Ελληνικό UAV: Τα σχέδια των Ένοπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Τη προηγούμενη εβδομάδα, το DefenceReview.gr σας ενημέρωσε για το εθνικό UAV τακτικού επιπέδου με ηγέτιδα εταιρεία στην ανάπτυξη και παραγωγή την Intracom Defense. Η τελευταία αποτελεί την μοναδική ελληνική εταιρεία με επιστημονική γνώση και κατάρτιση στον τομέα της ανάπτυξης UAV καθώς και της βιομηχανικής παραγωγής. Ο στόχος είναι πλέον η ανάπτυξη του πρωτοτύπου, οι δοκιμές και ακολούθως η έναρξη της παραγωγής επ’ ωφελεία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα τελευταία χρόνια η Intracom Defense έχει μεγάλη παρουσία και ενεργό εμπλοκή στον χώρο των Μη Επανδρωμένων Συστημάτων τόσο αέρος όσο και θαλάσσης. Ειδικότερα, η ελληνική εταιρεία δραστηριοποιήθηκε στις εξής κατηγορίες:

Μη Επανδρωμένα Αεροχήματα που ανήκουν στην κατηγορία τακτικού επιπέδου με βάρος από 150 έως 600 κιλά.
Μη Επανδρωμένα Σκάφη Επιφανείας που ανήκουν στην κατηγορία harbor με μήκος μικρότερο των 7 μέτρων. Τα παραπάνω έχουν μεγάλη σημασία και αξία για τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις καθώς μπορούν να καλύψουν μια σειρά από ανάγκες. Η Intracom Defense ενεπλάκη στα παρακάτω τεχνικά θέματα: το σύστημα επικοινωνιών μεταξύ του UAV και του σταθμού εδάφους, η κατασκευή του σταθμού εδάφους, το λογισμικό διοίκησης και ελέγχου καθώς και η τελική ολοκλήρωση του συστήματος (δηλαδή η συναρμολόγηση επιμέρους υποσυστημάτων και οι τελικοί έλεγχοι αξιοπιστίας του UAV).

Το ελληνικό UAV με επίκεντρο την Intracom Defense
Τη παρούσα χρονική περίοδο βρισκόμαστε σε ένα καταλυτικό και κομβικό σημείο. Ως εκ τούτων, η Intracom Defense έχει εξασφαλίσει μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος European Defense Industrial Development Program (EDIDP) την ανάπτυξη του εθνικού UAV. Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019 η εταιρεία σε συνεργασία με τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου υπέβαλε πρόταση και κέρδισε χρηματοδότηση με την ονομασία «LOTUS» στο πλαίσιο του παραπάνω ευρωπαϊκού προγράμματος μέσα σε συνθήκες σκληρού και αμείλικτου ευρωπαϊκού ανταγωνισμού και ενάντια σε μεγαθήρια εταιρείες της ευρωπαϊκής αεροδιαστημικής τεχνολογίας και βιομηχανίας που υπέβαλαν ανάλογες προτάσεις.

Πρόκειται για κορυφαία εθνική επιτυχία που ανοίγει τον δρόμο των ελληνικών UAV. Σύμφωνα με πληροφορίες τα Υπουργεία Άμυνας Ελλάδας και Κύπρου έχουν δεσμευτεί βάση του ευρωπαϊκού προγράμματος για την αγορά των συστημάτων UAV και την έναρξη της φάσης παραγωγής. Συνεπώς, είναι πλέον επίσημο πως η Ελλάδα θα αποκτήσει σύντομα το δικό της εθνικό UAV με ηγέτιδα εταιρεία την ελληνικής Intracom Defense.

Το πρόγραμμα έχει τεράστια εθνική αξία καθώς για πρώτη φορά συντελείται οργανωμένη και συντονισμένη προσπάθεια ανάπτυξης ολοκληρωμένου συστήματος UAV με τη συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, τα ελληνικά πανεπιστήμια και τις Ένοπλες Δυνάμεις αφού αυτές έχουν καθορίσει τις ανάγκες και τις επιχειρησιακές απαιτήσεις για το εθνικό UAV.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

Περισσότερα defencereview.gr Γιάννης Νικήτας