Σύμφωνα με τα όσα γράφει στην Καθημερινή ο Γιώργος Παυλάκης, γιατρός-ερευνητής στο Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου των ΗΠΑ, «πρέπει να στηρίξουμε την κυβέρνηση ενεργητικά όλοι, όσο μπορούμε. Δεν είναι ώρα για διαφωνίες.

Ο ιός είναι καινούριος και προκαλεί άσχημη αρρώστια. Δεν είναι γρίπη, είναι 5 φορές χειρότερος.
Όχι για όλους τους μολυσμένους ευτυχώς, αλλά αυτοί που θα υποφέρουν αν δεν βοηθήσουμε όλοι, θα είναι πολλοί. Δεν είναι αργά να κάνουμε τα σωστά.

Επειδή ο ιός στην Ελλάδα έχει μπει πια στη φάση της επιταχυνόμενης επιδημίας, η ελπίδα είναι να καθυστερήσουμε τα καινούρια κρούσματα ώστε να αντέξει το νοσηλευτικό σύστημα. Είναι εφικτός ο στόχος να επιβραδύνουμε και τελικά να σταματήσουμε την επιδημία; Φυσικά. Η απομόνωση, η καραντίνα, είναι παλιά μέθοδος που έχει δουλέψει αποδεδειγμένα σε επιδημίες στο παρελθόν αλλά δούλεψε και στην παρούσα επιδημία όπως απέδειξε η Κίνα, που έφερε σε πέρας μια γιγαντιαία επιχείρηση καραντίνας για παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους.

Με τη συνεργασία όλων, θα δουλέψει και στην Ελλάδα. Επιστήμονες πιο ειδικοί από μένα και ενδελεχείς μελετητές των επιδημιών, συμφωνούν σ’ αυτούς τους στόχους. Η Κορέα, εφαρμόζοντας ένα τεράστιο πρόγραμμα διαφώτισης, διάγνωσης και διερεύνησης περιστατικών κατάφερε να ελέγξει την επιδημία ίσως σε πιο πρώιμο στάδιο με πολύ πιο ήπια μέτρα καραντίνας από την Κίνα. Αυτά τα μοντέλα πρέπει να μελετηθούν γρήγορα και τα διδάγματα να εφαρμοστούν στην Ελλάδα άμεσα. Το μοντέλο της Κορέας προϋποθέτει μαζική εφαρμογή διαγνωστικών και απομόνωση των θετικών περιπτώσεων, που δεν είναι εφικτή στην Ελλάδα σ΄ αυτά τα χρονικά περιθώρια.

O ιός είναι πια παντού γύρω μας, και οι πιο ευάλωτοι, οι ηλικιωμένοι, οι καρδιοπαθείς, οι υπερτασικοί, οι διαβητικοί, οι καρκινοπαθείς, οι ανοσοκατεσταλμένοι, (δηλαδή ο μισός πληθυσμός) εξαρτώνται από όλους μας για την επιβίωση τους. Προσοχή και υπακοή στις οδηγίες των υπευθύνων.

Καθόμαστε σπίτι. Πλένουμε χέρια. Δεν πάμε σε συγκεντρώσεις. Δεν πάμε στις εκκλησίες, ακούμε όλες τις λειτουργίες από το σπίτι μας. Αποφεύγουμε γενικά τις επαφές. Οι άνθρωποι που έχουν αποδεδειγμένη επαφή με μολυσμένους ή ασθενείς έχουν μεγάλη ευθύνη να απομονωθούν στο σπίτι τους άμεσα. ΔΕΝ ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ ΑΠΛΑ, προτρέπουμε και τους άλλους να μείνουν και να ακολουθούν γενικά τις οδηγίες των υγειονομικών άρχων. Οι φίλοι και γνωστοί που δεν υπακούουν και το παίρνουν αψήφιστα, μπορεί να πειστούν από το καλό παράδειγμα και την κοινωνική πίεση.

190 τα κρούσματα μέχρι στιγμής στην Ελλάδα..

Αναλυτικά από τα κρούσματα που νοσηλεύονται τα 21 βρίσκονται στην Πάτρα, τα 9 στο Σωτηρία, τα 8 στο ΑΧΕΠΑ, τα 6 στο ΑΤΤΙΚΟΝ, ενώ από ένα κρούσμα νοσηλεύεται σε Μυτιλήνη και Θριάσιο.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Στην Αττική έχουν διαπιστωθεί 85 κρούσματα, στην Ηλεία 40, στην Αχαΐα 9, στη Θεσσαλονίκη 6, στην Ανατολική Αττική 5, στη Ζάκυνθο 4, στην Καστοριά 3, ενώ ένα άτομο είναι από άλλες περιοχές.Loading...