Ξεκίνησε τις επιθέσεις σε αμερικανικές βάσεις η Τεχεράνη με βαλλιστικούς πυραύλους, σε αντίποινα για τον θάνατο του υποστράτηγου Κασέμ Σουλειμανί όπως είχε προαναγγείλει.

Δεκάδες πύραυλοι που εκτοξεύθηκαν από το έδαφος του Ιράν χτύπησαν αμερικανικές στρατιωτικές δομές στο Ιράκ. Οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν στην αεροπορική βάση Al Assad στο Ανμπάρ, καθώς νωρίτερα υπήρξαν αναφορές για πυραυλική επίθεση στη βάση Taji, βόρεια της Βαγδάτης. Σύμφωνα με τις αμερικανικές πηγές, έως τώρα δεν υπάρχουν πληροφορίες για απώλειες ή σημαντικές ζημιές.

«Στις 3:30 π.μ. τοπική ώρα ξεκίνησε το δεύτερο κύμα των ιρανικών επιθέσεων με βαλλιστικούς πυραύλους σε βάσεις των ΗΠΑ», ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο.
Σύμφωνα με το IRGC, εκτός από τους πυραύλους Katyusha που εξαπέλυσε η Kataib Hezbollah (ιρακινό παράρτημα), η αεροπορική δύναμη των IRGC χρησιμοποίησε έξι βαλλιστικούς πυραύλους Fateh-110 από το Ιράν. Υποστηρίζουν ότι έχουν 80 στρατιωτικοί παράγοντες έχουν εξουδετερωθεί, ωστόσο αυτός ο αριθμός δεν επαληθεύεται από πουθενά.

Σύμφωνα με το Tasnim, έχουν εκτοξευθεί τουλάχιστον 35 πύραυλοι μέχρι στιγμής. Δείτε βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=j5WfRJEsIPc

Τουλάχιστον έξι μαχητικά F-35As της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας (USAF) έχουν απογειωθεί από την αεροπορική βάση Al-Dhafra στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ενδέχεται να προετοιμάζονται για επιχειρήσεις εναντίον ναυτικών στόχων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) σε περιοχές του Περσικού Κόλπου και του Στενού του Ορμούζ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες ισραηλινές πηγές.

Αξιωματούχοι των IRGC προειδοποιούν ότι εάν το τα F-35A της USAF εκτελέσουν οποιαδήποτε αεροπορική επιδρομή κατά στόχων στο Ιράν ή φίλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή, η αεροπορική βάση Al-Dhafra στα ΗΑΕ θα στοχοποιηθεί άμεσα, ενώ πιθανοί στόχοι είναι και το Ντουμπάι και η Χάιφα.

Αξιωματικός των Φρουρών της Επανάστασης δήλωσε ότι οι επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους εδάφους-εδάφους εναντίον βάσεων όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα στην επικράτεια του Ιράκ ήταν «απλώς το πρώτο βήμα» και πρόσθεσε πως η Τεχεράνη δεν πρόκειται να διστάσει ούτε να λυπηθεί να πλήξει Aμερικανούς στρατιώτες, σύμφωνα με την ιρανική κρατική τηλεόραση.

  Ιράκ: Νεκροί 2 Τούρκοι στρατιώτες από ρουκέτες Κούρδων

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την επίθεση εναντίον στρατιωτικής βάσης στο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα και παρακολουθεί στενά την κατάσταση, γνωστοποίησε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Στέφανι Γκρίσαμ. «Είμαστε ενήμεροι για τις πληροφορίες περί επιθέσεων σε εγκαταστάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ. Ο πρόεδρος ενημερώθηκε και παρακολουθεί την κατάσταση στενά, σε επαφή με την ομάδα του που είναι αρμόδια για θέματα εθνικής ασφαλείας», σημείωσε σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε η Γκρίσαμ.Loading...