Η Ελλάδα προχωράει σε μια κίνηση στρατηγικής σημασίας αν και σε πρώτη φάση αιφνιδιάστηκε, παρά το γεγονός ότι οι προθέσεις της Τουρκίας για κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη ήταν γνωστές από το 2009.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Λιβύης Σάρατζ, έχει μεν αναγνωριστεί και από την ΕΕ αλλά εξαρτάται οικονομικά σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Τουρκία και το σημαντικότερο είναι περιορισμένης επιρροής. Τον έλεγχο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και των πετρελαιοπηγών έχει ο στρατάρχης Χάφταρ.

  Λιβύη: Οι Τούρκοι μισθοφόροι σκοτώνονται μεταξύ τους!

Είναι επικεφαλής του Εθνικού Λιβυκού Στρατού και έχει χαρακτηρίσει την Τουρκία «εχθρική χώρα» προειδοποιώντας ότι ως «εχθρικά» θα αντιμετωπίζονται τα πλοία και στρατιωτικά αεροπλάνα με τα οποία ενισχύει την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο στρατάρχης κατηγορεί τον Ερντογάν για παράνομη συνφωνία με την Λιβύη και έστειλε επιστολή στον ΟΗΕ. Τον στηρίζουν μεταξύ άλλων ο Μακρόν, ο Πούτιν και ο Σίσι.

Ο Χάφταρ ελέγχει την λιβυκή Βουλή η οποία ήδη ξεκαθάρισε ότι δεν θα εγκρίνει τη συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ. Ο πρόεδρος της λιβυκής βουλής Γκουάιντερ τα επόμενα 24ωρα επισκέπτεται την Αθήνα, μετά από πρόσκληση του προέδρου της ελληνικής βουλής Κώστα Τασούλα.

  Λιβύη: Οι Τούρκοι μισθοφόροι σκοτώνονται μεταξύ τους!

Η πρωτοβουλία αυτή θεωρείται ως ένα πρώτο βήμα και άλλων κινήσεων σύσφιγξης των σχέσεων με τον έτερο ισχυρό πόλο της Λιβύης και στέλνει το μήνυμα ότι διπλωματικό παιχνίδι παίζει και η Ελλάδα και δεν αφήνει ελεύθερο το πεδίο στον Ερντογάν.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter


Loading...