Η Ελλάδα προσπαθεί να «βυθίσει» τα γερμανικά υποβρύχια της Τουρκίας

Εξοπλισμοί: Το μπλοκάρισμα των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία ο επόμενος στόχος μετά την απόκτηση των γαλλικών φρεγατών

Τον Μάιο του 2018, το ARD αποκάλυψε , ότι η γερμανική ThyssenKrupp Marine Systems (ΤΚΜS) ετοιμάζεται να παραδώσει έξι υποβρύχια στην Τουρκία. Η αποκάλυψη ήρθε στο φως της δημοσιότητας σε μία περίεργη συγκυρία, τότε, καθώς τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους, πλοίο της τουρκικής ακτοφυλακής εμβόλισε ελληνικό περιπολικό σκάφος.

Επικαλούμενο την απάντηση σε επερώτηση της ΚΟ του Αριστερού Κόμματος (die Linke) το ARD ανέφερε, ότι η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού είχε δώσει την έγκρισή της για τη ναυπήγηση των υποβρυχίων κλάσης 214 και ότι το 2011 το γερμανικό κράτος έλαβε εγγυήσεις εξαγωγής ύψους σχεδόν 2,5 δισ ευρώ.

Είναι ξεκάθαρο, ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να αποκτήσουν πλεονέκτημα στον υποβρυχιακό πόλεμο. Γιατί πολύ απλά χάρη στα υποβρύχια που διαθέτει η Ελλάδα δεν είχαμε ανάφλεξη πέρσι το καλοκαίρι, όταν ολόκληρος ο ελληνικός στόλος βγήκε στο ανοιχτό πέλαγος, για να αντιμετωπίση την τουρκική προκλητικότητα. Αν η Τουρκία παραλάβει τα συγκεκριμένα υποβρύχια ο συσχετισμός δυνάμεων διαταράσσεται…

Καιρίδης: «Τα γερμανικά υποβρύχια ο επόμενος στόχος»

Η Ελλάδα όμως δεν μένει με σταυρωμένα τα χέρια. Στο Μόναχο βρέθηκε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Καιρίδης, προκειμένου να παρακολουθήσει συνάντηση των Χριστιανοκοινωνιστών της Βαυαρίας μετά τις γερμανικές εκλογές.

«Είναι μία δουλειά που πρέπει να κάνουμε με τους Γερμανούς τώρα, κυρίως τα γερμανικά υποβρύχια. Αυτός είναι ο επόμενος στόχος. Να μην πάνε», σχολίασε αρχικά ο πολιτικός και συμπλήρωσε:

«Είναι δύσκολος. Οι Γερμανοί έχουν δεσμευτεί από το 2002. Αλλά νομίζω, ότι θα ήταν παράδοξο για την Ευρώπη. Την ώρα που εμείς θα έχουμε τις γαλλικές φρεγάτες, οι Τούρκοι να έχουν τα γερμανικά υποβρύχια και να παίζουμε αυτό το παιχνίδι. Η Ευρώπη συνολικά μαζί με τους Γάλλους οφείλει να πάρει θέση».

Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση του Τάκη Χατζή, αν το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πάρουν το μήνυμα από αυτήν τη συμφωνία, ο Δημήτρης Καιρίδης είπε:

«Το ελληνικό πολιτικό σύστημα με όλα του τα προβλήματα και τα ελλείματα, πήρε μία πολύ μεγάλη πρωτοβουλία. Ήταν μία μεγάλη ιστορική επιτυχία. Έρχεται να αποκαταστήσει το ισοζύγιο ισχύος, όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας. Όχι μόνο με τις φρεγάτες, αλλά κυρίως με τη γαλλική εγγύηση. Είναι πολύ σημαντικό στοιχείο αυτό. Ανοίγει έναν δρόμο και για το ΝΑΤΟ. Γίνεται περισσότερο ευρωπαϊκό ΝΑΤΟ.

Δεν μπορεί το ΝΑΤΟ να παραμείνει αμερικανοκεντρικό, αν θέλει να επιβιώσει. Η Ευρώπη πρέπει να αποκτήσει τον γεωστρατηγικό βηματισμό της. Είναι κάτι που το θέλουμε, το επιδιώκουμε, το παλεύουμε μαζί με τους Γάλλους. Πολλά εξαρτώνται εδώ στη Γερμανία.

  H ανθρωπιστική βοήθεια της Τουρκίας, ¨πάει πακέτο ¨ με το σήμα των ¨Γκρίζων Λύκων¨…

Τί θα κάνουν οι Γερμανοί. Υπάρχουν μετατοπίσεις, μετά την Καμπούλ που ήταν μία μεγάλη καμπάνα για τους Ευρωπαίους. Και μετά μία δεύτερη καμπάνα, ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν σε αυτήν την αμεριμνησία και τη γεωστρατηγική αφέλεια. Αιφνιδιάζονται μονίμως από τις εξελίξεις στον δύσκολο 21ο αιώνα που έχουμε μπροστά μας».

Ο Δημήτρης Καιρίδης παρενέβη στην εκπομπή «Ραντάρ» του διευθυντή του AlphaRadio 989, Τάκη Χατζή.

