Του Κωνσταντίνου Μαριόλη (liberal) – Η ζημιά έχει ήδη γίνει για τον Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει πάψει προ πολλού να είναι ο «αγαπημένος» των ΗΠΑ, όμως σε σχεδόν ένα μήνα από σήμερα θα ξέρουμε αν ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποφασίσει να βελτιώσει τις σχέσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ ή θα συνεχίσει στο δρόμο της σύγκρουσης.

Ένα δρόμο με απρόβλεπτες συνέπειες για την Τουρκία, καθώς η κρίση βαθαίνει, ενώ ο σουλτάνος συνεχίζει να χτίζει φυλακές, να ζει… σαν βασιλιάς και να συγκεντρώνει εξουσίες.

Οι τελευταίες εξελίξεις, όπως η αντικατάσταση του δικαστή που χειρίζεται την υπόθεση Άντριου Μπράνσον, υποδεικνύουν ότι ο Ερντογάν έχει ρίξει τους τόνους και ίσως ετοιμάζεται να αποφυλακίσει τον Αμερικανό πάστορα στα μέσα Οκτωβρίου. Σύμφωνα, ωστόσο, με το ινστιτούτο Stratfor, ακόμη και αν αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας, η ζημιά έχει ήδη γίνει για τον Ερντογάν.

Αν, μάλιστα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίσει να λειτουργεί σαν σουλτάνος, τότε οι επιπτώσεις για την Τουρκία θα είναι ακόμη πιο δραματικές λόγω των κυρώσεων που επίκεινται.

  1 δισ. δόσεις παραγγέλθηκαν για το ρωσικό εμβόλιο «Sputnik V» κατά του κορωνοϊού - Η Ελλάδα ακόμα δεν παρήγγειλε...

Όπως εκτιμά το Stratfor, ο σουλτάνος έχει ξεμείνει από εναλλακτικές επιλογές και η απελευθέρωση του Μπράνσον μοιάζει μονόδρομος. Παρ’ όλα αυτά, ακόμα και αν η υπόθεση Μπράνσον έχει θετική για τις ΗΠΑ κατάληξη, παραμένουν τα ζητήματα των υπόλοιπων Αμερικανών που κρατούνται αλλά και των σχέσεων της Τουρκίας με τη Ρωσία με φόντο την αγορά των S-400.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος γνωρίζει πως αν οι αμερικανικές κυρώσεις γίνουν πιο αυστηρές, η κατάρρευση της οικονομίας θα είναι ραγδαία, σε μία εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας.

Ίσως γι’ αυτό ο Ερντογάν ενέκρινε την υποψηφιότητα του… Ερντογάν, τον οποίο είχε προτείνει ο Ερντογάν, για τη θέση του επικεφαλής του κρατικού Επενδυτικού Ταμείου της Τουρκίας. Είναι πραγματικά εκπληκτικό το έγγραφο (έγινε αμέσως viral) που ανάρτησε ο πρόεδρος του Eurasia Group, πολιτικός αναλυτής και καθηγητής του NYU, Ian Bremer, που δείχνει τον Ερντογάν να υπογράφει τον διορισμό του εαυτού του στο Ταμείο.

  Απίστευτο: «Η Ελλάδα ευθύνεται για την όξυνση» λένε πηγές του Βερολίνου - «Πόρτα» στο ελληνικό αίτημα για έκτακτη Σύνοδο

Το εν λόγω Ταμείο διαχειρίζεται κρατικά περιουσιακά στοιχεία όπως η Turkish Airlines και η τράπεζα Halkbank. Η τελευταία βρίσκεται στο επίκεντρο εισαγγελικής έρευνας στην Αμερική με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει το καθεστώς κυρώσεων.

Αν η Halkbank βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμο αρκετών δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε συνδυασμό ίσως και με άλλες κυρώσεις, η πορεία της τουρκικής οικονομίας προς τον γκρεμό θα επιταχυνθεί.

Δεν γνωρίζουμε αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι ως επικεφαλής του Ταμείου μπορεί να σώσει την κατάσταση, έχοντας στο πλάι του στο διοικητικό συμβούλιο τον πολύτιμο γαμπρό του και υπουργό Οικονομικών, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ωστόσο αν κρίνουμε από την πρόθεσή του να γίνει μέχρι και… κεντρικός τραπεζίτης, τότε ναι, ζει στη δική του πραγματικότητα και είναι ικανός να νομίζει τα πάντα.

Ακολουθήστε το Hellasnow στο twitter

liberal.grLoading...