συνεργασία αποτελεί ένα είδος απειλής για τα τουρκικά συμφέροντα. Ο προβληματισμός είναι έντονος και διάχυτος στα περισσότερα ειδησεογραφικά site της γειτονικής χώρας όπως μπορείτε να δείτε.

Όπως ανακοινώθηκε επίσημα από το ΥΠΑΜ στη Λευκωσία, από τις 20 μέχρι 29 Μαΐου 2019, θα πραγματοποιηθούν στρατιωτικές ασκήσεις στο πλαίσιο υλοποίησης του ετήσιου προγράμματος στρατιωτικής συνεργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ισραήλ.

  «Αβέρωφ ΙΙ»: Εθνική πανστρατιά για την δωρεά φρεγάτας στο ΠΝ από Π.Εμφιετζόγλου

Η άσκηση που φέρει την ονομασία Νικοκλής-Δαβίδ θα διεξαχθεί εντός του FIR Λευκωσίας και σε μεγάλο τμήμα του χερσαίου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και σε αυτές συμμετέχουν επίγεια και εναέρια μέσα της Εθνικής Φρουράς και των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Από αέρος κατά την διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης αναμένεται να πετάξουν πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα του Ισραήλ ενώ από πλευράς Εθνικής Φρουράς στον αέρα αναμένεται να βρεθούν ελικόπτερα ενώ θα δοκιμασθούν και τα αντιαεροπορικά συστήματα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Στο έδαφος ασκούμενα τμήματα και από τις δυο χώρες αναμένεται να εμπλακούν σε επιχειρησιακά σενάρια που έχουν εκπονηθεί. Εν τω μεταξύ την ερχόμενη Τετάρτη ο υπουργός Άμυνας Σάββας Αγγελίδης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου παρουσίας του στο ΥΠΑΜ θα κάνει ένα απολογισμό του έργου που έχει επιτελεσθεί το διάστημα αυτό.
ethnikosmaxitisLoading...