Κλιμακώνεται η κατάσταση στην Τρίπολη – Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν βίντεο με εναέριες επιθέσεις των δυνάμεων του Στρατάρχη Χαλιφά Χαφτάρ κατά των φιλοτουρκικών δυνάμεων που στηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης του Φάγεζ αλ-Σάρατζ.

Στα βίντεο διακρίνονται ρωσικά ελικόπτερα Mi-35M του Λιβυκού Εθνικού Στρατού να περιπολούν ή να κτυπούν στόχους στην Τρίπολη.
Ο Αιγύπτιος Στρατηγός Σίσι επίσης ενισχύει με ρωσικά τανκς τον Στρατάρχη Χαφτάρ για να αντισταθμίσει την τουρκική στήριξη στις δυνάμεις Σάρατζ.

Η αιγυπτιακή απόφαση επήλθε «μετά που το Κάιρο διαισθάνθηκε σοβαρές προθέσεις της Άγκυρας για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη», υπέρ της Κυβέρνησης Εθνικής Συνεννόησης του Σάρατζ, με την οποία η Τουρκία υπέγραψε πρόσφατα παράνομο καθορισμού θαλάσσιων ζωνών.

Ο Χαφτάρ ανακοίνωσε ότι έχει περικυκλώσει την Τρίπολη, που είναι προπύργιο της κυβέρνησης Σάρατζ. Οι πληροφορίες μέχρι στιγμής τον φέρουν να έχει καταλάβει περιοχές της, ενώ οι μάχες έχουν μεταφερθεί μέσα στην πόλη, στον στρατηγικής σημασίας «άξονα Σαλαντίν». Οι δυνάμεις του Λιβυκού Εθνικού Στρατού χαρακτήρισαν την μάχη ως «τελική και αποφασιστική αναφέρει το Sigmalive.

  Γιατί αποχωρούν από την Λιβύη 1500 Ρώσοι μισθοφόροι που ήταν στο πλευρό του Χαφτάρ

Τα ξημερώματα της Παρασκευής όπως θα δείτε και στο βίντεο, έγινε σφοδρή επίθεση από τις δυνάμεις του Χαφτάρ με βαρέα όπλα στην δυτική Λιβύη στην πόλη Μισράτα.

Στέλνουν ειδικές δυνάμεις οι Τούρκοι στην Λιβύη

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές στην Άγκυρα, θα αποσταλούν 2 ή 3 σκάφη υποβρύχιων καταστροφών με άνδρες της SAT καθώς επίσης και 100 Τούρκοι πεζοναύτες.

Το μνημόνιο που υπογράφηκε πρόσφατα ανάμεσα στην Τουρκία και τη Λιβύη, ειδικά το σκέλος που αφορά στη στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, απειλεί να κλιμακώσει την ένταση σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία κατοχυρώνει δικαίωμα επέμβασης στη Λιβύη και διαρκούς στρατιωτικής παρουσίας ακριβώς κάτω από την Κρήτη.

  Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για καρκίνο, πάσχει από επιληψία

Στη συμφωνία της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης προβλέπεται όπως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αναλάβουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης και εξοπλισμού της αστυνομίας και του στρατού των ισλαμιστών της Τρίπολης με την αποστολή μίας Δύναμης Άμεσης Κρούσης

Επιπλέον, το σχέδιο είναι να συσταθεί κι ένα κοινό τμήμα άμυνας και ασφάλειας, το οποίο πιθανότατα θα αποτελέσει τη νομική βάση για μία περαιτέρω πιθανή ανάπτυξη στρατευμάτων της Τουρκίας στη Λιβύη.

Τις προηγούμενες μέρες Πούτιν και Ερντογάν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία και σύμφωνα με τα όσα μεταφέρει το πρακτορείο TASS, οι δύο ηγέτες ενδέχεται να συναντηθούν το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου του 2020 για την επίσημη τελετή των εγκαινίων του Turkish Stream, όπου δεν αποκλείεται να συζητηθεί και το μέλλον της Λιβυής.Loading...