Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα το πρωί, Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν υπερπτήση επάνω από περιοχή μεταξύ κατεχόμενων και Τουρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, πληροφορημένες πηγές που μίλησαν στο news.gr, αλλά και κυπριακά μέσα ενημέρωσης, ανέφεραν ότι ελληνικά F-16 απογειώθηκαν σήμερα το πρωί από την βάση της Σούδας και συνάντησαν αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό B-52 που μπήκε στο FIR Αθηνών δυτικά της Πελοποννήσου.

Αξίζει να σημειωθεί πως παρά το γεγονός πως συνοδευόταν από τα ελληνικά μαχητικά το αεροπλάνο τους οι Αμερικανοί κατέθεσαν σχέδιο πτήσης κάτι που δεν είναι αναγκαίο όταν συνοδεύεται από μαχητικά της οικείας χώρας.

Τα ελληνικά μαχητικά συνόδευσαν σε όλο το μήκος της διαδρομής και μέσα στο FIR Λευκωσίας και μάλιστα στον εναέριο χώρο και εδώ είναι το επιχειρησιακό ράπισμα, μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας. Στο κομμάτι εκείνο δηλαδή που θεωρούν οι Τούρκοι ως εναέριο χώρο του ψευδοκράτους στα κατεχόμενα.

  Νέα προκλήση των Τούρκων: Μετέφεραν στα κατεχόμενα το πλοίο της εισβολής του ΄74

Τα ελληνικά F-16, συνόδευσαν λοιπόν το αμερικανικό βομβαρδιστικό μέχρι και το ακρωτήριο του Ριζοκάρπασου. Εκεί το αμερικανικό βομβαρδιστικό έστρεψε νότια και τα ελληνικά μαχητικά πήραν τον δρόμο της επιστροφής χωρίς να τα ενοχλήσει κανείς σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες.
Αν μη τι άλλο πρόκειται για επιβεβαίωση από αμερικανικής πλευράς για τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας της περιοχής.

Μέσα σε διάστημα δηλαδή 15 ημερών η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία έχει δώσει δύο ισχυρότατα ηθικά και επιχειρησιακά πλήγματα στην Τουρκία, αφού και στις 17 Οκτωβρίου, τρία μαχητικά F-16 πέταξαν κάτω από την μύτη των Τουρκικών ραντάρ. Η Τουρκία προσπαθεί να απαντήσει με σπασμωδικές ενέργειες.

  Τουρκικά πολεμικά πλοία νότια της Κρήτης - Σε επιφυλακή το Πολεμικό ναυτικό

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία είναι η πρώτη φορά, αν όχι από το 1974, τουλάχιστον τις τελευταίες δεκαετίες που ελληνικά μαχητικά πετούν στην περιοχή εκείνη.

Αξίζει να προσθέσουμε πως σήμερα ξεκίνησε η άσκηση «Μέδουσα» με την Αίγυπτο στην οποία θα συμμετάσχει με μονάδες και η Κύπρος. Η άσκηση θα διεξαχθεί κυρίως στην περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Καρπάθου, μια περιοχή στην οποία η Τουρκία διεκδικεί ως δική της περιοχής ευθύνης και μελλοντικά ΑΟΖ της. Ήδη με διάφορες NAVTEX αμφισβητεί το ελληνικό δικαίωμα να εκδίδει δικές της για την περιοχή αυτή.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Η Άγκυρα εξέδωσε NAVTEX δεσμεύοντας περιοχή σε μικρή απόσταση από εκείνη που Έλληνες και Αιγύπτιοι θα διεξάγουν το σενάριο της απόβασης στις 6 Νοεμβρίου.Εν τω μεταξύ στο Ισραήλ βρίσκονται 4 ελληνικά μαχητικά για την άσκηση Blue Flag.Loading...