Ακούστε την τοποθέτησή του στο κανάλι του Σάββα Καλεντερίδη στο Youtube:

Oι συζητήσεις που γίνονται στο παρασκήνιο είναι πολλές. Πλέον όμως υπάρχει νέα κυβέρνηση στη Γερμανία και η πίεση από την ελληνική πλευρά αυξάνεται προοδευτικά. Η ελληνική πλευρά προσπαθεί να πείσει τη γερμανική πλευρά, πατώντας στη  Συνθήκη της Λισαβόνας, η οποία  εισήγαγε την έννοια της ευρωπαϊκής πολιτικής δυνατοτήτων και εξοπλισμών (άρθρο 42 παράγραφος 3 της ΣΕΕ) και καθόρισε έναν σύνδεσμο μεταξύ της ΚΠΑΑ και άλλων πολιτικών της Ένωσης απαιτώντας ο ΕΟΑ να υλοποιεί τις αποστολές του σε συνεργασία με την Επιτροπή, όταν αυτό είναι απαραίτητο (άρθρο 45 παράγραφος 2 της ΣΕΕ).

Όπως αναφέρουν πολιτικές πηγές στο infognomonpolitics.gr, η Ελλάδα έχει πολύ ψηλά στην ατζέντα της το θέμα των γερμανικών υποβρυχίων που “χτίζει” η Τουρκία. Αν καταφέρει να βυθίσει τις προσπάθειες της γειτονικής χώρας να αποκτήσει πλεονέκτημα στον βυθό, τότε θα μιλάμε για μία ακόμα επιτυχία. Ο αγώνας συνεχίζεται… Τα γερμανικά υποβρύχια

Ανά τον κόσμο υπηρετούν 4 υποβρύχια τύπου 214 στην Ελλάδα (τύπου «Παπανικολής»), 7 στη Νότια Κορέα και 2 στην Πορτογαλία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ARD, τα έτη 2015, 2016 και 2017 -δηλαδή και μετά το πογκρόμ διώξεων που εξαπέλυσε η κυβέρνηση Ερντογάν κατά αντιφρονούντων στον απόηχο της απόπειρας πραξικοπήματος- ξεκίνησε η ναυπήγηση τριών υποβρυχίων.

«Τα υποβρύχια που εξάγονται από τη Γερμανία και συναρμολογούνται στην Τουρκία είναι σχεδόν τέλεια επιθετικά όπλα για την τουρκική επιθετική πολιτική στη Μεσόγειο», επεσήμανε η αναπληρώτρια επικεφαλής της Κ.Ο. του Αριστερού Κόμματος Σεβίμ Ντάγκντελεν, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση αυτή συνδέεται και με μεταφορά τεχνογνωσίας από τη Γερμανία στην Τουρκία. Πρόσθεσε δε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τα υποβρύχια «εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου».

«Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το επιθετικό όπλο κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου εναντίον της Ελλάδας ή και της Κύπρου», δήλωσε.

  Η Τουρκία ετοιμάζεται να χτυπήσει την ελληνική ΑΟΖ;

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περασμένου Ιουλίου, το πρώτο από τα έξι που έχουν αποκτήσει οι Τούρκοι αναμένεται να ενταχθεί στον τουρκικό στόλο στις αρχές του 2022.

Τον Νοέμβριο του 2020 έγινε γνωστό, ότι από το 2004 και μετά η γερμανική αμυντική βιομηχανία έχει εξάγει στην Τουρκία πολεμικά πλοία και ανταλλακτικά του ναυτιλιακού τομέα ύψους 1,5 δις ευρώ. Το ποσό αυτό προέκυψε από απάντηση 18 σελίδων του αρμόδιου υπουργείου Οικονομίας σε επερώτηση του κόμματους Η Αριστερά (Die Linke). Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αφορά έξι υποβρύχια της Κλάσης 214, τα οποία συναρμολογούνται στην Τουρκία με την «καθοριστική συμμετοχή» του γερμανικού Ομίλου ThyssenKrupp Marine Systems.

Ποιό είναι το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών

Η Χριστιανοκοινωνική Ένωση στην Βαυαρία (γερμ. CSU – Christlich-Soziale Union in Bayern) είναι ένα συντηρητικό χριστιανικό κόμμα στην Βαυαρία της Γερμανίας. Λειτουργεί αποκλειστικά εκεί, ενώ το αδελφό κόμμα, η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Γερμανίας (CDU), αναπτύσσει δραστηριότητες στην υπόλοιπη Γερμανία.

Η CSU κυβερνά σχεδόν αδιάλειπτα την Βαυαρία από την εποχή μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και διακρίνεται για τις ιδιαίτερα συντηρητικές θέσεις τις, ακόμα και απέναντι στην CDU. Έχει δε παίξει μείζονα ρόλο ως συγκυβέρνηση σε όλες τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις της CDU.

Στις πρόσφατες γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, τα CDU/CSU έλαβαν ποσοστό 24,1% (-8,9% σε σύγκριση με τις προηγούμενες εκλογές), σημείωσαν με άλλα λόγια τη χειρότερη επίδοση στην ιστορία τους

Το Who is Who του Δημήτρη Καιρίδη

Ο Δημήτρης Καιρίδης είναι τακτικός καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Είναι μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, Α΄ Αντιπρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

Είναι τακτικό μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αντιπρόεδρος στην Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΚΣ του ΣτΕ.

Επίσης, είναι μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της Θράκης και συντονιστής για θέματα οικονομίας και ανάπτυξης.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με το Κοινοβούλιο του Ισραήλ και μέλος των Κοινοβουλευτικών Ομάδων Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων με τα Κοινοβούλια της Αλβανίας και των ΗΠΑ.

Υπήρξε μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου από τις 17.7.2019 έως τις 2.10.2020.

infognomonpolitics.gr