Εάν η Τουρκία δεν μπορεί να εξασφαλίσει χρηματοδότηση αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων, αναλυτές λένε ότι κινδυνεύει με κρίση νομίσματος παρόμοια με το 2018, όταν η λίρα έχασε για λίγο τη μισή αξία της, σε μια κρίση που συγκλόνισε τις αναδυόμενες αγορές.

Η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει απευθύνει έκκληση σε ξένους συμμάχους της, σε μια επείγουσα αναζήτηση χρηματοδότησης, ανέφεραν τρεις ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.

Οι αξιωματούχοι του τουρκικού Υπουργείου Οικονομικών και της κεντρικής τράπεζας πραγματοποίησαν διμερείς συνομιλίες με τους ομολόγους τους από την Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τη δημιουργία γραμμών ανταλλαγής συναλλάγματος και με το Κατάρ και την Κίνα για την επέκταση των υφιστάμενων, ανέφεραν οι αξιωματούχοι.

  Βίντεο. Κούρδοι αντάρτες καταστρέφουν τεθωρακισμένο σε τουρκικό έδαφος με αντιαρματικό πύραυλο

Ο Σεβντέτ Γιλμάζ, αναπληρωτής πρόεδρος του κυβερνώντος ΑΚΡ για εξωτερικές υποθέσεις, επιβεβαίωσε την Πέμπτη ότι η Τουρκία επιδιώκει συμφωνίες ανταλλαγής.

“Έχουμε διαπραγματεύσεις με διαφορετικές κεντρικές τράπεζες για ευκαιρίες ανταλλαγών”, είπε σε συζήτηση, προσθέτοντας: “Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες χώρες”.

Η συγκεκριμένη απόπειρα έρχεται μετά την πτώση της τουρκικής λίρας σε ιστορικό χαμηλό την περασμένη εβδομάδα, περιορίζοντας την ικανότητα της Άγκυρας να αντιμετωπίσει οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με τα εξαντλημένα αποθέματά της σε συνάλλαγμα και τις μεγάλες υποχρεώσεις χρέους.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter
  Τούρκικό θράσος “Η Γαλλία να μας ζητήσει συγνώμη”

Ένας από τους αξιωματούχους είπε στο Reuters ότι η Τουρκία αισθάνθηκε σίγουρη μετά τις συνομιλίες. Αλλά δεν ήταν σαφές πόσο κοντά μπορεί να είναι η εξασφάλιση οποιωνδήποτε συμφωνιών, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εκτείνεται σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες όπως ποτέ άλλοτε.Loading...